Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Και συναίνεση και αντιπολιτευτικές κορόνες

Αρχικά ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «χαστούκια», μετά πρόσφερε απλόχερα συναίνεση και χτες δήλωσε ότι «προϋπόθεση για συναίνεση είναι η ύπαρξη πρότασης από την κυβέρνηση», αναφερόμενος στους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ χτες το πρωί, εμφανίστηκε εκ νέου υπέρμαχος της συναίνεσης στην υπόθεση της ΠΓΔΜ, αλλά ανέφερε ότι «απαιτείται στρατηγική», από την κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία πολιτικής «στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, τις βαλκανικές υποθέσεις» και ιδιαίτερα, όπως είπε, «με τη FYROM».

Μετά και τις... παραινέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να τονίσει ότι ναι μεν το ΠΑΣΟΚ προσφέρει συναίνεση και είναι διατεθειμένο «να βοηθήσει», όπως επισήμανε, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρξει «πρόταση της κυβέρνησης».

«Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά όχι με τη συγκεκριμένη πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συγχρόνως υποστήριξε ότι επί έντεκα χρόνια το ΠΑΣΟΚ «κράτησε την ελληνική σημαία ψηλά» και οικοδόμησε μια νέα σχέση με τη γείτονα χώρα.

Ο Γ. Παπανδρέου, προφανώς ξεχνώντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε την πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι «οι αναγνωρίσεις έγιναν επί κυβερνήσεων της ΝΔ» και υποστήριξε ότι «οι μεγάλες μάχες για τα Σκόπια δόθηκαν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τον ελληνικό λαό «να θυμηθεί την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα αυτό». Μια πολιτική που αρχικά ενίσχυσε τον εθνικισμό και το σοβινισμό, προχώρησε σε εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια παρέδωσε την... επίλυση του ζητήματος στις ΗΠΑ.

Ο Γ. Παπανδρέου, εξάλλου, πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική έχει «πάρει τον κατήφορο με συνεχείς ταπεινώσεις και ήττες», σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει «βαθιά ανησυχία και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως κόμμα που θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα». Παράλληλα, χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέψευσε φήμες ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης συζητήθηκαν και διάφορα οικονομικά ζητήματα και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στο επόμενο ECOFIN η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αμφισβητήσει τα οικονομικά στοιχεία της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ.

Αν αυτό συμβεί, στο επόμενο διάστημα ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση αναμένεται να οξύνουν την αντιπαράθεση τους, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα και ότι «της έχει ξεφύγει ο έλεγχος» και την κυβέρνηση να επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έδωσε ψεύτικα στοιχεία».

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν και η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόσφατη απογραφή της κυβέρνησης «είναι ένα φιάσκο, η αγορά στενάζει και οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ