Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μυστική διπλωματία και ευρω-στοίχιση
  • Κρατά «μυστικές» τις θέσεις της για το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ
  • Δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένει ο Ερντογάν, ενθαρρημένος από την «ευρωπαϊκή περιοδεία» του

Μυστική διπλωματία και στοίχιση πίσω από τους «ισχυρούς εταίρους» της ΕΕ χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβρη που θα αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η κυρίαρχη άποψη που φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ των κυβερνήσεων των «25» της ΕΕ είναι να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων μέσα στο 2005, πιθανόν το β' εξάμηνο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από τις 17 Δεκέμβρη, ενθαρρημένος προφανώς από το καλό κλίμα που συναντά στην ευρωπαϊκή περιοδεία του.

Το θέμα της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με τους ομολόγους του της Ολλανδίας Μπέρναρντ Μποτ και του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, στη Χάγη και το Λουξεμβούργο.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφορικά για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά παραμένει άγνωστο αν ο ίδιος κατέθεσε και ποιες προτάσεις ή συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι «καλύπτεται» από την έκθεση της Κομισιόν και θεωρεί «μαξιμαλιστική» τη θέση να περιληφθούν και «ελληνικού ενδιαφέροντος» προϋποθέσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων!

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος αφού επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισήμανε ότι «εξαρτάται από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα κριτήρια και να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και οι φιλικές σχέσεις κάθε υποψήφιας χώρας προς τους γείτονές της και συγκεκριμένα με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Παράλληλα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του σε Γαλλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και έλαβε από αυτούς τη διαβεβαίωση ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή θέση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 17 Δεκέμβρη. Οπως μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λουξεμβούργο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν η Αγκυρα προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 17 Δεκέμβρη, είπε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και ότι στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου δεν υπάρχει αυτό το θέμα. Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη θετική, όπως είπε, συμπεριφορά που τήρησαν η Τουρκία και τα Κατεχόμενα στις 24 Απριλίου 2004, κατά το δημοψήφισμα και τη θετική στάση στο Σχέδιο Ανάν.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2005. «Πιστεύω ειλικρινά πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν», τόνισε ο Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκφράζοντας την ευχή οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν στη σύνοδο του Δεκέμβρη σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών. Το Λουξεμβούργο θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2005. «Θα είναι καλή ιδέα, η ΕΕ να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στην επόμενη χρονιά», κατέληξε ο Γιουνκέρ.

Περισσότερο επιφυλακτικός ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», υποστήριξε ότι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν είναι πιθανόν να αρχίσουν πριν από το τέλος του 2005 ή τις αρχές του 2006. «Μια προπαρασκευαστική περίοδος είναι αναγκαία πριν από την έναρξή τους», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ