Τα στοιχεία της σχετικής έρευνας της ICAP, με τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 23.721 μεγάλων επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά.
Αποκαλυπτικά, γιατί «φωτογραφίζουν» τους μεγάλους κερδισμένους, από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές που χαράζονται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζονται με την ίδια συνέπεια τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.
Προκλητικά, γιατί ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, χρόνο με το χρόνο σκαρφαλώνουν σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, οι μισθοί και συντάξεις παραμένουν στο γύψο. Και ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων του 3% ή 4% δεν αρκούν για την κάλυψη των απολύτως αναγκαίων. Και ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό για να τα φέρουν βόλτα, οι κυβερνώντες - με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλα «ευαγή ιδρύματα» που υπηρετούν τις πολιτικές λιτότητας - ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις!
Διαβάζοντας κανείς πιο προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας της ICAP (εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ»), διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι το 2003:
-- Πρώτον, το ποσοστό αύξησης των κερδών για το σύνολο των παραπάνω επιχειρήσεων, ανήλθε σε 16,3% με αύξηση των πωλήσεων (τζίρου) μόλις 7,3%. Το ποσοστό αύξησης των κερδών είναι υπερπενταπλάσιο του πληθωρισμού και υπερδιπλάσιο του ποσοστού αύξησης των πωλήσεων.
-- Δεύτερον, στη μεταποιητική βιομηχανία, τα κέρδη (το 2003) αυξήθηκαν κατά 9,6%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόνο 6,4%, ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε κατά 0,4% και ο βαθμός χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού περιορίστηκε στο 76,5 από 77,1 το 2002.
-- Τρίτον, το ποσοστό αύξησης των κερδών των εμπορικών επιχειρήσεων, που ανήλθε στο 33,1%, είναι υπερδεκαπλάσιο του πληθωρισμού και πολύ πάνω από το μέσο όρο αύξησης των κερδών για το σύνολο των επιχειρήσεων, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 8,4%.
-- Τέταρτον, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (τράπεζες, υγεία, μόρφωση κλπ) αύξησαν τα κέρδη τους 15,4%.
-- Πέμπτον, οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, εμφανίζουν κάθετη μείωση των κερδών, κατά 96%, ενώ οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν 3,1%.
Από την ανάγνωση των αναλυτικών στοιχείων της έρευνας (για τη διαμόρφωση των βασικών οικονομικών μεγεθών) στους επιμέρους κλάδους κάθε τομέα, προκύπτουν μια σειρά ενδιαφέρονται ευρήματα. Για παράδειγμα:
Στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε από 9,2% σε 9,8%. Επίσης, βελτιώθηκε το περιθώριο καθαρού κέρδους, καθώς ανέβηκε από το 5,7% στο 5,8%. Παρά τη συνεχιζόμενη για πολλοστή χρονιά αύξηση της κερδοφορίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων, το 2003 υπήρξε νέα μείωση των επενδύσεων στη μεταποίηση. Σημειώνεται, πως οι εξελίξεις στη μεταποίηση επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές των μεγεθών των πέντε μεγαλυτέρων από πλευράς πωλήσεων κλάδων (είδη διατροφής, προϊόντα πετρελαίου, μη μεταλλικά ορυκτά, μεταλλικά προϊόντα και φάρμακα). Το μερίδιο των 5 αυτών κλάδων ξεπερνά το 50% τόσο των συνολικών πωλήσεων, όσο και των μεικτών και των προ φόρων κερδών στη μεταποίηση.
Στον τομέα του εμπορίου εκτός από την υψηλή κερδοφορία (αύξηση κερδών 33,1%), το 2003 καταγράφηκε αξιόλογη βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (από 17,6% σε 21,8%) καθώς και του καθαρού περιθωρίου (από 3,3% σε 3,8%). Στην έρευνα, γίνεται αναφορά και στα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, από την οποία προέκυψε - το κοινώς γνωστό - ότι οι επιδόσεις των μικρών (ατομικών, ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων) εμπορικών επιχειρήσεων ήταν αρκετά κατώτερες των αντίστοιχων των ΑΕ και ΕΠΕ. Και στον τομέα του εμπορίου η δραστηριότητα συγκεντρώνεται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό κλάδων. Οι πέντε μεγαλύτεροι βάσει πωλήσεων κλάδοι (μεταφορικά μέσα, καύσιμα - λιπαντικά, σουπερμάρκετ - πολυκαταστήματα, φάρμακα - καλλυντικά και είδη διατροφής) καλύπτουν το 40,7% των συνολικών κεφαλαίων, το 56,9% των πωλήσεων και το 43,6% των προ φόρων κερδών.
Στον τομέα των υπηρεσιών - εκτός από την αύξηση των καθαρών κερδών κατά 15,4% - σημειώθηκε βελτίωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους (από 5,6% το 2002 ανέβηκε στο 6,1%) και της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ανέβηκε από το 6,5% το 2002 στο 7,0%).
Στον τομέα του τουρισμού, αν και τα επίσημα στατιστικά δεδομένα για το 2003 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, η εμφανιζόμενη μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στη μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών.