Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικός χαρτοπόλεμος για τους πυραύλους

Σε χαρτοπόλεμο εξελίσσεται ο δικομματικός καυγάς γύρω από το θέμα των εξοπλισμών που κατατείνει στον συμψηφισμό των ευθυνών και των εταίρων του δικομματισμού.

Μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» όπου παρουσιάστηκαν έγγραφα με την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, για τη σύμβαση των TOR-Μ1, χτες η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» παρουσίασε έγγραφο «Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων» (ΦΕΕ), με την υπογραφή του πρώην υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, που το είχε επικαλεστεί το Μάη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, για να αποδείξει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την προμήθεια των ραντάρ πυροβολικού TPQ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται ότι το ΦΕΕ για τους TOR-Μ1 αξιολογήθηκε ως απαλλακτικό για τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο - βέβαια τελικά δεν υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση - ενώ το αντίστοιχο ΦΕΕ, για τα συστήματα TPQ, χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό για να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρεται: «Το δημοσίευμα σε σημερινή εφημερίδα το οποίο σκόπιμα συγχέει το ΦΕΕ των TPQ-37 με ημερομηνία 24-1-2000 με το ΦΕΕ των TOR-M1 με ημερομηνία 13-7-2004, αγνοεί ότι στη μεν πρώτη περίπτωση υπάρχει πλήρης άρνηση της Στρατιωτικής Ηγεσίας για την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού και παρά ταύτα ο τότε υπουργός κ. Τσοχατζόπουλος όχι μόνον την αγνοεί επιδεικτικά αλλά προβαίνει και σε σύναψη σύμβασης η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο ΓΕΣ. Αντίθετα, το ΦΕΕ των TOR-M1 της 13-7-2004 που υπέγραψε ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας, όχι μόνον αναφέρεται σε σύναψη νόμιμης σύμβασης, αλλά η σύμβαση αυτή ακόμη δεν έχει υπογραφεί διότι δεν έχουν εξασφαλιστεί στο ακέραιο οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος ανέφερε ότι «το προηγούμενο έγγραφο παρέχει εξουσιοδότηση για την κατάρτιση μιας - καθ' όλα νόμιμης - σύμβασης, ακολουθεί διαπραγμάτευση για καλύτερους όρους και παρά ταύτα δεν καταλήξαμε ποτέ σε σύμβαση. Διότι η σημερινή κυβέρνηση απαιτεί να υπάρξει νόμιμη εγγύηση, όπως δεν υπήρξε στην αρχική σύμβαση. Μην τα βάζουμε λοιπόν όλα στο ίδιο σακί».

Στο μεταξύ ως διευθυντής Ενημέρωσης στο υπουργείο Αμυνας στη θέση του δημοσιογράφου Αν. Γκουριώτη τοποθετήθηκε ένστολος αξιωματικός με αμερικανικές σπουδές και πλήρη ΝΑΤΟική προϋπηρεσία, ο αντιπλοίαρχος του ΠΝ Στ. Γκίκας. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, έχει υπηρετήσει στη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» στη διάρκεια της αποστολής της στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991, στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στη διάρκεια του αποκλεισμού από το ΝΑΤΟ της Γιουγκοσλαβίας το 1994, στην ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το διάστημα 2000-2003 και μέχρι τον Οκτώβρη του 2004 διετέλεσε κυβερνήτης της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» και επί 5 μήνες πήρε μέρος στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «κατά της τρομοκρατίας» (Active Endeavour) στην Αν. Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ