Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΕ
Αρχίζει το ξεπούλημα

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση της αγροτικής πίστης και την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μέσω των... αγρομετόχων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι η τιμή διάθεσης των αγρομετόχων θα είναι 82,55 δραχμές ανά τίτλο ονομαστικής αξίας 100 δραχμών. Η δημόσια εγγραφή αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 12 Μάη, ενώ ως ημερομηνία έκδοσης ορίστηκε η 22/5/2000 και ημερομηνία λήξης η 22/5/2003. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ελάχιστος αριθμός αγρομετόχων που μπορούν να αγοραστούν είναι 1.000 και από κει και πάνω πολλαπλάσιος του 100.

Οι αγοραστές των αγρομετόχων, δηλαδή του ομολογιακού δανείου της ΑΤΕ, ύψους τουλάχιστον 200 δισ. δραχμών, θα μπορούν είτε να κρατήσουν τις ομολογίες και να τις εξοφλήσουν στη λήξη τους μετά από τρία χρόνια, είτε να τις ανταλλάξουν κατά τον ερχόμενο Νοέμβρη με μετοχές της προς ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ. Στην πρώτη περίπτωση ως «δέλεαρ» παρουσιάζεται η αφορολόγητη απόδοση 6,60% και στη δεύτερη η έκπτωση 5% στην τιμή διάθεσης των μετοχών και για τους μη θεσμικούς επενδυτές η διανομή 2 δωρεάν μετοχών στις 10 εφόσον κρατηθούν για 6 μήνες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μια μετοχή της ΑΤΕ θα αξίζει γύρω στα 30 με 35 αγρομέτοχα.

Η ουσία είναι ότι κυβέρνηση και διοίκηση της ΑΤΕ επιδιώκουν με μεθόδους «λαϊκού καπιταλισμού» να καταστήσουν συνεργούς τους αγρότες στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Δημιουργούν στους αγρότες την απατηλή ψευδαίσθηση ότι θα μπορούν να είναι οι ίδιοι μέτοχοι της ΑΤΕ, μόνο που όμως η ιδιωτικοποιημένη τράπεζα που θα προκύψει θα αποφασίζει χωρίς αυτούς και πάντα σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ