Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Νέοι Ορίζοντες» (Ευρυμέδοντος 4, ΤΚ 10435, τηλ. 210-3460.224): Παυσανίου «Ηλειακά Α` και Β`» (πρόλογος - μετάφραση - σχόλια Θανάσης Γεωργιάδης. Τα δύο αυτά βιβλία του αρχαίου ιστορικού και περιηγητή, προπάτορα της αρχαιολογικής επιστήμης, αποτελούν ασφαλέστατη «πηγή» για τα μνημεία, τα γλυπτά, τη γέννηση του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία). Ζαν Ζιγκλέρ «Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου και οι νέοι κοσμοκράτορες» (μετάφραση Ευάγγελος Δ. Νιάνιος. Ο Ελβετός καθηγητής της Κοινωνιολογίας, εισηγητής στον ΟΗΕ για το δικαίωμα όλων των λαών στη διατροφή, στο βιβλίο του αυτό καυτηριάζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τις πολυεθνικές των τραπεζιτών και τις «κοσμοκράτειρες» ΗΠΑ για την «παγκοσμιοποίηση» του κεφαλαίου τους, το οποίο εξαπολύει τη γενοκτονία του τρίτου κόσμου, αλλά και μια παγκόσμια καταπίεση και φτώχεια των λαών. Ο συγγραφέας, στο βιβλίο, αναφέρεται και στη συνάντησή του με τον Τσε Γκεβάρα στη Γενεύη και τη συζήτησή τους για τις «δηλητηριώδεις» τράπεζες, την «κοιλιά του θηρίου» που εδρεύει στην Ελβετία). Γκρεγκ Πάλαστ «Δημοκρατία σε τιμή ευκαιρίας (το μοναδικό βιβλίο που δε θέλουν να διαβάσετε ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ)» (μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος. Το βιβλίο του γνωστού Αμερικανού δημοσιογράφου αποκαλύπτει: Τις μεγάλες οικονομικές και πολιτικές απάτες του παγκοσμιοποιούμενου κεφαλαίου. Πώς έγινε πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους και πώς σταμάτησε τις έρευνες του FBI για τη σχέση μεταξύ των ομίλων Μπους - Λάντεν πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Και το ξεπούλημα από τον Μπλερ βρετανικών επιχειρήσεων στο αμερικάνικο κεφάλαιο). Ρόαν Γκουναράτνα «Αλ Κάιντα (το παγκόσμιο δίκτυο του τρόμου)» (μετάφραση Νικόλας Νίτσας. Μελέτη για το πώς δημιουργήθηκε, πώς λειτουργεί και δρα η Αλ Κάιντα).

- Καστανιώτης: Νίκος Σταμάτης «Το υπέρτατο νόημα της δόξας (Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο φως της πινδαρικής ποίησης)» (Μελέτη και απόδοση των δεκατεσσάρων ολυμπιακών ύμνων του Πινδάρου. Οι ύμνοι περιέχονται και στο πρωτότυπο). Μάρα Μεϊμαρίδη «Deste Η τράπουλα της Κατίνας (Πώς έριχναν τα χαρτιά οι μάγισσες της Σμύρνης)». (Η συγγραφέας με «μυθιστορηματική» αφήγηση παρουσιάζει το συμβολισμό της τράπουλας που χρησιμοποιούσαν, από το Μεσαίωνα έως και τον 19ο αιώνα, οι Σμυρνιές χαρτορίχτρες, που «πρόβλεπαν» τη «μοίρα». Το βιβλίο, εικονογραφημένο με τις φιγούρες της τράπουλας αυτής, συνοδεύεται και με τη σχετική τράπουλα).

- Σαββάλας: Χριστόφορος Βλάχος «Πολύβιος (Ο ιστορικός της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας)» (μελέτη, στη σειρά «Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς», για τη ζωή και το έργο του σπουδαιότερου «απογόνου» του Θουκυδίδη στη ρωμαϊκή εποχή).

- «Κέδρος»: Τζιντόν Κρισναμούρτι «Παραβολές και ποιήματα» (μετάφραση Νίκου Πιλάβιου. Πεζά και ποιήματα, χαρακτηριστικά της «φιλοσοφίας» του Βραχμάνου θεοσοφιστή). Τζιντόν Κρισναμούρτι «Το ξύπνημα της νοημοσύνης» (πρώτος τόμος «Αμερική», σε μετάφραση Στεφανίας Τάπτα - Νίκου Πιλάβιου). Το βιβλίο περιέχει συνομιλίες και διαλέξεις του Ινδού θεοσοφιστή στην Αμερική). Ιουλία Μαργαρίτη «Πάλι κορίτσι!» (αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα). Νίκος Καρακώστας «Η νύχτα του κρυφού Αιγαίου» (μυθιστόρημα).

- «Κοχλίας»: Βίκτωρ Σερζ «Λέων Τρότσκι» (μετάφραση Σοφία Σκουλικάρη βιοεργογραφία του Τρότσκι γραμμένη από τον Ρώσο αναρχικό Βίκτωρ Λβόβιτς Κιμπάλιτς, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Τρότσκι και μεταφραστής του έργου του). Πάολο Ντ' Αλέσιο «Το φαινόμενο, Σουμάχερ» (μετάφραση Ανδριάνα Τασοπούλου. Εικονογραφημένο βιβλίο για την πορεία του Μ. Σουμάχερ στους αυτοκινητιστικούς αγώνες).

- Ψυχογιός: Νίκος Κατσαλίδας «Το άστρο του φεγγαριού» (μυθιστόρημα). Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, επίμετρο Μαρία και Ελένη Παξινού. Μυθιστόρημα).

- «Να ένα μήλο» (εξαιρετική εξάμηνη επιθεώρηση για το βιβλίο, με διεύθυνση της δημοσιογράφου Λώρης Κέζα. 4ο τεύχος).

- «Ιστορία» (εικονογραφημένο ιστοριογραφικό περιοδικό. Τεύχος 433 με αφιέρωμα στην υπόθεση των πρωτοπόρων επαναστατών εργατών Σάκο και Βαντσέτι που εκτέλεσαν οι ΗΠΑ).

- «Φιλελεύθερη Εμφαση» (τριμηνιαίο περιοδικό του Ινστιτούτου «Κων. Καραμανλής», τεύχος 18).

- «Θεσσαλονικέων Πόλις» (τριμηνιαία θεσσαλονίκεια έκδοση πολιτιστικών και κοινωνικών θεμάτων. Τεύχος 14).

- «Ιαμβος» (περιοδικό λόγου και τέχνης. Τεύχος 6).

- «Νέα Πορεία» (τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 590-592/246, με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ