Αρχισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Καμία διαφοροποίηση από την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2005 που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, η σημερινή κυβέρνηση ήδη διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Το άλλοθι της σημερινής κυβέρνησης, συνέχισε, είναι η περίφημη «απογραφή» της οικονομίας, μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να παρθούν πίσω οι όποιες προεκλογικές υποσχέσεις προς διάφορα κοινωνικά στρώματα.
Η «ήπια προσαρμογή», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, τόνισε, στην πράξη θα είναι μια ανώμαλη προσγείωση σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Βέβαια, συνέχισε, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «προσαρμογή» στα κέρδη του κεφαλαίου, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 33% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αντίθετα, ο λαός καλείται να «προσαρμοστεί» στη φτώχεια, στην ακρίβεια και την ανεργία και είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση και τα επίσημα στοιχεία η πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ολα τα παραπάνω, είπε ο Α. Τζέκης, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους προέρχονται κυρίως από τα φυσικά πρόσωπα, παρά από τη φορολογία των διάφορων εταιριών. Τα προηγούμενα χρόνια, είπε, οι φόροι των νομικών προσώπων μειώθηκαν κατά 8%, ενώ, αντίθετα, η φορολογία των μισθωτών αυξήθηκε κατά 35%. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι και η σημερινή κυβέρνηση κινείται στα χνάρια των προηγούμενων είναι ότι κατέφυγε στην «εύκολη» της φοροεπιδρομής κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την οποία κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στα ίδια μονοπάτια κινείται και η εισοδηματική πολιτική του προϋπολογισμού, αφού για τους εργαζόμενους προβλέπεται αύξηση μόλις 2,8%, ποσοστό που κινείται κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό.
Και με το νέο προϋπολογισμό, συνέχισε, δεν πρόκειται να ανακουφιστεί από την ακρίβεια η ελληνική οικογένεια, η οποία σήμερα στενάζει, για παράδειγμα, από τις τιμές του πετρελαίου και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην κατεύθυνση του ελέγχου των μονοπωλίων που λυμαίνονται την αγορά. Η ανεργία θα συνεχίσει να καλπάζει και πάνω από 12%, αφού κλείνουν συνεχώς παραγωγικές μονάδες.
Αναφερόμενος στα νούμερα του προσχεδίου του προϋπολογισμού είπε χαρακτηριστικά ότι στο ΙΚΑ δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα τα κονδύλια για την ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ, ενώ θα συνεχιστεί η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού. Επίσης, στο ΤΕΒΕ υπάρχουν οφειλές από τις προηγούμενες χρονιές και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας τα κονδύλια που προβλέπονται κάθε άλλο παρά καλύπτουν τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες του χώρου.
Η παραπάνω πολιτική, τόνισε, δεν είναι τυχαία, αφού αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση αυτών των χώρων όπως επιτάσσει η ΕΕ και δε διαφωνεί επί της ουσίας και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.
Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, κατέληξε, τα κονδύλια για τη «δημόσια τάξη» είναι αυξημένα, για να συνεχιστεί η τεχνολογική αναβάθμιση της παρακολούθησης των πολιτών, όπως επίσης και αυτά της «εθνικής άμυνας», προκειμένου να καλυφθούν οι αποστολές στρατευμάτων στο εξωτερικό, όπως επιτάσσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος σε χτεσινό δημοσίευμα ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση είπε στη Βουλή ότι κάτι τέτοιο είναι αβάσιμο. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει το σχέδιο στην ΕΕ, αλλά απλώς την έχει ενημερώσει μόνο για τους βασικούς του στόχους. Ο στόχος, είπε, του νέου προϋπολογισμού είναι να αναστραφεί ο δημοσιονομικός «εκτροχιασμός» και ισχυρίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια αυτό να γίνει με «ήπιο τρόπο», ώστε να μη θιγούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά ούτε ο ιδιωτικός τομέας!
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν το θέμα και στη χτεσινή συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού ισχύει και γι' αυτό εισηγείται τη συζήτησή του.