Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ - ΟΠΕΛ»
Πανευρωπαϊκό ΟΧΙ στις απολύσεις

Κινητοποίηση εργαζομένων στην «Opel» στο Μπόχουμ

Associated Press

Κινητοποίηση εργαζομένων στην «Opel» στο Μπόχουμ
ΜΠΟΧΟΥΜ.--

Ενόσω οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Οπελ» στο Μπόχουμ συνέχιζαν χτες για 6η συνεχόμενη μέρα την απεργιακή τους κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της εταιρίας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, προκειμένου να μειώσει κατά το 1/5 τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, εργαζόμενοι και συνάδελφοί τους από τα εργοστάσια της «Τζένεραλ Μότορς» (GM)ανά την Ευρώπη διαδήλωσαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις δείχνοντας με εξόχως δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργατών της «Οπελ».

Συγκεκριμένα, σ' ολόκληρη την Ευρώπη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην «Τζένεραλ Μότορς» κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις 20.000 απολύσεις που προωθεί η εταιρία. Στο Μπόχουμ της Γερμανίας οι εργαζόμενοι στο τμήμα της «Οπελ» πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Μπόχουμ για έκτη συνεχιζόμενη ημέρα, ενώ μαζί τους ενώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της «Τζένεραλ Μότορς».

Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια της «Τζένεραλ Μότορς» στη Βρετανία - όπου η εταιρία αναμένεται να προχωρήσει σε 400 απολύσεις - προγραμματίζουν σύντομη στάση εργασίας. Η «Τζένεραλ Μότορς» βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων. Τα συνδικάτα ζητούν να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη η «Τζένεραλ Μότορς», η οποία έχει να καταγράψει κέρδη εδώ και τέσσερα χρόνια, επιδιώκει περικοπή των εξόδων, της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας στην Ευρώπη, Φρέντερικ Χάντερσον, τα μέτρα λιτότητας της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου πλήττουν κυρίως τη θυγατρική της, γερμανική εταιρία «Οπελ». Στη Γερμανία η «Οπελ» απασχολεί περίπου 33.000 εργαζόμενους σε τέσσερα εργοστάσια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε» («Deutsche Welle»), σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων στο Μπόχουμ και εκτιμάται ότι «και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μακρόχρονη και σκληρή μάχη».

Τέλος, συνολικά η διοίκηση της GM δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένους αριθμούς και εργοστάσια, στα οποία θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η μείωση προσωπικού. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της GM Ευρώπης, Καρλ Πέτερ Φόρστερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ολόκληρα εργοστάσια και να γίνουν απολύσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ