Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Ποιος έκανε το έγκλημα στη Σρεμπρενίτσα το 1995;

Η βοσνιακή σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οικειοποιείται την εκδοχή κυβερνήσεων των ΗΠΑ και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ ότι τους 8.000 Βοσνιοσέρβους μουσουλμάνους πολίτες τους εκτέλεσε τον Ιούλη του 1995 ο βοσνιακο-σερβικός στρατός.

«Οχι! Αυτό δεν είναι αλήθεια», απαντάει η Μίρα Μπέχαμ (Mira Beham), δημοσιογράφος, συντάκτρια του αστικού εβδομαδιαίου περιοδικού ΝΙΝ, επί πολλά χρόνια μέλος της Επιτροπής Εξερεύνησης της αλήθειας για τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990. Την Επιτροπή είχε διορίσει ο διάδοχος του Μιλόσεβιτς, Κοστούνιτσα.

Κατά τη γνώμη της Μπέχαμ, που εξέφρασε στον απεσταλμένο της ημερήσιας του Βερολίνου στο Βελιγράδι «Γιούνγκε Βελτ» και δημοσιεύεται στο φύλλο της Παρασκευής (12 Νοέμβρη) αυτή η (τωρινή) εκδοχή είναι υπαγορευμένη από τον Paddy Ashdown, ανώτατο επίτροπο, επικεφαλής της Διεθνούς Διοίκησης, ο οποίος το 2003 απαίτησε τελεσιγραφικά το διορισμό μιας νέας Επιτροπής Εξερεύνησης, δικής του έμπνευσης. Αλλά κι αυτή η Επιτροπή δεν ακολούθησε πιστά τις εντολές του Ashdown και γι' αυτό αντικατέστησε τον πρόεδρό της Μάρκο Αρσοβιτς. Τελικά ο Ashdown αντικατέστησε τον Βοσνιοσέρβο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Dejan Miletic.

Ο Ashdown έθεσε μάλιστα χρονικό όριο εννέα μηνών για να ετοιμάσει την (τωρινή) έκθεση, ενώ η Ολλανδική Επιτροπή που σύνταξε την πρώτη έκθεση είχε στη διάθεσή της 5 χρόνια έρευνας.

Κατά τον απεσταλμένο της «Γιούνγκε Βελτ», η Mira Beham δήλωσε ότι είναι καταφανές ότι η έκθεση συντάχθηκε κατ' εντολήν, αφού το ένα τρίτο της είναι αντιγραφή από καταδίκες και κατηγορητήριο του Δικαστηρίου της Χάγης εναντίον Βοσνιοσέρβων. Επίσης, ο κατάλογος των δήθεν 8.000 εκτελεσμένων δεν είναι αποτέλεσμα νέων ερευνών, αλλά πάρθηκε αυτούσια από τη λίστα της International Commission for Missing Persons, ένα ίδρυμα του Bob Dole, μέλους του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

«Η πρώτη έκθεση του 2002 δεν ήταν σοβαρή. Αλλά αυτή τώρα είναι ακόμη χειρότερη. Είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία να βρεθούμε πλησιέστερα στη διευκρίνιση», δήλωσε η Beham.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ