Μια αποκαλυπτική υπόθεση εργασίας, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, που δείχνει πως οι τιμές θα κάνουν άλματα και θα πληρώσουν τα Ταμεία και οι ασφαλισμένοι
Για να μπει ένα φάρμακο στη σημερινή λίστα πρέπει η τιμή του να είναι ίση (ή μικρότερη) με τη λεγόμενη Τιμή Αναφοράς (ΤΑ), που διαμορφώνεται, με βάση το κόστος έρευνας και παραγωγής, το κέρδος και τις τιμές αντίστοιχων άλλων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Εστω, λοιπόν, ότι η ΤΑ είναι 20 ευρώ. Το φάρμακο για να μπει στη (σημερινή) λίστα πρέπει να έχει τιμή 20 ευρώ ή λιγότερο. Απ' αυτά τα 15 ευρώ τα πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο και τα 5 ευρώ τα πληρώνει ο ασφαλισμένος απ' την τσέπη του (συμμετοχή 25%). Σε περίπτωση που δεν μπει στη λίστα το φάρμακο μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά με τη μικρότερη τιμή σε χώρα της Ευρώπης, που ας πούμε ότι είναι 25 ευρώ. Σε αυτή την τιμή το φάρμακο μπορεί και να συνταγογραφηθεί ως «αναντικατάστατο», οπότε το Ταμείο καλύπτει 18,75 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει απ' την τσέπη του 6,25 ευρώ.
Με το νέο σύστημα διατηρείται η Τιμή Αναφοράς (20 ευρώ), ενώ επίκειται νέος τρόπος τιμολόγησης που, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, θα προκύπτει απ' το μέσο όρο των τιμών του φαρμάκου σε μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μια πρόταση που βρίσκεται κοντά στην πρόταση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για τιμολόγηση με βάση το μέσο όρο των τιμών του φαρμάκου στην Ευρωζώνη. Εστω, ότι η τιμολόγηση θα δώσει την Τελική Τιμή, που θα είναι 28 ευρώ. Τότε το Ταμείο θα καλύπτει 21 ευρώ και ασφαλισμένος θα πληρώσει 7 ευρώ απ' την τσέπη του.
Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θα επιστρέψουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τη διαφορά ανάμεσα την Τελική Τιμή -28 ευρώ- και στην Τιμή Αναφοράς -20 ευρώ- αφού αφαιρούν τα κέρδη των φαρμακοποιών -24% ή 6,72 ευρώ - και των φαρμακαποθηκαρίων - 7% ή 1,96 ευρώ.
Δηλαδή, μετά την αφαίρεση των κερδών των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκαρίων δεν υπάρχουν περιθώρια για επιστροφές (!) και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδεικνύονται φαρμακερά τρικ. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι με αυτή την πρόταση προσδοκά επιστροφές που θα ανέρχονται στο 7-8% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή 346,5 εκατ. ευρώ! Ακόμα, όμως, και αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, οι φαρμακοβιομήχανοι θα προεισπράττουν στη συνέχεια θα εμφανίζονται και ως ευεργέτες προς την Κοινωνική Ασφάλιση.
Μ' άλλα λόγια, οι τιμές θα κάνουν άλματα και θα μείνουν τα μόνιμα υποζύγια των δαπανών Υγείας, δηλαδή τα Ταμεία και οι άρρωστοι, που θα πληρώνουν αυξημένα χαράτσια απ' την τσέπη τους όπως φαίνεται και στο παράδειγμα που αναλύσαμε. Και έτσι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίσουν τις επιδόσεις τους στα κέρδη: Αυξημένα κατά 36,87% ήταν τα συνολικά καθαρά κέρδη των 96 μεγαλύτερων (βάσει πωλήσεων) εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμακευτικών και παρα-φαρμακευτικών προϊόντων το 2003 σε σχέση με το 2002.