Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε απόγνωση οι χαλαζόπληκτοι

Πάνω από 21.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών υπέστησαν ζημιές στα Τρίκαλα, περισσότερα από 10.000 στην Καρδίτσα. Μικρότερης έκτασης ζημιές στη Λάρισα

Πάνω από 21.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών έχουν υποστεί ζημιές από τη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές των δήμων Παραληθαίων, Παλαιοκάστρου και Τρικκαίων στο νομό Τρικάλων τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα επλήγησαν καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, οπωροκηπευτικών, σιτηρών στα χωριά Ράξα, Ρίζωμα, Αρδάνι, Πλάτανο, Παλαιόπυργο, Χαϊδεμένη, Ελληνόκαστρο, Περδικοράχη, Σωτήρα, Καλύβια, Μουριά. Σε πολλές περιπτώσεις οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι πληγέντες αγρότες έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, βλέποντας να χάνονται οι σοδειές τους για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, καθώς ανάλογες καταστροφές από χαλάζι είχαν σημειωθεί το 1996 και το 1997. Ολα δείχνουν ότι η χρονιά για τα κηπευτικά έχει χαθεί και ότι οι παραγωγοί θα μείνουν χωρίς σοδειά. Οσον αφορά στο βαμβάκι, τόσο το χαλάζι, όσο και η νεροποντή που επακολούθησε προκάλεσαν, μεγάλη καταστροφή στη σπορά. Απελπισμένοι είναι και οι καπνοπαραγωγοί, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν μεταφυτεύσει τα καπνά στα χωράφια και τα φυτώριά τους έχουν καταστραφεί. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί, επίσης, τ' αμπέλια και οι καλλιέργειες καλαμποκιού και οπωροφόρων δέντρων.

Και βέβαια, τώρα οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές έχουν ν' αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο κατάπτυστος κανονισμός του ΕΛΓΑ και αφορούν στον τρόπο εκτίμησης των καταστροφών, στο αν αποζημιωθούν όλοι και πόσο.

Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο Τάκης Παπαστεριάδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Γεωργικών Τρικάλων "το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλες τις ζημιές". Και συνεχίζει: "Ενα από τα βασικά αιτήματα που θέτουμε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων και δεν το ικανοποίησε η κυβέρνηση, έρχεται στην επικαιρότητα. Είναι αυτό που αφορά στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αγροτών. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι στην περιοχή μας οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα τελευταία χρόνια, άλλες δύο φορές από το χαλάζι και ότι οι αγρότες οφείλουν ακόμα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα από εκείνες τις καλλιεργητικές περιόδους, καθώς δεν είχαν εισόδημα. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, είναι τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για να αποζημιωθούν οι αγρότες και να μη βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών";

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Τη λήψη μέτρων για τους αγρότες του Νομού Τρικάλων, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης και Νίκος Γκατζής.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, επισημαίνεται: "Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπεσε στις 30-4 και 1-5 στις περιοχές των Δήμων Τρικκαίων, Παλιοκάστρου και Παραληθαίων του Νομού Τρικάλων, επλήγησαν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, βαμβακιού, καπνού και άλλες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζημιά είναι ολοκληρωτική, πράγμα που έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση».

Τέλος, με την ίδια Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού διατυπώνουν προς τον αρμόδιο υπουργό το ερώτημα «τι μέτρα πρόκειται να πάρει», προτείνουν στην κυβέρνηση:

1) Να μεριμνήσει, ώστε άμεσα να επισκεφτούν τις χαλαζόπληκτες περιοχές κλιμάκια του ΕΛΓΑ, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

2) Να καλυφθούν πλήρως οι ζημιές και όπου ενδείκνυται και είναι δυνατή η επανασπορά να καλυφθεί το σύνολο των εξόδων της.

Στην Καρδίτσα

Τεράστιες ζημιές υπέστησαν πάνω από 10.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και στην Καρδίτσα από το χαλάζι που έπεσε το απόγευμα της Τρίτης στα χωριά Ανώγι, Αμπελο, Αγία Παρασκευή και Καρποχώρι του δήμου Σοφάδων.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αγία Παρασκευή, όπου το χαλάζι έπεφτε από 10 συνεχή λεπτά και καταστράφηκαν ολοσχερώς τα φυτώρια καπνού και καλλιέργειες με καλαμπόκι και σιτηρά. Στο Ανώγι υπέστησαν ζημιές μεγάλες εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας. Επίσης, επλήγησαν ιδιαίτερα οι περιοχές Καλλιφωνίου, Ζαϊμίου όπου υπήρχαν καλλιέργειες βαμβακιού και καπνού.

Σε πολλά χωριά, τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση τόσο στη σπορά του βαμβακιού, όσο και στην ανάπτυξη του βαμβακιού που έχει ήδη σπαρθεί. Σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί επανασπορά, που σημαίνει πολλά επιπλέον έξοδα για τους αγρότες.

Στη Λάρισα

Μικρότερης έκτασης ζημιές προκάλεσε σε αγροτικές καλλιέργειες στο νομό Λάρισας, το χαλάζι που έπεσε σε περιοχές των δήμων Ποταμιάς, Σαρανταπόρου, Φαρσάλων και Κραννώνος. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες καπνού στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι του δήμου Ποταμιάς, όπου "χτυπήθηκαν" από το χαλάζι περίπου 400 στρέμματα καλλιέργειας καπνού και φυτώρια. Στα Φάρσαλα επλήγησαν καλλιέργειες με ζαχαρότευτλα, βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ