Η κατασκευή ξεκινά, αλλά ακόμη δε γνωρίζουμε τι καταστράφηκε |
Κατά τον υφυπουργό, οι στόχοι του νέου ΔΣ του ΟΑΝΜΑ είναι: Η επίσπευση της ολοκλήρωσης του έργου. Η σωστή κατασκευή του. «Να υπάρξει κοινωνική κινητοποίηση», προκειμένου «να αντιληφθούν όλοι πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει στη ζωή όλων μας το ΝΜΑ». Εξασφάλιση «χορηγιών». «Προστασία» και «ανάδειξη» των αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη, όπου θα κατασκευαστεί το μουσείο.
Για τις «χορηγίες», ο υφυπουργός είπε ότι θα «προσκληθούν» να καλύψουν το κόστος κατασκευής του μουσείου, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το αν οι «χορηγοί» δε θα απαιτήσουν και άλλο ρόλο στη διαχείριση ή στον προσανατολισμό του μουσείου. Φυσικά, αυτά τα ερωτηματικά αφορούν την υπόθεση ανεξάρτητα από τη χωροθέτηση του κτιρίου, διότι μία σημαντική παράμετρος είναι ότι το ΝΜΑ θα κατασκευαστεί πάνω σε σημαντικές αρχαιότητες - καταστρέφοντάς τες, εκτός ορισμένων - ενώ θα προκαλέσει - όπως έχουν καταγγείλει φορείς και επιστήμονες - έμμεση βλάβη (οπτική) στα κορυφαία μνημεία της Ακρόπολης, καθώς και γενικότερα περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Ισως γι' αυτό ο ΟΑΝΜΑ να προετοιμάζει «καμπάνια ενημέρωσης» για τα «καλά» του ΝΜΑ.
Περί αυτών ο υφυπουργός δεν είπε λέξη. Αμύνθηκε μόνο όταν σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι ουδέποτε ήταν κατά της ίδρυσης ΝΜΑ. Θυμίζουμε ότι σαν βουλευτής τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης. Αντίθετα, ήταν «λαλίστατος» στην κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση του έργου. Τόνισε, μάλιστα, πως η ουσιαστική ένταξη του έργου στο Γ΄ ΚΠΣ έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση και ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης (5/11) με την κατασκευαστική εταιρία «ΑΛΤΕ» (η επιλογή της είναι γνωστή από το περσινό Σεπτέμβρη). Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 129 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται: Οι απαλλοτριώσεις, μελέτες, εκσκαφές, οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, «αποκατάσταση αρχαιοτήτων» και η επανέκθεση. Ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ, Δ. Παντερμαλής, ευχήθηκε «να μην υπάρξουν αξιοσημείωτες υπερβάσεις». Από το παραπάνω ποσό, τα 85 εκατ. προέρχονται από το Γ΄ ΚΠΣ, τα μισά είναι εθνικά κονδύλια και τα υπόλοιπα, μέχρι τα 129 εκατ. ευρώ, επίσης θα προέρχονται από εθνικούς πόρους. Μέσα σε αυτά τα ποσά θα... αναζητηθούν και οι «χορηγοί». Το έργο «θα» ολοκληρωθεί στο τέλος του 2006.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο στο νέο ΔΣ δεν εκπροσωπείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω της Α΄ ΕΠΚΑ, ο υφυπουργός είπε «διότι η συνεργασία μεταξύ Εφορείας και ΟΑΝΜΑ είναι πολύ καλή». Πρόσθεσε ότι στο νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ το υπουργείο θα λειτουργεί στη βάση της «επικουρικότητας» σε σχέση με άλλους φορείς! Αυτό σημαίνει πως αν βάλουμε στη θέση του ΟΑΝΜΑ οποιαδήποτε άλλη ΑΕ με «πολιτιστικά» ενδιαφέροντα, το ΥΠΠΟ, δηλαδή το κράτος, με χρήματα του λαού, θα υπάρχει για να μετατρέπει αυτά τα «ενδιαφέροντα» σε πράξη! Σε ερώτηση αν το ΥΠΠΟ θα παρουσιάσει αναλυτικό και επίσημο κατάλογο των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στου Μακρυγιάννη, όσων καταστράφηκαν και όσων παραμένουν, ο υφυπουργός είπε ότι «πολύ σύντομα θα δοθούν όλα τα στοιχεία».
Τέλος, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην εργοστάσιο «Φιξ» «θα» να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2007, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.