Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ
Πρώτα οι «ευρωπαϊκές» θέσεις!

Απέφυγε ο πρωθυπουργός να θέσει «ελληνικού ενδιαφέροντος» όρους και προϋποθέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ

«Εκτός διαπραγμάτευσης» και διεκδίκησης έθεσε ουσιαστικά ο Κ. Καραμανλής τα «ελληνικά αιτήματα» ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, θεωρώντας ότι καλύπτονται από τις γενικότερες θέσεις της ΕΕ!

Ο πρωθυπουργός επιμένει στη γραμμή της άνευ όρων στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς υιοθετεί την άποψη ότι η «ενσωμάτωση» της γειτονικής χώρας στην ΕΕ θα επιλύσει, σχεδόν αυτόματα, τόσο το Κυπριακό όσο και τις ελληνοτουρκικές «διαφορές».

Ετσι, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γ. Π. Μπαλκενέντε, για την «ατζέντα» της συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός έθεσε σε «δεύτερη μοίρα» τα θέματα που «καίνε» την ελληνική πλευρά: «Συζητήθηκαν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά πρώτιστα συζητήθηκαν ευρωπαϊκά θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε ο Ευ. Αντώναρος, στη διάρκεια της συνομιλίας με τον Ολλανδό ομόλογό του, «ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και για την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και προϋποθέσεων που χρειάζονται, ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία πρέπει να σεβαστεί πλήρως τους κανόνες και τη συμπεριφορά που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θέτει ως όρο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενος το ...απόρρητο των διαβουλεύσεων που γίνονται αυτό το διάστημα. Προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τις θέσεις της κυβέρνησης ο Ευ. Αντώναρος τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θέτει «δικούς της» όρους και προϋποθέσεις, αλλά «οχυρώνεται» πίσω από την ΕΕ: «Εγώ είπα για κριτήρια και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν είναι κριτήρια και προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα. Είναι κριτήρια και προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του περασμένου μήνα.

Αυτή η «γραμμή πλεύσης» είναι που κάνει την κυβέρνηση να ακολουθεί την τακτική της «μυστικής διπλωματίας», που ως αντιπολίτευση στηλίτευε: «Δεν είναι σκόπιμο και ούτε συνηθίζεται να λέγεται δημόσια τι ακριβώς γίνεται κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, των διαπραγματεύσεων και των ανταλλαγών απόψεων. Οι λεπτομέρειες αυτές δεν δημοσιοποιούνται στη διεθνή πρακτική. Και εμείς, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε πρόθεση να τις δημοσιοποιήσουμε», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κριτηρίων και προϋποθέσεων «εντάσσεται βέβαια και το μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία».

Επιπλέον, τόνισε ότι «τίποτα δεν έχει αποκλεισθεί» ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άρνησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραχωρήσει το Δεκέμβρη στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, που δηλώνουν ότι θα καθορίσουν τη στάση τους τη νύχτα της 16ης προς 17η του Δεκέμβρη.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διαπίστωσε ρευστότητα στον καθορισμό του χρόνου έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ασάφεια σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του χρόνου, αν θα είναι δηλαδή το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2005. Υπάρχουν και κράτη που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος. Προσέθεσε επίσης ότι ασαφές παραμένει το «εάν οι διαπραγματεύσεις, αφού βεβαίως προχωρήσουν, θα οδηγούν οπωσδήποτε στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας ή σε κάτι άλλο».

«Επικίνδυνο το Κυπριακό»

Την εκτίμηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα παρεμβάλει εμπόδια στη λήψη απόφασης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξέφρασε ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία «να πραγματοποιήσει βήματα στο Κυπριακό». Ο Μ. Σουλτς, ο οποίος επισκέφθηκε χτες την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «ειδικά μετά την επίσκεψη που έχει πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Κύπρο, παρατηρείται κάποια "ηπιότητα" στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι "επικίνδυνο" ζήτημα».

«Καταλαβαίνουμε τα επιχειρήματα της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου και την επιθυμία της να δει ορισμένες ενέργειες της ΕΕ υπέρ των Τουρκοκυπρίων, όμως είναι πολύ δύσκολη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγνώριση μιας χώρας-μέλους της Ενωσης», τόνισε ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ