Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ - ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 30% το χρόνο

Ξεπέρασε τα 3,3 τρισ. δραχμές φέτος το Γενάρη το ανεξόφλητο χρέος των εργαζόμενων νοικοκυριών στις εμπορικές (κρατικές και ιδιωτικές) τράπεζες

Με ετήσιο ρυθμό μεγαλύτερο του 30%, συνεχίζεται να αυξάνει ο τραπεζικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά) που αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ανεξόφλητο υπόλοιπο καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων - στο σύνολο των κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών - το Γενάρη του 2000, είχε ξεπεράσει το ποσό των 3,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών, έναντι περίπου 2,5 τρισ. δραχμών το Γενάρη του 1999. Και όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες, είναι η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες - με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια - είναι παρουσιάζουν τάσεις περαιτέρω διεύρυνσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Γενάρη του 2000, το ανεξόφλητο υπόλοιπο:

  • των στεγαστικών δανείων, ξεπέρασαν για πρώτη φορά, τα 2 τρισ. δραχμές. Συγκριτικά με το Γενάρη του 1999, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων παρουσιάζει αύξηση 27,9%.
  • των καταναλωτικών δανείων, ανήλθε στο ποσό των 1,3 τρισ. δραχμών. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 30,6% συγκριτικά με το Γενάρη του 1999. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι τα καταναλωτικά δάνεια, αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος αυτός ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών και στεγαστικών δάνειων, πραγματοποιείται σε μία εποχή κατά την οποία η Τράπεζα της Ελλάδας είχε επιβάλλει στις εμπορικές τράπεζες, περιορισμούς στις χορηγήσεις δάνειων, με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Η ίδια η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι οι εμπορικές τράπεζες αγνόησαν και δε συμμορφώθηκαν με τα περιοριστικά μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδας, παρά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν και συνέχισαν να χορηγούν αφειδώς δάνεια.

Αυτό συνέβη, επειδή, όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι τράπεζες, οι δύο αυτές μορφές τραπεζικού δανεισμού, ειδικά τα καταναλωτικά δάνεια, προσφέρουν σημαντική κερδοφορία και ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Ετσι, τα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια, προσφέρονται με επιτόκια μεταξύ 15% και 20%, χωρίς μάλιστα να υπολογίσουμε τις λοιπές επιβαρύνσεις (ΕΦΤΕ, εισφορά Ν.128).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ