Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για την ανάδειξη του θέματος
Την ικανοποίησή τους για την παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή με σχετική Ερώτηση που αφορά στο ζήτημα της διασύνδεσης του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνας με εταιρίες που δημιουργούνται από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκφράζουν ο Ι. Βέργαδος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Οικονομολόγων Μελετητών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηπείρου, με επιστολές που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο. Στα κείμενα των επιστολών τους εκφράζουν και την αντίθεσή τους στη μετατροπή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε «επιχείρηση».
Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική Ερώτηση, με την οποία το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει θέση, αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ), στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας «Intereg 2 Ελλάδα - Ιταλία», δημιούργησε το Κέντρο Τηλεματικής Ηγουμενίτσας - WEST GATE με έδρα την Ηγουμενίτσα, στη στελέχωση του οποίου εμφανίζονται ως επιστημονικοί υπεύθυνοι μέλη ΔΕΠ και συνεργάτες τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αξιοποιώντας τις υποδομές του Πανεπιστημίου αναπτύχθηκε από τους υπεύθυνους του προγράμματος οικονομική δραστηριότητα.
Στην επιστολή του ο Ι. Βέργαδος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου, συγχαίρει τοπική εφημερίδα που δημοσίευσε την ερώτηση με τίτλο «Συγγενείς πανεπιστημιακών σε εταιρία που αξιοποιούσε σχετικό πρόγραμμα» και γράφει ανάμεσα σε άλλα: «θα ήθελα να συγχαρώ τους βουλευτές του ΚΚΕ για την πρωτοβουλία τους να καταθέσουν σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνέχεια στη Βουλή. Ελπίζω η Νέα Δημοκρατία να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για κάθαρση και διαφάνεια. Ελπίζω, επίσης, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην ταχθεί αλληλέγγυα με την προηγούμενη κυβέρνηση, ιδιαίτερα με την πολιτική του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ευθυμίου, που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα στο Πανεπιστήμιό μας.
Προφανώς τη μεγαλύτερη ευθύνη στο κατάντημα αυτό της μετατροπής του Πανεπιστημίου σε "επιχείρηση" φέρουν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, τα οποία έχουν πάψει να "συλλογούνται" τα τελευταία χρόνια. Αυτό είχε το αποτέλεσμα να εμφανιστούν ακραία κρούσματα κακοδιοίκησης στο Πανεπιστήμιο και επέτρεψε σε μία καλά οργανωμένη "ομάδα" να "αξιοποιεί" τα διάφορα προγράμματα. Το φαινόμενο αυτό, εκτός των άλλων, άλλαξε τις σχέσεις εξουσίας και επέτρεψε στην Πρυτανική Αρχή, με διάφορες μεταλλάξεις, να εναλλάσσει ρόλους και αξιώματα με στόχο τη διαιώνιση της "ομάδας" στην εξουσία». Κλείνοντας την επιστολή του ο πρώην πρύτανης κάνει επίκληση στη Δικαιοσύνη ώστε «να περατωθεί έγκαιρα η επί μακρόν εκκρεμούσα προανακριτική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος παραγραφής τυχόν διαπραχθέντων αδικημάτων».
Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Μελετητών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηπείρου, με αφορμή την Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή και τα σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι μέλη του συλλόγου είχαν καταγγείλει στο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πριν ακόμα συσταθεί το «Κέντρο Τηλεματικής West Gate», ότι αυτό προβάλλεται ως φορέας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απευθύνεται μέσω διαφημιστικών επιστολών του σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής, με την ανάληψη σύνταξης επιχειρηματικών σχεδίων και οικονομοτεχνικών μελετών, προκειμένου να συνταχθούν σε διάφορα προγράμματα. Σημειώνει, δε, ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του παραπάνω φορέα είναι μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του ΔΣ του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.
Ο Σύλλογος τονίζει στη συνέχεια ότι ο σκοπός του Πανεπιστημίου είναι εκπαιδευτικός και ερευνητικός και όχι επιχειρηματικός και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν φορείς του να δραστηριοποιούνται στην αγορά ιδιωτεύοντες, εφόσον δε διαθέτουν τις προϋποθέσεις με την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου - μελετητή, αλλά ούτε και την επιστημονική ειδικότητα;
Σε διευκρινιστική προς το «Ριζοσπάστη» επιστολή του, το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ), με έδρα την Πάτρα, σχετικά με το δημοσίευμα (18/11 σελ. 29) για την Ερώτηση του ΚΚΕ, επιβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υλοποίησε το έργο «Κέντρο Τηλεματικής Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων» του προγράμματος «Intereg II Ελλάδα - Ιταλία». Δίνοντας επιπρόσθετα στοιχεία, που δεν περιλαμβάνονται στην Ερώτηση, σημειώνει ότι το έργο έγινε κατά το χρονικό διάστημα 1/11/98-31/10/01. Δημιουργήθηκαν 2 κέντρα τηλεματικής (ένα στην Πάτρα με ευθύνη του Ινστιτούτου και ένα στην Ηγουμενίτσα με ευθύνη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Στο τέλος της επιστολής διευκρινίζεται ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτή και έγιναν και οι έλεγχοι από το ΥΠΕΘΟ, «το ΕΑΙΤΥ και τα στελέχη του δεν είχαν ούτε έχουν καμία σχέση με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα» (σ.σ. του «Ρ»). Δηλαδή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πράγμα όμως που έτσι και αλλιώς δεν υπήρχε ούτε στο δημοσίευμα.