Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΠΟ ΤΟ 16ο ΣΤΟ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλογή ντοκουμέντων

Μια έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ απαραίτητο βοήθημα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτικής του ΚΚΕ όπως εκφράστηκε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Η προσυνεδριακή διαδικασία για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που ξεκίνησε με τη δημοσίευση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, έχει θέσει ολόκληρο το Κόμμα σε εσωκομματική και δημόσια συζήτηση και δράση με βάση τις Θέσεις, έτσι ώστε να φτάσουμε στο Συνέδριο έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή για τη διαμόρφωση των αποφάσεών του. Οι οποίες θα γίνουν, ως καθοδηγητικά ντοκουμέντα, το εφαλτήριο για την ολόπλευρη ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ισχυροποίησή του. Αυτό το κρίσιμο για το Κόμμα ζήτημα, που αποτελεί και το θέμα και το περιεχόμενο του Συνεδρίου, πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας. Και πρέπει να συμβάλουμε σ' αυτό υπεύθυνα, με τη συμμετοχή τόσο στις εσωκομματικές διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, επιδιώκοντας να φωτίσουμε ολόπλευρα τα ζητήματα που θέτουν οι Θέσεις, έτσι που να ενισχύσουμε την προσπάθεια ξεπεράσματος των αδυναμιών οι οποίες εμποδίζουν την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για να ετοιμάσουμε το μεγάλο βήμα της αντεπίθεσης.

Επομένως, συνδυάζοντας την καθημερινή πολιτική δράση με την προσυνεδριακή δουλιά, την εσωκομματική συζήτηση πάνω στις Θέσεις, τη μελέτη και αφομοίωσή τους, με την ανοιχτή δουλιά με τους φίλους, τους οπαδούς και τους συνεργαζόμενους, με τους απλούς ανθρώπους του μόχθου που συναντηθήκαμε στους εργατικούς, στους λαϊκούς διεκδικητικούς αγώνες, χρειάζεται να σκύψουμε πάνω στη δουλιά μας ως τώρα. Να ξαναδούμε και να ξαναμελετήσουμε την πείρα από τη δράση.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Είναι συμφέρον όλων των εργαζομένων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει κατευθείαν θετική επίδραση στην ανάπτυξη των αγώνων, στο ανέβασμα της αποτελεσματικότητάς τους, στη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτική συσπείρωση για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.

Απ' αυτή την άποψη το να ξαναδούμε το Πρόγραμμα του Κόμματος και τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, είναι απαραίτητο αφού αποτελούν τα θεμελιακά εφόδια και για τη συνέχεια της δράσης μας, αλλά και μπροστά στη μελέτη των Θέσεων για το 17ο Συνέδριο, προκειμένου να τις αφομοιώσουμε, να συνειδητοποιήσουμε τι χρειάζεται να κάνουμε, συλλογικά και ατομικά, προκειμένου το ΚΚΕ να δρα αποτελεσματικά με βάση τις σημερινές απαιτήσεις του κινήματος, ώστε να φέρνει στο προσκήνιο την εναλλακτική του πρόταση για τη λαϊκή εξουσία και να γίνεται υπόθεση πάλης του λαού.

Σημαντική συμβολή στην προσυνεδριακή δουλιά αποτελεί επίσης και η έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σε βιβλίο, των ντοκουμέντων «Από το 16ο ως το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ».

Η συλλογή αυτή αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτικής του ΚΚΕ όπως εκφράστηκε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα ντοκουμέντα των καθοδηγητικών οργάνων. Στη συλλογή μπορούν να βρουν με χρονολογική σειρά όλες τις δημοσιευμένες αποφάσεις, εισηγήσεις, διακηρύξεις, μηνύματα, ανακοινώσεις, επιστολές και χαιρετιστήρια της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ), του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) και της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, από 26.12.2000 έως 29.09.2004, καθώς και την Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (23-24.02.2002) με θέμα «Η δράση του Κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα».

Η έκδοση συμπεριλαμβάνει τρία Παραρτήματα. Στο «Παράρτημα Ι» περιλαμβάνονται ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και άλλα υλικά από τις διεθνείς και περιφερειακές συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξένησε το ΚΚΕ στην Αθήνα. Στα άλλα δύο Παραρτήματα περιέχονται ντοκουμέντα περιόδων πριν το 16ο Συνέδριο. Στο «Παράρτημα II» υπάρχουν ντοκουμέντα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συλλογή «Από το 15ο ως το 16ο Συνέδριο» γιατί δημοσιοποιήθηκαν μετά την έκδοσή της. Επίσης, για λόγους αρχειακής πληρότητας των συλλογών ντοκουμέντων, στην παρούσα έκδοση κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχει και το «Παράρτημα III» με ντοκουμέντα πριν το 15ο Συνέδριο (Μάης 1996) τα οποία δε συμπεριλήφθηκαν στην αντίστοιχη συλλογή για τους ίδιους λόγους.

Επομένως, η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ένα πλήρες βοηθητικό υλικό των χρόνων που πέρασαν από το 16ο Συνέδριο, το οποίο συμβάλλει στο να ξαναδούμε όλη την τετράχρονη κομματική δράση μέσα από τα ντοκουμέντα και τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του ΚΚΕ.

Το βιβλίο με τη συλλογή ντοκουμέντων «Από το 16ο ως το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ» μπορούμε να το προμηθευτούμε από τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και από τα Γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ