Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νόμος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης στη ΛΔ Κορέας...

Πρόσφατη αντιαμερικανική εκδήλωση στη ΛΔ Κορέας

Associated Press

Πρόσφατη αντιαμερικανική εκδήλωση στη ΛΔ Κορέας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τη γνωστή φενάκη περί «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη ΛΔ Κορέας φόρεσε χτες η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, ο οποίος υπέγραψε και το σχετικό νόμο με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν χτες από ξένα δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία, ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της νομοθετικής πράξης περί «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα 2004» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Την εντατικοποίηση προπαγανδιστικών ραδιοφωνικών και άλλων προγραμμάτων για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας. Τη χρηματοδότηση «μη κερδοσκοπικών» οργανισμών ή ατόμων που δραστηριοποιούνται σε σχέση με τα «ανθρώπινα δικαιώματα», «την προώθηση της ελευθερίας και την καπιταλιστική ανάπτυξη» στη ΛΔ Κορέας.
  • Ευνοϊκό καθεστώς για τη χορήγηση ασύλου από τις ΗΠΑ σε πρόσφυγες που αυτομολούν από τη ΛΔ Κορέας. (Σύμφωνα με ασιατικές διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη διάταξη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε Πεκίνο και Σεούλ, που θεωρούν -όχι άδικα- πως αποσκοπεί στη δημιουργία και διόγκωση κύματος προσφύγων προς τη μεθόριο των χωρών τους με τη ΛΔ Κορέας...).
  • Διορισμός ειδικού απεσταλμένου που θα «παρακολουθεί στενά» τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ΛΔ Κορέας, αλλά και θα δραστηριοποιείται πολιτικά με στόχο τη σύνδεση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το πυρηνικό πρόγραμμα» της ΛΔ Κορέας.
ΛΔ Κορέας: «Ανοιχτή πρόκληση»!

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας κατακεραύνωσε το νομοθετικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους σημειώνοντας πως το περιεχόμενό του «συνιστά ανοιχτή πρόκληση», που καθιστά πλέον σαφές σε όλους πως στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά η ανατροπή μίας κυβέρνησης που είναι επιλογή του λαού της χώρας. Αρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν» κάνει λόγο για «δηλητηριώδη άρθρα κατά της ΛΔ Κορέας» και καταλήγει επισημαίνοντας πως «ο λαός και ο στρατός της χώρας θα απαντήσουν στο ξίφος του εχθρού με πιστόλι και στο πιστόλι του εχθρού με όπλο».

Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής του προεδρείου της Βουλής της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναπ, πραγματοποιούσε στο Πεκίνο επαφές με ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος πρόεδρος, Ζου Ζιντάο. Σύμφωνα με κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό, οι δύο πλευρές «ανακοίνωσαν πως θα πρέπει να αφιερωθούν στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και να αναζητήσουν ειρηνική λύση στο πυρηνικό ζήτημα μέσω διαλόγου». Δεν έγινε ωστόσο άμεσα γνωστό εάν οι επαφές του Κιμ Γιονγκ Ναμ στο Πεκίνο θα οδηγήσουν στη βραχυπρόθεσμη επανέναρξη νέου γύρου εξαμερών συνομιλιών στη σινική πρωτεύουσα σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως, περίπου δύο βδομάδες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, πραγματοποιεί (το ερχόμενο Σαββατοκύριακο) ταξίδι - αστραπή σε χώρες της Απω Ανατολής και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ