Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποκρισία, μοιρασιά και εξουσία

Την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται η πλειοψηφία του ΕΣΡ να απορρίψει και άλλα πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ»

Το ανακάτεμα της «τράπουλας» της διαπλοκής, που επιχειρεί η ΝΔ, προκάλεσε τριγμούς στο χώρο των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ και μεγαλοεργολάβων, που παίρνουν δημόσια έργα και συγχρόνως είναι και μέτοχοι σε ΜΜΕ.

Ο «Μπαϊρακτάρης» ήταν η κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις στα «μέτωπα» των διαπλεκομένων, που, για μία ακόμη φορά, πέταξαν τις μάσκες και αλληλοσπαράζονται, για το ποιος θα είναι ο «ευνοούμενος» για νέες προμήθειες και αλληλοεξυπηρετήσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο νόμος του Βενιζέλου, το 1995, άνοιξε τα «παράθυρα» και επίσημα στη μορφή διαπλοκής, που αφορά στους εργολάβους δημοσίων έργων και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Στη συνέχεια, ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» νομιμοποίησε την αδιαφάνεια και το ασυμβίβαστο. Οσο για σήμερα, έχουμε φθάσει στους χαρακτηρισμούς περί «νταβατζήδων» ή ακόμα και «εθνικών νταβατζήδων» (Μπόμπολας για Αλαφούζο). Τα μαχαίρια βγήκαν απροκάλυπτα στον επιχειρηματικό πόλεμο, που έχει ξεσπάσει για την ανακατανομή της πίτας και τα κομμάτια που θα πάρουν για ν' αυξήσουν οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ τα κέρδη τους.

Η ΝΔ είχε κάνει σημαία της προεκλογικά το θέμα της διαφάνειας και έβαλλε κατά της διαπλοκής, χαρακτηρίζοντας το νόμο για το «βασικό μέτοχο», «κερκόπορτα της διαπλοκής». Από τη μέρα όμως που έγινε κυβέρνηση, έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ υπόσχεται πως θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα πατάξει τη διαπλοκή, με τη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου, τη λήψη μέτρων για παρένθετα πρόσωπα και τις off shore εταιρίες.

Ακόμη όμως ορισμένες αλλαγές, που σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα γίνουν στο νομοσχέδιο, δεν αποδεικνύουν τις «καλές προθέσεις» της για διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ και στις κρατικές προμήθειες. Οι ιδιαίτερες σχέσεις της με ομίλους μεγαλοεκδοτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν και ΜΜΕ είναι άλλωστε εξόφθαλμες.

Οι αλληλοεξυπηρετήσεις και οι συμμαχίες της εκάστοτε εξουσίας με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους μεγαλοεργολάβους είναι ένα δικομματικό έργο σ' επανάληψη. Δεν είναι τυχαίο πως και ο ΣΕΒ πήρε θέση για το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Ο πρόεδρός του, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του για το νόμο για το «βασικό μέτοχο», που ισχύει σήμερα, τόνισε ότι ο ΣΕΒ είναι «υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού, των ανοιχτών αγορών και των ίσων ευκαιριών».

Αφορμή η απόφαση του ΕΣΡ

Η τελευταία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία τέσσερα (Ρ. Μορώνης, Ιρις Αυδή, Γιάννης Παπακώστας, Νέστορας Κουράκης), από τα τρία μέλη του (πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης και το μέλος Εύη Δεμίρη) απέρριψαν πιστοποιητικό διαφάνειας της εταιρίας «Ακτωρ» του Ομίλου Μπόμπολα, πυροδότησε ακόμη περισσότερο τη διαπλοκολογία των ημερών, με «παράθυρα» και εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και με πρωτοσέλιδους τίτλους στον Τύπο.

Η απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το ΕΣΡ για την εταιρία «Ακτωρ» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Θέμα για τον τρόπο που εκδίδονταν τα πιστοποιητικά διαφάνειας είχε τεθεί από μέλη του ΕΣΡ από την πρώτη στιγμή, ενώ από τις αρχές του χρόνου υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον Ροδόλφο Μορώνη και τον Γ. Παπακώστα. Η Ιρις Αυδή και το πρώην μέλος του ΕΣΡ Αργύρης Καρράς και στη συνέχεια ο Νέστορας Κουράκης, που αντικατέστησε τον τελευταίο, είχαν θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου για το «βασικό μέτοχο». Οταν τα πιστοποιητικά μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, μετά από αίτημα μελών, άρχισαν να έρχονται για έγκριση στην Ολομέλεια του ΕΣΡ τα καταψήφιζαν. Την ίδια στάση, κρατούσε και ο Γιάννης Παπακώστας, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο εξέφραζε την αντίρρησή του στη διαδικασία, με την οποία το Κλιμάκιο του ΕΣΡ εξέδιδε πιστοποιητικά διαφάνειας.

Το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, επανειλημμένα με επιστολές του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, μία από τις οποίες ήταν κοινή με τον Γιάννη Παπακώστα, εξέφραζε τη διαφωνία του για τον τρόπο που εκδίδονταν τα πιστοποιητικά, τη στιγμή που, στην ουσία, όπως ανέφερε, δε λειτουργούσε το Κλιμάκιο Διαφάνειας. Επικεφαλής του Κλιμακίου είναι ο αντιπρόεδρος Δ. Χαραλάμπης.

Από τον Ιούνη του 2002 μέχρι σήμερα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, έχουν εγκριθεί 42 πιστοποιητικά για την εταιρία «Ακτωρ», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Μπόμπολα τα τελευταία τρία χρόνια το ΕΣΡ έχει εκδώσει 100 πιστοποιητικά για τις εταιρίες του. Σύμφωνα με τον Ροδόλφο Μορώνη, από την Ολομέλεια έχουν περάσει λιγότερα από 10 πιστοποιητικά διαφάνειας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το Γενάρη και Φλεβάρη του 2004, το ΕΣΡ εξέδωσε 9 πιστοποιητικά στην εταιρία «Ακτωρ». Πρόσφατα, μάλιστα, και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτέμβρη 2004, από την Ολομέλεια του ΕΣΡ πέρασαν 5 πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ» με το δικαίωμα της διπλής ψήφου που έχει ο πρόεδρος σε περίπτωση ισοψηφίας, αφού ο Ρ. Μορώνης δεν ήταν παρών.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΡ, όπου απορρίφθηκε με την καθοριστική ψήφο του Ρ. Μορώνη το πιστοποιητικό της εταιρίας «Ακτωρ», δεν απορρίφθηκε μόνο το ένα πιστοποιητικό, όπως ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, αλλά απορρίφθηκε και ένα ακόμη. Το δεύτερο, μάλιστα, πιστοποιητικό της «Ακτωρ» αφορούσε στην κατασκευή του δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και του υπόγειου γκαράζ.

Την ερχόμενη Τρίτη, που θα συνεδριάσει εκ νέου το ΕΣΡ, αναμένεται να έρθουν στην Ολομέλεια άλλα δύο πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ», τα οποία, όπως φαίνεται, δε θα περάσουν. Οι εξελίξεις αυτές έχουν και άμεση αντανάκλαση στο εσωτερικό του ΕΣΡ, αφού πλέον είναι εμφανείς οι αντιθέσεις μεταξύ μελών του.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ