Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Στη λογική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στη Διακήρυξη της Μπολόνιας
Από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στη Διακήρυξη της Μπολόνιας
«Απλοποίηση» και μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδικασίες αναγνώρισης και ισοτίμησης τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια και συναφή ιδρύματα του εξωτερικού, υπόσχεται η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την «εξυγίανση του συστήματος» και την «προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα». Στην πραγματικότητα, με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης απλοποιούνται οι διαδικασίες ισοτίμησης για τα πτυχία από χώρες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι αναδιαρθρώσεις της ανώτατης εκπαίδευσης κι αποτελεί ένα ακόμα μοχλό για την προώθηση αυτών των αναδιαρθρώσεων και στη χώρα μας.

Ετσι, διευκολύνει τη δημιουργία «πελατείας» φοιτητών γι' αυτές τις χώρες και για τα ιδρύματά τους που είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ιδιωτικά, ενώ δε λύνει το βασικό πρόβλημα που υπήρχε μέχρι τώρα με το ΔΙΚΑΤΣΑ κι αφορούσε τους αποφοίτους ιατρικών κι οδοντιατρικών σχολών από την Ανατολική Ευρώπη, αφού γι' αυτά τα πτυχία και τις εξετάσεις που καλούνται οι απόφοιτοι να δώσουν, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα απ' όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης τρίχρονων πτυχίων, αλλά και «σύνθετων πτυχίων», δηλαδή πτυχίων που αποκτήθηκαν με σπουδές εδώ κι εκεί σε ιδρύματα που είναι αναγνωρισμένα στις χώρες τους, αρκεί το 1/3 του προγράμματος σπουδών να έχει γίνει στο ίδρυμα που απένειμε τον τίτλο. Αντίστοιχα, αναγνωρίζονται τίτλοι «ανοιχτών πανεπιστημίων» και σπουδών «εξ αποστάσεως». «Οι αναγνωρίσεις τέτοιου είδους είναι αναγκαίες ενόψει αλλαγής του τρόπου παροχής της ανώτατης εκπαίδευσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. Επίσης, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική των αποφάσεων της Μπολόνια για τους κύκλους σπουδών, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης «πτυχίων», «μεταπτυχιακών διπλωμάτων» και «διδακτορικών διπλωμάτων».

Στο νομοσχέδιο γίνεται διάκριση μεταξύ των όρων «ισοτιμία» και «αντιστοιχία» και διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση της δεύτερης χρειάζεται ένα μέρος του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο ενδιαφερόμενος να είναι παρεμφερές με το πρόγραμμα σπουδών στα ελληνικά ιδρύματα στην αντίστοιχη ειδικότητα. Γι' αυτό και για την περίπτωση χορήγησης «αντιστοιχίας» μπορεί να απαιτείται επιτυχής εξέταση σε συμπληρωματικό αριθμό μαθημάτων σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής. Τα εν λόγω συμπληρωματικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από 6 (ειδικά για τίτλους ιατρικής, οδοντιατρικής και μηχανικών μπορεί να είναι μέχρι 10).

Υπεύθυνος για τη διαδικασία αναγνώρισης θα είναι ένας νέος οργανισμός με την επωνυμία «Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης» (ΟΑΤΑΠ), ο οποίος ουσιαστικά θα περιλαμβάνει το ΔΙΚΑΤΣΑ και το Τμήμα εκείνο του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) που ήταν υπεύθυνο για τις αναγνωρίσεις τίτλων αντίστοιχων των ΤΕΙ.

Ο υφυπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας χτες σε συνέντευξη Τύπου το νέο νομοσχέδιο, ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενος καταθέτει το φάκελό του στον ΟΑΤΑΠ, θα έχει μέσα σε δυο μήνες την ισοτίμησή του. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, ο ΟΑΤΑΠ θα ενισχυθεί με διοικητικούς υπαλλήλους αλλά κ αι με μια ομάδα Ειδικών Εισηγητών, που θα είναι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) και θα εργάζονται στον Οργανισμό με τρίχρονες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ