Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Πρωτοβουλία αγωνιστικής προοπτικής

Ο «Ρ» παρουσιάζει εκτενώς την απόφαση της πρόσφατης, 5ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της παράταξης

Δύο βασικά καθήκοντα θέτει για το επόμενο χρονικό διάστημα η 5η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ, που έγινε στις 6 και 7 του Νοέμβρη στην Αθήνα. Το πρώτο, μακροπρόθεσμο και εξαιρετικά σημαντικό για την αγωνιστική προοπτική του κλάδου, έχει να κάνει με τη δημιουργία της αγωνιστικής συσπείρωσης των ΕΒΕ, για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τη συμμαχία με άλλα στρώματα. Το δεύτερο καθήκον έχει να κάνει με την αποφασιστική συμμετοχή των δυνάμεων της παράταξης στις αρχαιρεσίες των σωματείων τους επόμενους μήνες, για την αλλαγή των συσχετισμών.

Στην απόφαση της Συνδιάσκεψης αναφέρεται ότι «η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιδεινώθηκε επίσης τα τελευταία χρόνια με αρνητικές συνέπειες για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων χρόνων ήδη έχουν επιπτώσεις σε όλα τα λαϊκά στρώματα». Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 • Η επέκταση της ανεργίας, η καταστροφή μεγάλου τμήματος των πιο φτωχών αγροτικών στρωμάτων συνεχίστηκαν με εντεινόμενους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είχε την επίδρασή του στο κοινωνικό στρώμα των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Η διόγκωσή του, ο υποδιπλασιασμός του εισοδήματος, η δημιουργία νέων όλο και μικρότερων επιχειρήσεων περισσότερο θνησιγενών αποδεικνύουν τους κινδύνους και τα αδιέξοδα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ.
 • Ξηλώνεται κάθε δημόσιο σύστημα κοινωνικής πολιτικής στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια. Η εκχώρηση βασικών υποχρεώσεων του κράτους στο μεγάλο κεφάλαιο οδηγεί σε ακριβότερες υπηρεσίες, που μπορούν να απολαύσουν όλο και λιγότεροι. Τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων οδηγούνται στην πλήρη ανταποδοτικότητα με κατάργηση των τελευταίων υπολειμμάτων κοινωνικής πολιτικής.
 • Εντείνεται ο κρατικός αυταρχισμός, δυναμώνουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης, χειραγώγησης και καταστολής της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, ανοίγουν δρόμοι που οδηγούν στη φίμωση κάθε φωνής διαμαρτυρίας και τον περιορισμό του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση.
 • Το οικονομικό περιβάλλον όπου λειτουργούν οι μικρές επιχειρήσεις επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των διαδικασιών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων και παραγωγής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας οξύνθηκαν. Τα σούπερ-μάρκετ και τα πολυκαταστήματα επεκτείνονται. Αυξήθηκαν παραπέρα οι αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων σε βάρος των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων. Συνεχίστηκε η πτώση της παραγωγής σε κλάδους όπου κυριαρχεί η μικρή βιοτεχνία. Τα αποτελέσματα των εξελίξεων αυτών γίνονται όλο και πιο φανερά στην πτώση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων. Το «παρεμπόριο», που δείχνουν σαν βασικό αίτιο οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και απόκρυψης της πραγματικής αιτίας των προβλημάτων. Είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των μονοπωλίων, της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων και της επιδείνωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για τα λαϊκά στρώματα.
 • Καταργήθηκαν και τα τελευταία υπολείμματα του όποιου συστήματος χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων. Οι νέοι θεσμοί που το αντικατέστησαν (ΤΕΜΠΜΕ, συνεταιριστικές τράπεζες κλπ.) το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη ληστρική πολιτική των τραπεζών και να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των ΕΒΕ.
 • Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με συνέπεια τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με το νέο κλείσιμο των «ανέλεγκτων χρήσεων» και τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή μιας νέας γενιάς «αντικειμενικών κριτηρίων». Τα τεράστια ποσά που έφυγαν από τις τσέπες των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων, τα προηγούμενα χρόνια, χρηματοδότησαν τις «τρύπες» που δημιούργησε η φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων. Τα διογκούμενα δημοτικά τέλη εντάσσονται στην ίδια πρακτική της φορολογικής αφαίμαξης.
 • Τα ψίχουλα από τα όποια ευρωπαϊκά προγράμματα υπέρ των ΜΜΕ ήταν μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και την ελληνική πραγματικότητα και τα καρπώθηκαν ένας μικρός αριθμός μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν, με τις μικρές επιχειρήσεις αποκλεισμένες από τη μεγάλη αυτή γιορτή των πολυεθνικών. Αντίθετα οι ΕΒΕ μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που τελικά θα πληρώσουν το λογαριασμό.
 • Στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος κυριαρχούν δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα κύρια μεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ) ή τις επιδιώξεις του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου (ΕΣΕΕ). Μια ηγεσία που τρέφεται από τα κονδύλια των Κέντρων Εκπαίδευσης Κατάρτισης, χρησιμοποιεί παράνομες και παράτυπες διαδικασίες και εξυπηρετεί άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε συγκαλυμμένα κάθε αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων, η Συνδιάσκεψη επισημαίνει ότι «είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένας διακριτός συνδικαλιστικός πόλος με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Θα υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων.
 • Θα έχει σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό.
 • Θα χρησιμοποιεί σαν βασικό εργαλείο της λύσης των προβλημάτων την αγωνιστική διεκδίκηση.
 • Θα αντιπαλεύει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα φαινόμενα παράλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών.
 • Θα δίνει τη μάχη για τη μαζικοποίηση των σωματείων και την αλλαγή των συσχετισμών.
 • Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινής δράσης εργαζόμενων - ΕΒΕ - αγροτών προς όφελος των γενικότερων λαϊκών συμφερόντων και την ανάπτυξη του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.
 • Θα συμβάλλει στο άνοιγμα του δρόμου για μια λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».

Η ΔΗΚΕΒΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της το επόμενο διάστημα για να συνευρεθούν όλες οι ζωντανές αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος σε ένα ενιαίο ρεύμα προοπτικής, με τις παρακάτω κατευθύνσεις:

 • Ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών στο συνδικαλιστικό κίνημα με αποφασιστικό χτύπημα των φαινομένων παράλυσης, αδιαφάνειας και παράτυπων διαδικασιών που οδηγούν στην αποστράτευση και τον αποκλεισμό των συναδέλφων από τις διαδικασίες.
 • Δυνάμωμα των αγώνων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
 • Κοινή δράση για τα κοινά προβλήματα και αντίσταση σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή με τους αγωνιζόμενους εργάτες και αγρότες.
 • Διεκδίκηση μέτρων περιορισμού της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, με στόχο την εξασφάλιση της εργασίας και του εισοδήματος των ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων.
 • Διεκδίκηση κλαδικών πολιτικών σε τομείς της οικονομίας όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων.
 • Διεκδίκηση συνεταιρισμών στην παραγωγή, αλλά και στην προμήθεια πρώτων υλών και τη διάθεση των προϊόντων με ευνοϊκό φορολογικό και χρηματοδοτικό καθεστώς.
 • Φορολογία με βάση τα λογιστικά βιβλία και κατάργηση κάθε «αντικειμενικού» συστήματος και κλεισίματος «ανέλεγκτων χρήσεων». Προοδευτική κλιμάκωση των φορολογικών βαρών με αφορολόγητο όριο στα επίπεδα φτώχειας και κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Βιοτεχνικά πάρκα και βιοτεχνικά τετράγωνα με συνεταιριστική διαχείριση για τον απεγκλωβισμό της βιοτεχνίας από τον οικιστικό ιστό και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων.
 • Ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων με ανώτατο όριο τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα και την Κυριακή κλειστά.
 • Προστασία του δικαιώματος στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια με αποφασιστική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ. Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. 30 συντάξιμα χρόνια διαδοχικής ασφάλισης. Αποζημίωση ατυχήματος για όλο το διάστημα εκτός εργασίας, άδεια λοχείας με ανάλογη αποζημίωση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η αγωνιστική συσπείρωση των ΕΒΕ(9/11/2004)
Αναγκαιότητα η δημιουργία αγωνιστικού πόλου(3/11/2004)
Η διέξοδος στο συντονισμένο αγώνα(21/10/2000)
Στόχος το δυνάμωμα του κινήματος και οι κοινωνικές συμμαχίες(24/5/1998)
Ν' ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο κίνημα(12/5/1998)
Επίκαιρη, όσο ποτέ, η ανάγκη για αγώνες(29/3/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org