Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Το αγωνιστικό τους ανάστημα ορθώνουν οι συνταξιούχοι μπροστά στη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Στην κατεύθυνση της αγωνιστικής δράσης και αντίστασης, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και Δημοσίου διοργανώνουν Πασσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη, 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και καλούν σε μαζική - αγωνιστική συμμετοχή όλους τους απόμαχους της δουλιάς. Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και ώρα στη Βόρεια Ελλάδα με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι συνταξιούχοι, με την αγωνιστική τους κινητοποίηση, διεκδικούν άμεσες αυξήσεις πάνω από 10% που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80 του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - Δημόσιο - ΟΤΑ. Αφορολόγητο ποσό 15.000 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΕΦΚΑ καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ.

Οπως καταγγέλλουν οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες των συνταξιούχων στο κοινό τους κάλεσμα, η θέση των συνταξιούχων διαρκώς χειροτερεύει, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική λιτότητας που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, για το 2005 οι αυξήσεις - φιλοδωρήματα που προβλέπονται για τους συνταξιούχους κυμαίνονται από 0,40 έως 1 ευρώ τη μέρα.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν, η ακρίβεια καλπάζει στα είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμα αυξάνονται τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερού, Δημοτικά Τέλη, τα τέλη κυκλοφορίας, τα τσιγάρα, τα εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων. Η τιμή του πετρελαίου είναι 40% ακριβότερη από πέρσι. Από την άλλη, η περίθαλψη που παρέχουν τα Ταμεία και το Δημόσιο είναι τόσο υποβαθμισμένη που τακτικά οι συνταξιούχοι, όπως σημειώνουν, υποχρεώνονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Εν τω μεταξύ, τονίζεται, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, βιομήχανοι, Γκαργκάνας, Αράπογλου, Μητσοτάκης πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργατών και των συνταξιούχων. Για όλους αυτούς κυρίαρχο είναι η ανταγωνιστικότητα που αυτό σημαίνει παραπέρα ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για πιο φτηνή εργατική δύναμη. Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα για περισσότερα κέρδη».

Οι ομοσπονδίες, απευθυνόμενες στους συνταξιούχους, καταλήγουν, υπογραμμίζοντας ότι μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση «δε μας μένει άλλο από το να βγούμε και πάλι στους δρόμους».


Γ.Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο μαζικά στους δρόμους(2006-03-08 00:00:00.0)
Ορθώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα(2005-02-22 00:00:00.0)
Στους δρόμους στις 24 Φλεβάρη(2005-02-11 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο!(2005-01-28 00:00:00.0)
Σήμερα διαδηλώνουν(2004-12-02 00:00:00.0)
Εξαγγελίες εξαπάτησης(2003-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ