Δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις θα συμμετάσχουν με διάφορους τρόπους στη σημερινή «Ημέρα Πολιτισμού», όπως ανακηρύχτηκε η 5η Μάη από το Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Πολιτιστικών Μηνών της Ευρώπης. Θέμα του γιορτασμού είναι «Ελευθερία έκφρασης και διάλογος » και αφιερώνεται στην Μελίνα Μερκούρη.
Στο γιορτασμό συμμετέχουν οι πόλεις Λένινγκραντ, Αμβέρσα, Αμστερνταμ, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Γκρατς, Γλασκόβη, Ελσίνκι, Κορκ, Κρακοβία, Λιντς, Λευκωσία, Λουξεμβούργο, Μπλεντ, Πράγα, Ρότερνταμ, Στοκχόλμη,Φιλιππούπολη, ενώ από την Ελλάδα οι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Νάουσα, Ρέθυμνο,Γύθειο.
Η κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα θα είναι το διήμερο συμπόσιο ( 5,6/5 ) «Ελευθερία έκφρασης και διάλογος» που διοργανώνουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και το Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Πολιτιστικών Μηνών της Ευρώπης. Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου, φεστιβάλ τζαζ και άλλες εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετική θεματολογία. Λ.χ., στην Αμβέρσα τη λογοκρισία, στο Αμστερνταμ τα πολιτιστικά δικαιώματα και την καλλιτεχνική ελευθερία, στο Βερολίνο την εβραϊκή παροικία, ενώ 110 καλλιτέχνες από 29 χώρες θα συμμετάσχουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα «Ανοιχτή Ευρώπη». Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης θα δώσει συναυλία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» (7/5).
Το ερώτημα, όμως, είναι: Πώς θα αποφευχθεί η αίσθηση του κυνισμού, που αφήνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις με βαρύγδουπους μάλιστα τίτλους, όπως «Ελευθερία έκφρασης και διάλογος», όταν τα αποκαΐδια της Γιουγκοσλαβίας καπνίζουν ακόμα από την ιμπεριαλιστική επίθεση; Θα καταδικάσουν οι συμμετέχοντες το έγκλημα ενάντια στην ελευθερία ενός λαού, στοιχείο που αποτελεί το ασφαλέστερο κριτήριο για τον πολιτισμό μιας κοινωνίας; Από την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα θα κριθεί τελικά και το τι είδους πολιτισμό θέλουν οι εμπνευστές και καθοδηγητές αυτού του γιορτασμού.