Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Τώρα διαπιστώνονται καθυστερήσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).--

Το πρόγραμμα εργασίας του Συμφώνου Σταθερότητας (ΣΣ) στη ΝΑ Ευρώπη για το 2005 αποφασίστηκε στη συνδιάσκεψη της Περιφερειακής Τράπεζας (ανώτερο σώμα λήψης αποφάσεων του ΣΣ) που έγινε πριν από λίγες μέρες στα Σκόπια. Τα συμπεράσματα αυτής της συνόδου παρουσίασε χτες ο επικεφαλής της έδρας του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη Β. Καρακωστάνογλου, παρουσία και Ελλήνων επιχειρηματιών που από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 πασχίζουν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση δημιουργίας αποικιοκρατικού τύπου οικονομικών σχέσεων με τις Βαλκανικές χώρες.

Οι ίδιοι πάντως, οι επιχειρηματίες, δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από το βαθμό οικονομικής διείσδυσης της χώρας μας στη ΝΑ Ευρώπη και για το λόγο αυτό ζητούν μεγαλύτερη αρωγή από την πλευρά του κράτους.

Ωστόσο, για τους γενικότερους σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου απαιτείται η δημιουργία των ανάλογων υποδομών και για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε στη συνέντευξη ότι συστρατεύονται ακόμη ενεργότερα από το 2005 για την αποκατάσταση του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα 10, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η αμερικανική πρωτοβουλία SECI, με όχημα το μεικτό επιχειρηματικό συμβούλιο των δύο οργανισμών, του οποίου την προεδρία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο ο Ελληνας επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης.

Αναλυτικότερα, στο τέλος Μάη αναμένεται να ληφθεί στα Σκόπια η οριστική πρακτική απόφαση για τη δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης των διαδικασιών του άξονα 10. Η επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει υπό τη «σκέπη» του μεικτού επιχειρηματικού συμβουλίου, θα ενεργοποιηθεί στη βάση ενός τριετούς σχεδίου δράσης για τη διευθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών, που σήμερα καθυστερούν την ενεργοποίηση του άξονα - «κλειδί» για τις ελληνικές εμπορευματικές μεταφορές. Μεταξύ άλλων, θα εξετάσει θέματα τελωνειακών υποδομών, διαδικασιών διασυνοριακών διελεύσεων, αλλά και κατασκευής συνοδευτικών έργων (όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία χώρων στάθμευσης στα τελωνεία).

Οπως, ακόμη, τονίστηκε στη συνέντευξη, η δημιουργία της επιτροπής, καθώς και το ενδεχόμενο μετατροπής των 28 διμερών συμφωνιών απελευθέρωσης εμπορίου των Βαλκανίων σε μία ευρύτερη πολυμερή, που μακροπρόθεσμα ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την τελωνειακή ένωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συζητήθηκαν λίγες μέρες πριν, στη διάρκεια δύο συναντήσεων, στα Σκόπια και το Ζάγκρεμπ. Στις συναντήσεις αυτές αποφασίστηκε, οι προτεραιότητες που τίθενται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2005 να εστιάζονται στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διασυνοριακής συνεργασίας, της κοινοβουλευτικής συνεργασίας των χωρών της περιοχής, του εμπορίου, των επενδύσεων και της απασχόλησης, της ενέργειας, των υποδομών και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το Σύμφωνο θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση στο θέμα των προσφύγων, με απώτερο στόχο την επιστροφή όλων στις εστίες τους εντός πενταετίας.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ