Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελετητική πολυφωνία

Με ενδιαφέρον αναμένει πάντα ο κόσμος των ανθρωπιστικών επιστημών τις νέες εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, καθώς πλήθος εκδόσεις του αποτελούν βιβλία αναφοράς στις σπουδές πανεπιστημιακών σχολών μας, αλλά και μελετητών.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπεύθυνος των εκδόσεων του ΜΙΕΤ (και πολύ καλός ποιητής) Διονύσης Καψάλης παρουσίασε τρία βιβλία που εκδόθηκαν το καλοκαίρι και αναφέρθηκε συνοπτικά στις έντεκα εκδόσεις, οι οποίες, σταδιακά, θα κυκλοφορήσουν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Αξίζει να αναφέρουμε μερικούς από τους προσεχείς τίτλους: Ε. Χ. Κάσδαγλης «Σκαλαθύρματα» (δοκίμια για την τυπογραφία, χαρακτική, ζωγραφική, κλπ.), Φ. Πραγιόν «Οι Ετρούσκοι», Ντ. Μπόρντγουελ -Κ. Τόμσον «Η τέχνη του κινηματογράφου», Μ. και Κ. Ησυχάκη «Cretan sources of Theotokopoulos (El Greco's) humanism», Εμμανουήλ Ροΐδης «Αποθησαύριστα κείμενα από τον Ραμπαγά» (επιμέλεια του καθηγητή Π. Μουλλά), Ντ. Γουότκιν «Ιστορία της δυτικής αρχιτεκτονικής», Ε. Αουερμπαχ «Μίμησις» (θεατρολογικό).

Το καλοκαίρι κυκλοφόρησαν οι εξής τόμοι:

Τζον Μ. Καμπ «Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας (Οι ανασκαφές στην καρδιά της Αθήνας)», σε μετάφραση Μαίρης Κλεώπα. Την πλούσια εικονογραφημένη έκδοση προλογίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος ιστορεί τα πρώτα - σημαντικότατα - ευρήματα Ελλήνων ανασκαφέων στην Αρχαία Αγορά, τον 19ο αιώνα, αλλά και το γιατί η ανασκαφή του κορυφαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου παραχωρήθηκε, πριν 73 χρόνια, στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο συγγραφέας της μελέτης, η οποία μας «ξεναγεί» λεπτομερέστατα στα 100 οικοδομήματα και στα 180.000 αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στην Αρχαία Αγορά.

Ρενέ Χίρσον - Φιλιππάκη «Κληρονόμοι της μικρασιατικής καταστροφής: Η κοινωνική ζωή των Μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά». Πρόκειται για την πρώτη εκτενή εθνογραφική μελέτη που έχει γίνει για προσφυγικό αστικό χώρο στην Ευρώπη. Η συγγραφέας - καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με μακρόχρονη έρευνα κατέγραψε τις δραματικές συνέπειες της προσφυγιάς 1 εκατομμυρίου Μικρασιατών στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής οργάνωσης, αλλά και την αντοχή της πολιτισμικής τους «ταυτότητας», ιδιαίτερα στην Κοκκινιά.

Καλλίνικος Γ΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως «Τα κατά και μετά την εξορίαν επισυμβάντα και Εμμετροι επιστολαί». Πρόκειται για έκδοση από τους αυτόγραφους κώδικες του Καλλινίκου Γ΄, με εισαγωγή του ερευνητή της παλαιογραφίας Αγαμέμνονα Τσελίκα. Το έργο του Καλλίνικου παρέχει πλήθος ιστορικές πληροφορίες για την εποχή του, ενώ οι έμμετρα γραμμένες επιστολές του ανασύρουν από την αφάνεια το χαμένο σήμερα είδος της λαογέννητης έμμετρης - αρχικά προφορικής - αφηγηματικής παράδοσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2011-05-14 00:00:00.0)
Σκάβουν παντού... (2004-10-07 00:00:00.0)
Αρχαιοελληνικό χιούμορ (2003-09-07 00:00:00.0)
Ποικίλη θεματολογία (2001-12-13 00:00:00.0)
Τίμησαν το αρχαιολογικό του έργο (2000-06-27 00:00:00.0)
Το αρχαιότερο λουτρό, ο αρχαιότερος "οίκος" (1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ