Καμιά αμφιβολία δεν αφήνει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, για το ότι οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα συνεχιστούν με εντεινόμενους ρυθμούς, στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων της ΕΕ, της Διακήρυξης της Μπολόνια δηλαδή, κι όσων την ακολούθησαν (Πράγα, Βερολίνο).
Η αξιολόγηση και η θεσμοθέτηση των λεγόμενων ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας, όπως είπε η υπουργός, σε συνέντευξή της, που δημοσιεύτηκε χθες σε απογευματινή εφημερίδα. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση θα οδηγεί στην κατηγοριοποίηση, στην κατάταξη των σχολών σε καλές και κακές και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και των σχολών θα συνδέεται με την αξιολόγηση. «Εφόσον στον πίνακα αξιολόγησης κάποιοι θα φέρονται ως οι καλύτεροι, το οποίο θα είναι και ελκυστικό για τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν, ασφαλώς σ' αυτούς πρέπει να δώσουμε κάποια κίνητρα για να είναι καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, ότι όπου έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα η αξιολόγηση, αυτό που αξιολογείται είναι το κατά πόσον τα ιδρύματα υποτάσσονται στις επιταγές της αγοράς, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα ιδρύματα, που θα είναι τα «καλά παιδιά» για το σύστημα και τις επιχειρήσεις, αυτά θα χρηματοδοτούνται κιόλας. Οσο για τα υπόλοιπα, η υπουργός έδειξε ήδη ένα δρόμο με την τροπολογία που έχει περάσει από τη Βουλή, η οποία δίνει τη δυνατότητα να κλείνουν Τμήματα των ΤΕΙ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος ή αδυναμίας λειτουργίας. Οπως φαίνεται, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και τα ΑΕΙ.
Η υπουργός Παιδείας αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου σπουδών στα τρία χρόνια, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών και εμφανίζεται αρνητική στην πρόταση να ισοτιμηθούν τα πτυχία των Πολυτεχνείων και γενικά των πενταετών σχολών με master. Ακόμα, προαναγγέλλει ότι νέοι ταξικοί φραγμοί θα εισαχθούν μέσα στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών». Είναι γνωστό, εξάλλου, πως στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία αναφέρεται ότι θα χωριστούν οι προπτυχιακές σπουδές σε δυο περιόδους με προαπαιτούμενα μαθήματα κι όποιος δεν περνάει στη δεύτερη περίοδο θα κόβεται από τις σπουδές, χωρίς πτυχίο.