Το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι οι φοροεκπτώσεις για το μεγάλο κεφάλαιο
Πίσω κάνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά και τις πολυδιαφημισμένες προεκλογικές εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες φορολογικές ελαφρύνσεις των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, συνεχίζοντας να ψαρεύει στα θολά νερά, ενόψει και των αναμενόμενων συστάσεων από την ΕΕ. Επί της ουσίας, η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ θυμίζει την παροιμία με τον Χότζα: Τα ποσά των εκπιπτόμενων δαπανών για το 2005 είναι πίσω από αυτά που ίσχυαν στα εισοδήματα του 2002 και τα οποία πετσόκοψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον τελευταίο φορολογικό νόμο που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2003 και 2004. Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται και η εξαγγελία για την εξομοίωση των αφορολόγητων ποσών μισθωτών - συνταξιούχων με τους ΕΒΕ. Από την άλλη πλευρά, μέσω και του αναπτυξιακού νόμου ετοιμάζονται πρόσθετα κίνητρα και άλλες ελαφρύνσεις για λογαριασμό των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Τα θέματα αυτά (φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο), ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Στις σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός τόνισε πως θα υπάρξει «αύξηση του αφορολόγητου στα 11.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» σημείωσε πως κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εκπτώσεων φόρου για στεγαστικά δάνεια και ιατρικές δαπάνες από το 15% της δαπάνης στο 20% «σε πρώτη φάση και μετά να δούμε στο μέλλον». Ευθεία πριμοδότηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών αποτελεί και η ομολογημένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της εκπιπτόμενης δαπάνης στα ασφάλιστρα.
Η λογική του Χότζα προκύπτει και από τα παρακάτω:
Σε ό,τι αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός είπε πως η έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις «εντάσεως κεφαλαίου και τεχνολογίας» και στον τουρισμό. Ενα ακόμη δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο είναι η αποσύνδεση της επιδότησης από τις νέες θέσεις εργασίας.