Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Νέος κυβερνητικός εμπαιγμός

Να κοροϊδέψει ασύστολα τους βαμβακοπαραγωγούς, επέλεξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος, που εφαρμόζει - όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί του - τον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι. Η διαφορά... είναι ότι ο Ε. Μπασιάκος βολεύεται στο επιχείρημα πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα δυσμενή κανονισμό για το βαμβάκι, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2001 και θα ισχύει μέχρι το 2006.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού τα φορτώνει στους προηγούμενους, ακολουθεί κατά γράμμα τις αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές τους. Εβαλε πλαφόν στρεμματικής απόδοσης και πετάει εκτός επιδότησης πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους βαμβακιού. Κι επειδή έρχονται αγροτικές κινητοποιήσεις και πλησιάζουν οι μέρες που πρέπει να σταλεί η δεύτερη εκτίμηση παραγωγής στην ΕΕ, έβγαλε χτες μια ανακοίνωση κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών. Μάλιστα, χρησιμοποιεί και το ίδιο απατηλό επιχείρημα με την προηγούμενη κυβέρνηση ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν με το σύνολο των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων. Αναφέρεται, βέβαια, στο ότι υπήρξαν μικρές επιφυλάξεις των εκκοκκιστών.

Η ουσία είναι πως φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί λαμβάνουν μικρότερη τιμή από τους εκκοκκιστές, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ βλέπουν ότι θα τους μείνουν και μεγάλες ποσότητες εκτός επιδότησης, πράγμα που θα επιφέρει νέα μείωση στο εισόδημά τους. Η πρώτη υποεκτιμημένη δήλωση παραγωγής που έγινε στην ΕΕ ήταν 1.055.000 τόνοι, με βάση έναν αριθμό επιλέξιμων στρεμμάτων 3.695.000, όπου έβγαινε μια μέση πανελλαδική στρεμματική απόδοση 285 κιλά. Ετσι έγινε η μοιρασιά ανά κοινότητα με όριο από 240 μέχρι 295 κιλά/στρέμμα κι εδώ υπήρξαν από τις 4/10 ελεγχόμενες ανακατανομές... Τώρα είναι εμφανές ότι θα δοθεί κάτι παραπάνω στη δεύτερη εκτίμηση, αλλά ο τελικός κυβερνητικός στόχος είναι να μην ξεπεραστούν οι 1.120.000 - 1.130.000 τόνοι, ανεξάρτητα από το τελικό ύψος της παραγωγής. Ο νέος υπολογισμός, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα γίνει με 3.650.000 «επιλέξιμα» στρέμματα περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι η μέση πανελλαδική στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί από 307 μέχρι 310 κιλά. Κι ανάλογα με την περιοχή, θα προστεθούν και κάποιες επιπλέον επιλέξιμες ποσότητες, που μπορεί να είναι 20, 30 ή και 35 κιλά. Αλλά το όλο πρόβλημα δε λύνεται έτσι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ