Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Ασέλγεια σε βάρος της Εθνικής Αντίστασης!
  • Ολοι σήμερα, στις 11π.μ., στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
  • Τιμάμε τους ήρωες της Αντίστασης όπως τους πρέπει και όχι όπως θέλουν τα φιρμάνια της Νομαρχίας

Εμπλεα κυνισμού, επιδεικνύοντας απαράμιλλο θράσος, η Νομαρχία Αθήνας, υποδεικνύει σε εκείνους που σήκωσαν στους ώμους τους τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα πώς θα γιορτάζουν εφεξής τις ιστορικές επετείους και θα τιμούν τους νεκρούς πεσόντες αυτού του αγώνα! Πρόκειται για πρόκληση πρώτου μεγέθους, μεγαλύτερη απ' αυτήν που είχε διαπράξει το ΠΑΣΟΚ, όταν πέρυσι, όντας κυβέρνηση, απαγόρευσε στις αντιστασιακές οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη!

Συγκεκριμένα, η ΠΕΑΕΑ εγκαίρως φέτος απέστειλε στη Νομαρχία Αθήνας (νομάρχης είναι ο Γ. Σγουρός), σύμφωνα με το τυπικό, αίτηση για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κατάθεση στεφάνων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας, από τα γερμανικά στρατεύματα, και προς τιμήν των νεκρών αγωνιστών. Η εκδήλωση γίνεται σήμερα Σάββατο, στις 11π.μ., και διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ και την ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η καταρχήν απάντηση της Νομαρχίας ήταν «απαγορεύεται», αλλά κατόπιν παρέμβασης και του ΚΚΕ και των αντιστασιακών οργανώσεων, απέστειλε στην ΠΕΑΕΑ την εξής επιστολή, (παρατίθεται επακριβώς, οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας): «Σε λαμπρή τελετή εορτάστηκε η επέτειος της Απελευθέρωσης των Αθηνών την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την αριθ. 9281/10-9-2004 απόφαση του Νομάρχη και μετά από αίτημα του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα της όλης οργάνωσης. Κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους της Πολιτείας, Συλλόγων κ.λπ. Η Νομαρχία Αθηνών, φέτος, θα εγκρίνει το αίτημά σας για κατάθεση στεφάνου στις 16 Οκτωβρίου 2004, θεωρούμε όμως σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ότι στο μέλλον ο εορτασμός θα είναι πραγματοποιηθεί από κοινού, χωρίς εξαιρέσεις και θα λάβει χώρα την ημερομηνία που όρισε η Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή στις 12 του μηνός Οκτωβρίου»! (Να σημειώσουμε εδώ πως η Βουλή δεν έχει λάβει καμία τέτοια απόφαση).

Κι εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν:

  • Με ποιο δικαίωμα η Νομαρχία απαγορεύει τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους από μαζικούς φορείς;
  • Με ποιο δικαίωμα αποφασίζει ποιοι θα γιορτάσουν με ποιους και για ποιο πράγμα;
  • Από πού αντλεί το θράσος να απευθύνεται κατά τέτοιον τρόπο στις αντιστασιακές οργανώσεις;

Πέρα από το προκλητικό του ύφους, η όλη μεθόδευση συνιστά μια επικίνδυνη εξέλιξη και όχι μόνο γιατί αν περάσει αβρόχοις ποσί δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί ουσιαστικά χτυπά την ίδια την ιστορία της χώρας μας, από τη σκοπιά της άρχουσας τάξης που επιχειρεί να την ξαναγράψει στα μέτρα της, ξεφτίζοντας τα μηνύματα του έπους της Εθνικής Αντίστασης, τα πάντα ζωντανά, εξεγερτικά και ελπιδοφόρα, κυρίως στα μάτια της νέας γενιάς. Αυτή η μεθόδευση πρέπει να σταματήσει τώρα και να επιστραφεί ως απαράδεκτη στους εμπνευστές της. Για το λόγο αυτό σήμερα παίρνουμε μέρος στην εκδήλωση, τιμώντας τους νεκρούς ήρωες της χώρας μας, τους αγωνιστές της ελευθερίας, στους οποίους τολμά να βγάζει γλώσσα η ΠΑΣΟΚοκρατούμενη Νομαρχία.

Επιστρέφουμε τα νομαρχιακά «φιρμάνια»

Σε δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης τονίζει: «Μας προξενεί εντύπωση η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) ανακοίνωση απαγόρευσης της εκδήλωσης και σήμερα (σ.σ. χτες) η "αυστηρή προειδοποίηση" της Νομαρχίας της Αθήνας στην ΠΕΑΕΑ, πως φέτος εγκρίνει το αίτημά μας για κατάθεση στεφάνων στις 16 Οκτώβρη 2004 και θεωρεί σκόπιμο να μας "ενημερώσει"... ότι στο μέλλον ο εορτασμός θα πραγματοποιείται από κοινού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης να τιμήσουμε την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης της Αδούλωτης Αθήνας από τους γερμανοφασίστες κατακτητές και τους Ελληνες συνεργάτες τους, είναι υπέρτατο χρέος σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, που τραυματίστηκαν, που βασανίστηκαν, που υπέφεραν, στους κομμουνιστές, τους ΕΑΜίτες, τους πατριώτες αγωνιστές, τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Αυτό το ιερό χρέος τιμής δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει κανείς με νομαρχιακά φιρμάνια και διατάγματα, γιατί θυμίζει άλλες εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Θεωρούμε, δε, απαράδεκτη κάθε προσπάθεια να μας υποχρεώσει ο οποιοσδήποτε να γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή επέτειο μ' εκείνους που κάνουν το παν, για να διαστρεβλώσουν και να σβήσουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, την ιστορία και τους αγώνες του λαού μας από τη λαϊκή μνήμη.

Η περσινή απαγόρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των οργάνων της, να καταθέσουμε στεφάνια στον Αγνωστο Στρατιώτη, στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, καταδικάστηκε έντονα από το λαό μας και θα μείνει μαύρη κηλίδα, πράξη ντροπής απέναντι στην ιστορία μας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Αποδίδουμε πραγματική τιμή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα από την ΠΕΑΕΑ και την ΚΟΑ του ΚΚΕ αφορά στην απόδοση πραγματικής τιμής, όπως αξίζει, στους αγωνιστές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και όλων των ΕΑΜογενών οργανώσεων που, όχι μόνον έσωσαν το λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό, αλλά μάτωσαν για την απελευθέρωση της χώρας - και της Αθήνας - σώζοντας και την τιμή της πατρίδας. Ψυχή, και νους, και αιμοδότης του ΕΑΜ ήταν το ηρωικό ΚΚΕ που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του και καθοδήγησε τον τιτάνιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού.

Η συμμετοχή όλων μας σ' αυτή την εκδήλωση επιτάσσεται όχι μόνο γιατί είναι χρέος τιμής, όχι μόνο ως απάντηση στην πρόκληση της Νομαρχίας, αλλά και γιατί τελευταία πληθαίνουν ανησυχητικά οι προσπάθειες απόκρυψης της ιστορικής αλήθειας και διαστρέβλωσής της τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τεράστια συνεισφορά του ΕΑΜ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων, του ΚΚΕ, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Προσπάθεια, στην οποία πρωτοστατεί η άρχουσα τάξη που είτε απουσίαζε απ' αυτόν τον αγώνα, είτε υποτάχτηκε και συνεργάστηκε με τον κατακτητή, για να εμφανίζεται σήμερα τιμητής των αγωνιστών και να προτρέπει σε υποταγή στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Η ιστορική μνήμη όμως δεν ξεθωριάζει και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, ο ελληνικός λαός περιβάλλει με σεβασμό και τιμή τους ήρωές του και αναγνωρίζει την προσφορά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην υπόθεση της λευτεριάς του τόπου, στους αγώνες για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές της Αντίστασης είναι η πάλη για την προώθηση του σύγχρονου ΕΑΜ, του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που αγωνίζεται για τη λαϊκή συμμαχία και το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ