Κάλεσμα έμπρακτης καταδίκης των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και ενίσχυσης του ΠΑΜΕ απηύθυναν προς τους εργαζόμενους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις
Με την παρουσίαση του διοικητικού - οικονομικού απολογισμού και του πλαισίου δράσης - που κινήθηκαν στη λογική του κοινωνικοεταιρισμού και την οποία πρεσβεύει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση) - συνεχίστηκε χτες η δεύτερη μέρα του 32ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ. Η ίδια διαδικασία του Συνεδρίου - που την προηγούμενη ημέρα νόθευσαν οι τρεις αυτές παρατάξεις - εκφυλίστηκε παραπέρα με ευθύνη κυρίως των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, καθώς η πλειοψηφία των αντιπροσώπων τους ήταν απόντες σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.
Ο απολογισμός που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος έδειξε σαφώς ότι η μέχρι τώρα τακτική της πλειοψηφίας έμεινε πιστή στη γραμμή της συναίνεσης, ενώ το πλαίσιο δράσης διατρεχόταν από αιτήματα προσαρμοσμένα στην αρχή της ανταγωνιστικότητας. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η προχτεσινή συμφωνία από το βήμα του συνεδρίου του προέδρου της ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό για τη «λύση» του μισθολογίου σε βάθος χρόνου, τη διά βίου κατάρτιση, και τη σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα.
Στον αντίποδα, οι συνδικαλιστές της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ) με τις τοποθετήσεις τους αποκάλυψαν το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και αναφέρθηκαν στις βαθύτερες πολιτικές αιτίες των προβλημάτων. Ανέδειξαν την αναγκαιότητα της συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ για την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων ενάντια τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς τους και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με τοποθετήσεις συνέδρων και παρεμβάσεις των κομμάτων και του υπουργού Εσωτερικών.
Νωρίτερα το πρωί, κατά την έναρξη των εργασιών, η ΤΑΔΗΣΥ με επίσημη δήλωσή της κατήγγειλε τη νόθευση του συνεδρίου από τις τρεις παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ και κάλεσε τους εργαζόμενους να τους καταδικάσουν έμπρακτα και να συνταχτούν με το ΠΑΜΕ. Τη δήλωση ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.
Ο Δ. Αγκαβανάκης τόνισε ότι αυτές οι παρατάξεις, ενώ είχαν συμφωνήσει και στο Γενικό Συμβούλιο και στην ΕΕ «να μην μετάσχουν στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι που προέκυψαν από νόθες διαδικασίες» τώρα, μέσα στο συνέδριο, «νομιμοποίησαν όλους αυτούς τους αντιπροσώπους αποβλέποντας σ' ένα κατασκευασμένο, θετικό γι' αυτούς, εκλογικό αποτέλεσμα. Ετσι, με δική τους υπαιτιότητα, «προσθέτουν ένα ακόμα νόθο συνέδριο στον κατάλογο των νόθων συνεδρίων της ΑΔΕΔΥ». Είναι σαφές, σημείωσε, ότι «αυτή η νόθα πλειοψηφία που επιδιώκουν να αποκομίσουν... θα την αξιοποιήσουν - όπως έκαναν και μέχρι τώρα - για τη στήριξη και προώθηση των αντεργατικών επιλογών του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων στηριγμάτων του κεφαλαίου».
Υστερα και από αυτή τη νοθεία, κατέληξε, οι εργαζόμενοι έχουν έναν ακόμα λόγο να καταδικάσουν αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να τις παραμερίσουν και συντασσόμενοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, «να συγκρουστούν μαζί τους και με ό,τι αυτές πρεσβεύουν». Θα είναι μια σημαντική συμβολή «για να ανοίξουν οι προοπτικές για φρενάρισμα των αντιλαϊκών μέτρων και για κατακτήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες».
Μαζί με τη δήλωση, η ΤΑΔΗΣΥ κατέθεσε και έγγραφη απόδειξη διπλοψηφίας σε δύο σωματεία του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας, στελέχους της ΠΑΣΚ και αντιπροσώπου στο συνέδριο, Θ. Παπαγεωργίου. Ενώ την προηγούμενη μέρα είχε καταγγείλει πλήθος περιπτώσεων διπλοψηφίας, εκλογών χωρίς την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων. Μεταξύ αυτών και μια ακόμη περίπτωση διπλοψηφίας, πάλι από την Ομοσπονδία του υπουργείου Γεωργίας, του Δ. Ιατρίδη, στελέχους της ΔΑΚΕ και αντιπροσώπου στο συνέδριο. Για την πρώτη περίπτωση ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ Χρ. Σουλελές επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ η ΔΑΚΕ αντικατέστησε τον Δ. Ιατρίδη με τον Ι. Δρέλλα, που, όπως ανέφερε μέλος της ΤΑΔΗΣΥ στην ομιλία του, είχε διπλοψηφίσει και αυτός!!! Η ΑΠ που την πρώτη ημέρα συνέπραξε στη νομιμοποίηση όλων αυτών των αντιπροσώπων, το μόνο που ζήτησε χτες είναι να εξεταστεί η συγκεκριμένη περίπτωση του Θ. Παπαγεωργίου.
Συνεχίζοντας χτες αυτή την τακτική οι τρεις παρατάξεις θέλησαν να νομιμοποιήσουν και τέσσερις Ομοσπονδίες (ΟΜΕ - ΟΤΑ, ΟΣΥΝΑΕ, Ομοσπονδία Περιφερειών και Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Εσωτερικών) οι οποίες δεν έχουν τακτοποιήσει τα οικονομικά τους. Κάτω από την πίεση και τις καταγγελίες της ΤΑΔΗΣΥ, η ψηφοφορία που έγινε για τη νομιμοποίησή τους ή μη, θα επαναληφθεί σήμερα.