Motion Team |
Το αποτέλεσμα μιας μικρής βροχής πριν από λίγες μέρες... |
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που διεκδικούν οι φορείς στην πλειοψηφία τους παραμένουν στα συρτάρια και περιμένουν μάταια τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να δώσουν το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους. Τα έργα αυτά, που ικανοποιούν επείγουσες ανάγκες του λαού, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνώντων, καθώς δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, ούτε προσφέρονται για προεκλογική κατανάλωση...
Μια μπόρα μιας ώρας το βράδυ της Παρασκευής 17 Σεπτέμβρη ήταν αρκετή για να φέρει και πάλι στο προσκήνιο την τεράστια έλλειψη υποδομών στη Θεσσαλονίκη, που συντέλεσε καθοριστικά στο να πλημμυρίσει η μισή πόλη, αλλά και να επαναφέρει την ανυπαρξία ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Σπίτια, καταστήματα και δρόμοι πλημμύρισαν, περιοχές έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο, σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μικρότερης έκτασης ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν το βράδυ της Τρίτης 12 Οκτώβρη. Και ακόμη ο χειμώνας είναι μπροστά...
Τα άσχημα καιρικά φαινόμενα έπαψαν προ πολλού να αποτελούν πειστικό άλλοθι για τα προβλήματα. Μόνοι υπεύθυνοι είναι η εγκληματική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η αδιαφορία των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση, που χρόνια τώρα αρκούνται στα ΘΑ των κυβερνώντων και αρνούνται να διεκδικήσουν αποφασιστικά την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Θεσσαλονίκη.
Εγκαιρα η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ προειδοποίησε πως η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ κλπ.) μόνο τέτοιες συνέπειες μπορεί να έχει για το λαό και τους εργαζόμενους της πόλης. Και κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης να σταματήσει να δείχνει ανοχή στις γαλαζοπράσινες πολιτικές που δημιουργούν πλήθος προβλημάτων στη λαϊκή οικογένεια. Να διεκδικήσει μαζικά, συντονισμένα, σε ένα κοινό μέτωπο τα δικαιώματά του για μια ζωή ανθρώπινη, σε μια πόλη, σε μια περιοχή που οι υποδομές της θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Αυτό το κάλεσμα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο. Ιδιαίτερα τώρα που εκτός από την εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων και την ανοχή που επιδεικνύουν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας τις επιλογές των κυβερνήσεων, πλέον ο λαός της Θεσσαλονίκης βρίσκεται αντιμέτωπος και με το χειρότερο εμπαιγμό της νοημοσύνης του, αφού ακόμη και τώρα οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργεία, φορείς και υπηρεσίες.
Η ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας από το 2002 έχει φύγει από την ΕΥΑΘ ΑΕ, στο πλαίσιο της επιλογής ιδιωτικοποίησής της και απαλλαγής της από κάθε δράση που θα επιβαρύνει το χαρτοφυλάκιό της και θα την κάνει απωθητική απέναντι στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η ευθύνη περιήλθε στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ομως η ΕΥΔΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, γιατί ούτε χρήματα έχει, ούτε υποδομές, ούτε και προσωπικό. Η Νομαρχία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίζονται να μη φέρουν καμία ευθύνη για τις πλημμύρες.
Τα υπουργεία δε χρηματοδοτούν με τα αναγκαία κονδύλια τα 10 έργα άμεσης προτεραιότητας που έχει ζητήσει επιτακτικά το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από συνεργασία του με τους φορείς, τα αντιπλημμυρικά έργα στο Σέιχ Σου καθυστερούν εγκληματικά, τα 35.000 φρεάτια ομβρίων υδάτων δεν έχουν καθαριστεί εσωτερικά τα τελευταία 3 χρόνια. Το παντορροϊκό (όμβρια νερά και ακάθαρτα λύματα διοχετεύονται στους ίδιους αγωγούς) σύστημα που έχει η Θεσσαλονίκη ακόμη είναι αμφίβολο αν τελικά λειτουργεί σε όφελος ή σε βάρος της προστασίας της πόλης, αφού όλα τα νερά καταλήγουν στον κεντρικό αγωγό και στη συνέχεια στο βιολογικό καθαρισμό, που δεν είναι ικανός να επεξεργαστεί και το νερό που κατεβαίνει σε περιπτώσεις δυνατής βροχής. Ετσι συχνά οι πολίτες βλέπουν τα καπάκια των φρεατίων να πετάγονται και φυσικά να πλημμυρίζουν οι δρόμοι, τα καταστήματα και τα σπίτια τους. Πρόσφατα έφτασαν να παλεύουν και με ψόφια τρωκτικά που βγαίνουν στην επιφάνεια από τους αγωγούς!
«Αποδείχτηκε περίτρανα - μία με το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα και τώρα με τις πλημμύρες - πως όταν μετατρέπουμε ένα κοινωνικό αγαθό (νερό, υποδομές, κλπ.) σε εμπόρευμα, όταν το μόνο μέλημα είναι πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των εταιριών, τότε θα έχουμε τους πολίτες ανυπεράσπιστους και τις καταστροφές δεδομένες», δήλωσε στο «Ρ» ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημείωσε πως η λύση θα έρθει μέσα από την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών οργανισμών και τον προσδιορισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών ως κοινωνικών αγαθών. Μάλιστα, σημείωσε πως στη λειτουργία αυτών των Οργανισμών και στη διαχείρισή τους καθοριστική συμμετοχή θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Αυτοδιοίκηση έξω από τα ασφυκτικά όρια της μετατροπής της σε ΟΤΑ ΑΕ, που θα είναι αποφασισμένη να συγκρούεται με τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και θα παλεύει για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ο Αγάπιος Σαχίνης τόνισε πως «οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντισταθούν στην πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον τους στις κάθε λογής ψευδοανώνυμες εταιρίες. Το μέλλον ανήκει στους ανθρώπους της εργασίας, του πολιτισμού και της δημιουργίας, που αγωνίζονται, αντιστέκονται και υπερασπίζονται την πόλη μας και την ίδια τη ζωή τους».