Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μεγάλες δυνατότητες εξάπλωσης

Μελέτη του ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει τις δυνατότητες μεγάλης διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ενεργειακή αγορά

Τη διαπίστωση ότι τα περιθώρια διείσδυσης του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά ενέργειας είναι μεγάλα, επιβεβαιώνει κλαδική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην οποία επισημαίνεται ότι το φυσικό αέριο έχει στρατηγικό ρόλο στη χάραξη μιας νέας ενεργειακής πολιτικής. Στη μελέτη γίνεται αναφορά και στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες το φυσικό αέριο αναμένεται να διευρύνει εντυπωσιακά το μερίδιο συμμετοχής του στο πρωτογενές ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, από 6,1% το 2000 σε 17,4% το 2010. Το ποσοστό αυτό, παρά τον εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης, παραμένει κατώτερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου και αυτό επειδή η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή αυτή τη στιγμή.

Στα υπέρ της εξάπλωσης του φυσικού αερίου, συγκαταλέγονται η κατά 50% χαμηλότερη τιμή του από το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης για τη βιομηχανία, καθώς και η κατά 60% χαμηλότερη τιμή του από το ηλεκτρικό ρεύμα και κατά 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης για την οικιακή κατανάλωση. Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο - κι αυτό δεν αναφέρεται στη μελέτη - ότι ακόμη περισσότερο οικονομική θα ήταν η κατανάλωση φυσικού αερίου, εάν δεν το χρησιμοποιούσε και αυτό το μεγάλο κεφάλαιο για να αποκομίσει πολλαπλά κέρδη, σε βάρος της χρήσης του προς το λαϊκό συμφέρον.

Με βάση στοιχεία του 2001, ο τομέας μετατροπής (ΔΕΗ) καταναλώνει το 75% του φυσικού αερίου, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες και τα νοικοκυριά το 22% και το υπόλοιπο καταναλώνεται από τον τομέα πρωτογενούς παραγωγής. Το 2001 προμηθευτές φυσικού αερίου της Ελλάδας ήταν κατά 75% η Ρωσία και κατά 25% η Αλγερία.

Σε σχέση με τα προβλήματα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου το σοβαρότερο είναι η έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και ακολουθούν:

  • Η μη τήρηση όρων ασφαλείας στα κτίρια.
  • Η έλλειψη αποτελεσματικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης των τεχνικών.
  • Η απουσία συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (όπως μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου).

Κρίσιμο θεωρείται από τη μελέτη και το ζήτημα της εφαρμοζόμενης τιμολογιακής πολιτικής, τόσο στον τομέα της μετατροπής (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), όσο και στο βιομηχανικό τομέα. Στο πρώτο θέμα διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κάτι που αποδίδει στο υψηλό κόστος κατασκευής του αγωγού υψηλής πίεσης. Αντίστοιχα, κρίνεται ότι η ανάγκη απόσβεσης των υψηλών επενδύσεων, σε συνδυασμό με την ανάγκη «επιθετικής πολιτικής» στα νοικοκυριά, επιβαρύνει τα τιμολόγια στη βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org