Ενημέρωση γύρω απ' το μαγκάλι με τη φωτιά κι ένα τσάι για το κρύο (φωτογραφία από το εργοτάξιο στον Πειραιά) |
Οι 70 σιδεράδες και μπετατζήδες στο εργοτάξιο του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη παραμένουν απλήρωτοι από τα μέσα Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι διαβεβαιώνουν ότι ο εργολάβος του έργου Αλαφογιάννης έχει παραλάβει από την κατασκευαστική κοινοπραξία το ποσό που αντιστοιχεί στα μεροκάματά τους μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη. Αρνείται, ωστόσο, να τους τα καταβάλει. Είναι η τρίτη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο που η εργοδοσία αφήνει τους εργάτες απλήρωτους, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τα αδιέξοδα που αυτοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν εξαιτίας των χαμηλών μεροκάματων, της λιτότητας, της ακρίβειας. «Εχουμε υποχρεώσεις», εξηγούν, «και λεφτά δεν υπάρχουν. Αυτοί όμως λένε δουλέψτε, αλλά λεφτά δε δίνουν».
Πάντα πρωτοπόροι στις απεργίες του κλάδου τους, όταν πρωτοξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή του μεροκάματου, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το ίδιο και την επόμενη. Μέσα σε δυο μέρες, η εργοδοσία εμφανιζόταν και πλήρωνε. Και αυτή τη φορά τίποτα δεν άλλαξε. Από το πρωί, στην πύλη του εργοταξίου, με πρόχειρες εστίες φωτιάς μέσα σε βαρέλια, βρίσκονται από την Πέμπτη σε νέα επίσχεση εργασίας. Δηλώνουν σίγουροι ότι τελικά θα πληρωθούν, αφού «αν δεν κάνουμε στάση - απεργία, τίποτα δε γίνεται. Αυτή είναι η δύναμή μας!».
Στο πλευρό τους, βρέθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Ανδρέα Ζαζόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στα πλαίσια περιοδείας για τα συλλαλητήρια του Μετώπου στις 9 Δεκέμβρη. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων και τους διαβεβαίωσαν ότι αν μέχρι χτες το μεσημέρι ο εργολάβος δεν κατέβαλλε τα μεροκάματα «από Δευτέρα θα έχει να λογαριαστεί με όλα τα ταξικά συνδικάτα».
Μιλώντας στους εργάτες ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι ενδεικτική τού τι γίνεται σήμερα σε όλους τους χώρους δουλιάς. «Η εργοδοσία, με την ανοχή της κυβέρνησης, προσπαθεί να κλέψει ακόμα παραπάνω κέρδη από τον ιδρώτα σας. Θέλει μαύρη δουλιά για μαύρα κέρδη».
«Η καθολική συμμετοχή σας στην απεργιακή κινητοποίηση των Οικοδόμων πρέπει να βρει συνέχεια. Και καλύτερη συνέχεια από τη μαζική σας παρουσία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος και κατέληξε απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους οικονομικούς μετανάστες να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.