Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Με 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας «υποδέχονται» οι νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας το νέο σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο του υπουργείου Υγείας, του οποίου η εφαρμογή ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, 29 του Νοέμβρη. Παράλληλα, αντιδρούν στη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας την οποία προβλέπει ο νόμος για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και αφαίρεσης εργασιακών δικαιωμάτων.

Κάτω από την πίεση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, οξύνοντας τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και στους γιατρούς και εργαζόμενους σε αυτά, ακόμα και οι συμβιβασμένες με την κυρίαρχη πολιτική παρατάξεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών και εργαζομένων οι οποίες σπέρνουν την αυταπάτη και τον αποπροσανατολισμό, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε τρεις 24ωρες πανελλαδικές απεργίες για τις 29 του Νοέμβρη και 10 και 17 του Δεκέμβρη. Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την πολιτική υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και το νόμο για την Πολυκλινική. Και διεκδικεί, μεταξύ άλλων, νέο ιατρικό μισθολόγιο, διπλασιασμό των δαπανών για την Υγεία, κάλυψη των απαραίτητων προγραμμάτων εφημεριών, αναγνώριση της ανθυγιεινότητας της εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε για τις 29 του Νοέμβρη και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αντιδρώντας στην «πρόταση» του υπουργείου για την εφημερία στην Αθήνα, που τελικά επιχειρείται να επιβληθεί ετσιθελικά, παρά τις επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών ότι δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς και οδηγεί σε υπερεντατικοποίηση της δουλιάς των γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικ. Κακλαμάνης, ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα εφημερίας θα ξεκινήσει στα νοσοκομεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Και ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις κινητοποιήσεις των γιατρών του Λεκανοπεδίου είπε ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές του».

Τη μέρα της απεργίας η ΕΙΝΑΠ καλεί σε Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στις 12 το μεσημέρι.

Τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) των σωματείων του Λεκανοπεδίου Αττικής εξήγγειλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της για το σχέδιο εφημερίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ