Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θολό τοπίο για φόρους και φοροεκπτώσεις

Το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι οι φοροεκπτώσεις για το μεγάλο κεφάλαιο

Πίσω κάνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά και τις πολυδιαφημισμένες προεκλογικές εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες φορολογικές ελαφρύνσεις των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, συνεχίζοντας να ψαρεύει στα θολά νερά, ενόψει και των αναμενόμενων συστάσεων από την ΕΕ. Επί της ουσίας, η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ θυμίζει την παροιμία με τον Χότζα: Τα ποσά των εκπιπτόμενων δαπανών για το 2005 είναι πίσω από αυτά που ίσχυαν στα εισοδήματα του 2002 και τα οποία πετσόκοψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον τελευταίο φορολογικό νόμο που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2003 και 2004. Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται και η εξαγγελία για την εξομοίωση των αφορολόγητων ποσών μισθωτών - συνταξιούχων με τους ΕΒΕ. Από την άλλη πλευρά, μέσω και του αναπτυξιακού νόμου ετοιμάζονται πρόσθετα κίνητρα και άλλες ελαφρύνσεις για λογαριασμό των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Τα θέματα αυτά (φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο), ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Στις σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός τόνισε πως θα υπάρξει «αύξηση του αφορολόγητου στα 11.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» σημείωσε πως κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εκπτώσεων φόρου για στεγαστικά δάνεια και ιατρικές δαπάνες από το 15% της δαπάνης στο 20% «σε πρώτη φάση και μετά να δούμε στο μέλλον». Ευθεία πριμοδότηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών αποτελεί και η ομολογημένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της εκπιπτόμενης δαπάνης στα ασφάλιστρα.

Η λογική του Χότζα προκύπτει και από τα παρακάτω:

  • Το σημερινό αφορολόγητο για μισθωτούς συνταξιούχους (10.000 ευρώ) ισχύει για τα 2 τελευταία χρόνια (εισοδήματα 2003 και 2004). Η αύξηση στα 11.000 ευρώ για το 2005 σημαίνει «φοροελάφρυνση» μόλις 150 ευρώ το χρόνο, η οποία είναι φανερό πως δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες εισοδημάτων, αν αναλογιστεί κανείς και το κύμα της ακρίβειας των τελευταίων ετών.
  • Μέχρι και τα εισοδήματα του 2002 αφαιρούνταν από το εισόδημα ολόκληρο το ποσό των τόκων για αγορά πρώτης κατοικίας, όπως και άλλων δαπανών. Στη συνέχεια (εισοδήματα 2003 και 2004) καρατομήθηκαν στο 15% της δαπάνης, η οποία πλέον αφαιρείται από το ποσό του φόρου. Η ενδεχόμενη αύξηση στο 20% βρίσκεται πίσω από τις προ τριετίας ρυθμίσεις.
  • Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, μόνο για τα πολύ υψηλά εισοδήματα (από το 40% πιθανό στο 38%). Εξετάζουν, επίσης, την πρόσθεση ενός ακόμη φορολογικού κλιμακίου ενδιάμεσα στα 13.400 ευρώ και 23.400 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός είπε πως η έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις «εντάσεως κεφαλαίου και τεχνολογίας» και στον τουρισμό. Ενα ακόμη δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο είναι η αποσύνδεση της επιδότησης από τις νέες θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ