Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ορφάνεψε» ο «Μικρός Ηρωας»

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς
Ο Στέλιος Ανεμοδουράς
Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, «έφυγε» ο δημοσιογράφος, εκδότης Στέλιος Ανεμοδουράς, «πατέρας» του «Μικρού Ηρωα», που γαλούχησε με τις ιστορίες του τις μεταπολεμικές γενιές της χώρας.

Μέσα σε 798 τεύχη, από το 1952 που κυκλοφόρησε το πρώτο με τίτλο «Ελεύθερος σκλάβος» σε εικονογράφηση του Βύρωνα Απτόσογλου, μέχρι και λίγο μετά τη χούντα που η λογοκρισία σταμάτησε την έκδοσή του, ο «Μικρός Ηρωας» και οι πρωταγωνιστές του - το «παιδί - φάντασμα» Γιώργος Θαλάσσης, ο ηρωικός και πειναλέος Σπίθας και το λανθάνον αντικείμενο του πόθου, η Κατερίνα - προσέφεραν πραγματικό λειτούργημα στη νεολαία της εποχής. Δίδασκαν - έμμεσα - την αντίσταση του λαού εναντίον των ναζί, σε εποχή που το μετεμφυλιακό κράτος προσπαθούσε να τη διαστρεβλώσει και να τη σβήσει, αλλά το έκανε με τρόπο που οι γενιές αυτές γνώρισαν την ευχαρίστηση της καλής λογοτεχνικής ανάγνωσης και τα σωστά ελληνικά. Αυτοί βέβαια ήταν οι λόγοι που οι Αγγλοι έκλεισαν το περιοδικό και στην Κύπρο.

Ο Στ. Ανεμοδουράς γεννήθηκε το 1917 στον Πειραιά. Ηταν τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής. Από το 1947 θα ασχοληθεί με το περιοδικό «Μάσκα», ελληνική εκδοχή της «παραλογοτεχνίας», όπως κυνικά χαρακτήριζε η κριτική της εποχής την αστυνομική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, μέχρι να αποκατασταθούν ως ξεχωριστά λογοτεχνικά είδη και μάλιστα με εκπροσώπους, σε ορισμένες περιπτώσεις, με μεγάλα λογοτεχνικά και εθνικά «κεφάλαια». Μετά τον «Μικρό Ηρωα», εξέδωσε κόμικς («Μπλεκ», «Ζαγκόρ», «Ομπραξ»), νεανικά περιοδικά («Κατερίνα»), ενώ μια απόπειρα να επανεμφανιστεί ο «Μικρός Ηρωας» σε μορφή κόμικς απέτυχε. Εργάστηκε επίσης σαν δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η επιστροφή του «Μικρού Ηρωα» θα γίνει στις αρχές της δεκαετίας του '80, όπου ο ποιητής Ηλίας Λάγιος θα αναλάβει τη νέα έκδοση του περιοδικού. θα ακολουθήσει μια ραδιοφωνική μεταφορά στον «9,84» από τον Δημήτρη Πιατά, εκδοτικά αφιερώματα και διακρίσεις. Η κηδεία του Στέλιου Ανεμοδουρά θα γίνει σήμερα, στις 12.30 μ.μ., από το Α` Νεκροταφείο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ