Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζικά αντιιμπεριαλιστικά στους σύγχρονους αγώνες

Μεγάλη η συμμετοχή λαού και νεολαίας στη χτεσινή πορεία, στην οποία για άλλη μια φορά ξεχώρισαν τα πολυπληθή μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Χιλιάδες λαού, εργάτες και υπάλληλοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας από μικρά παιδιά έως υπέργηροι, κατέκλυσαν χτες τους δρόμους της Αθήνας, την Πατησίων, τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου και μετά τη Β. Σοφίας ως την αμερικάνικη πρεσβεία για να τιμήσουν τα 31 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου όπως τους αρμόζει, όπως ταιριάζει στο χαρακτήρα του Νοέμβρη. Ενός Νοέμβρη ζωντανού στην καρδιά και τη μνήμη τους, αλλά κυρίως στους σημερινούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Το τσουχτερό κρύο δεν τους εμπόδισε να πορευτούν και να διαδηλώσουν, ο αγωνιστικός παλμός, το φορτίο αυτής της μέρας ζέστανε τις καρδιές τους, ύψωσε τις γροθιές τους, ανέμισε τις κόκκινες σημαίες τους. Διαδήλωσαν για το Νοέμβρη του '73, για το Νοέμβρη της Παλαιστίνης και της Φαλούτζα, της Κύπρου, της Κούβας. Για το Νοέμβρη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Φώναξαν για να καταδικάσουν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, όπου κι αν αυτά γίνονται, για να διατρανώσουν τα αιτήματά τους, για να δηλώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, απόφαση ζωής.

Από νωρίς το μεσημέρι χιλιάδες άνθρωποι κατέφταναν στο κέντρο της πόλης από κάθε σημείο της. Λίγο αργότερα η πορεία με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία, το σύμβολο του λαομίσητου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ξεκινούσε. Μπροστά, όπως πάντα, η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, ακολουθούσαν φοιτητικά μπλοκ κι αυτά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Αισθητή για το δυναμισμό, τον παλμό και τη μαζικότητά της, όπως κάθε χρόνο και φέτος η παρουσία των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην κορυφή τους πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα.

Η λαομίσητη πρεσβεία των ΗΠΑ «πολιορκήθηκε»από χιλιάδες διαδηλωτές
Η λαομίσητη πρεσβεία των ΗΠΑ «πολιορκήθηκε»από χιλιάδες διαδηλωτές
Τα συνθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. «Το μήνυμα δε σβήνει, είναι ζωντανό, το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό», ξανά και ξανά. Το δρόμο της ταξικής πάλης: «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Το δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Κάτω τα χέρια από την Κούβα». Το δρόμο της ρήξης και της αντεπίθεσης: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Οι διαδηλωτές δεν ξέχασαν πως χτες το ΚΚΕ είχε τα γενέθλιά του, ξανά και ξανά ήχησε το σύνθημα: «Οκτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»!

Ξεχωριστή η παρουσία των ένστολων διαδηλωτών. Νέοι άνθρωποι ντυμένοι στα χακί και τα μπλε ήταν εκεί, γιατί «είναι του λαού παιδιά» και αυτοί πρώτοι απ' όλους είχαν κάθε συμφέρον να βροντοφωνάξουν πως «έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά». Εκεί μαζί τους, μετανάστες, φοιτητές από την Κύπρο και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι μαζικών φορέων με τα πανό τους να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Κούβα και την Παλαιστίνη, στο λαό του Ιράκ. Υψωμένα πλάι σ' αυτά Ελλήνων εργατών, των κομμουνιστών, που δήλωναν ένα κατηγορηματικό «Οχι στον εθνικισμό και το ρατσισμό», μια ηχηρή απαίτηση «Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», μια υπόμνηση του εχθρού «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών», που αποτύπωναν μια και μόνο προοπτική: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».


Νωρίς το απόγευμα η Πατησίων είχε πλημμυρίσει ζωντάνια από τα «κόκκινα μπλοκ»
Νωρίς το απόγευμα η Πατησίων είχε πλημμυρίσει ζωντάνια από τα «κόκκινα μπλοκ»

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ