Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο ψεύτης και ο κλέφτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται!!!

Το προηγούμενο διάστημα η Πανσπουδαστική κάλεσε σε συνεδρίαση τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων της χώρας. Αφορμή, η ουσιαστικά παντελής έλλειψη δωρεάν στέγασης - σίτισης, που αναγκάζει τους φοιτητές, τις οικογένειές τους να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παρά τις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Κομοτηνή, Ηράκλειο, η κυβέρνηση της ΝΔ, δε δείχνει καμιά διάθεση επίλυσης του προβλήματος. Αντίθετα, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων με τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, όταν αυτοί του έλεγαν για τις αυξημένες ανάγκες για στέγαση, για τις οικονομικές δυσκολίες των φοιτητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, αυτός απαντούσε πως τα πανεπιστήμια χρειάζεται να λειτουργούν με μάνατζερ, πως δε χάθηκε και ο κόσμος να πληρώνουν και το κάτι τις τους για να σπουδάσουν, πως πληρώνουμε τη συνδρομή μας στο ΝΑΤΟ και γι' αυτό διεξάγεται και έρευνα σε συγκεκριμένα τμήματα κτλ.

Η ΝΔ προχωράει στο ξεπούλημα της ανώτατης εκπαίδευσης

Οχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει για τα προβλήματα των φοιτητών που γιγαντώνονται, αλλά ετοιμάζεται να πάει την υπόθεση «ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης» ακόμη παραπέρα. Ετσι:

- Προωθεί σχέδιο νόμου για την ίδρυση Ινστιτούτων διά βίου Εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο «ανοίγει γκάζι» για τον έλεγχο των ΑΕΙ από εταιρίες, για την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές, καθώς προβλέπεται ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν, αλλά και να ελέγξουν μέσα από επιτροπές αξιολόγησης τα ινστιτούτα. Προφανώς, από τη στιγμή που είναι υπό την ευθύνη των τμημάτων με αυτό τον τρόπο θα ελέγχουν και τα ίδια τα τμήματα.

- Οχι μόνο δε διατίθεται ως κυβέρνηση να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της υπόθεσης στέγαση, να αναλάβει την ανέγερση νέων εστιών, αλλά πετάει και φοιτητές έξω από εστίες, απειλώντας τους αν δεν πληρώσουν πως δε θα πάρουν πτυχίο (π.χ. Ξάνθη).

- Αρνείται να αυξήσει τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οταν χάνονται ολόκληρα εξάμηνα, γιατί δεν υπάρχει η στοιχειώδης υλικοτεχνική υποδομή ή το απαιτούμενο προσωπικό, όταν τα ΤΕΙ της χώρας το μόνο που δε θυμίζουν είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα, η μη αύξηση των δαπανών ουσιαστικά σημαίνει ότι τα καταδικάζει σε «λουκέτο».

- Η πολιτική της, βγαλμένη από τις αποφάσεις της Μπολόνια, είναι βαθύτατα αντιδραστική, υποβιβάζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση στη δουλιά, υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για μια ακόμη φορά, την πολιτική της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ (πρόσφατα, άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου δήλωνε περί αναχρονιστικών διαχωρισμών ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ - ΤΕΙ από τα σαλόνια της ΔΕΘ), αναλαμβάνουν να προωθήσουν οι φοιτητικές τους παρατάξεις στους κόλπους των ίδιων των φοιτητών, οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Οι παρατάξεις της υποταγής

Χαρακτηριστική είναι η στάση τους στα 115 και 26 διοικητικά συμβούλια, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα, που κάλεσε η Πανσπουδαστική, πανελλαδικά. Συνεδρίασαν 87 και 19, αντίστοιχα, γιατί στα υπόλοιπα οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ απάντησαν: «στα τ... α μας»,«τώρα πίνουμε καφέ», «αυτά τα λέει ο "Ριζοσπάστης"» και άλλα όμορφα.

Στα υπόλοιπα που συνεδρίασαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους:

ΔΑΠ - ΝΔΦΚ: Πρώτη και καλύτερη στην υπεράσπιση της επιχείρησης «ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων».

Με στόμφο περισσό, οι συνδικαλισταράδες της ΔΑΠ διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους πως δεν καταγγέλλουν την κυβέρνησή τους. Ταυτόχρονα, επέμεναν γεμάτοι ειρωνεία πως δεν είναι και τίποτε να πληρώνει κανείς και 150 ευρώ για ένα δωμάτιο ή, στην καλύτερη, πως αφού δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτε άλλο. Οπου βέβαια πιέστηκαν, το γύρισαν! Η Πανσπουδαστική πάλι βλέπει φαντάσματα κτλ.

Η λογική τους «δεν πληρώνουμε και τίποτε», την ώρα που ο κόσμος το 'χει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι, την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στην κυριολεξία φτύνουν αίμα, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, είναι τουλάχιστον προκλητική.

Τα ενοικιαστήρια σπιτιών που βγάζουν στα ταμπλό τους υποτιμούν τουλάχιστον τη νοημοσύνη μας, γιατί δεν ξέρουμε αν τους το σφύριξε κανείς αλλά το πρόβλημα δεν είναι να ψάξει ο κόσμος για σπίτι, λεφτά δεν έχει να πληρώσει όταν το βρει.

Τα χρήματα που λένε πως δεν υπάρχουν να τα κόψουν από τους Λαμπράκηδες, τους Μπόμπολες και κάθε έναν που θησαυρίζει κλέβοντας το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Αυτοί δεν έλεγαν στα προεκλογικά τους φυλλάδια πως «... το πρόβλημα υποχρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί να επιλυθεί μόνο με γενναία αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται για την Παιδεία... (Μάρτης 2004)»; Τι έγινε; Τώρα που γίναμε κυβέρνηση τέρμα; Μας μαζέψανε; Ή απλά αποφάσισαν να αποδείξουν στην πράξη πως μπορούν και από το ΠΑΣΟΚ καλύτερα και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν μέχρι και τις πέτρες των ιδρυμάτων;

Οσο για την ΠΑΣΠ; Και αυτοί πρωταγωνιστές στην υλοποίηση της ίδιας της αντιλαϊκής πολιτικής. Στα ΔΣ που μετείχαν αποφάσισαν να το παίξουν υπερασπιστές της δημόσιας - δωρεάν Παιδείας, λες και δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συμφώνησε στις αποφάσεις της Μπολόνια, που έστρωσε το έδαφος με την πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια. Και όσο για τα παραμύθια τους για αγώνες; Η φράση τα λέει όλα: «Εμείς λύσαμε το πρόβλημα της στέγασης αναθέτοντας σε ιδιώτες (ΠΑΣΤΠ Ρεθύμνου - Σεπτέμβρης 2004).

Πιθανόν να τα αδικούμε τα παιδιά. Αλλωστε, πάλευαν στις κινητοποιήσεις της χώρας για το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση και στέγαση (διά... της απουσίας τους). Εντάξει, είχαν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν, όπως να προωθήσουν το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της ΓΣΕΕ μαζί με τον Πολυζωγόπουλο!!!

Εντυπωσιακός και ο ρόλος των ΕΑΑΚ. Η φρουρά στην κυβέρνηση αλλά αυτοί το βιολί τους. Συνεχίζουν να αθωώνουν την κυβερνητική πολιτική. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιοδήποτε κείμενο αναδείκνυε τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και αυτών του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης; Είναι ή δεν είναι τυχοδιώκτες όταν παρά τις αποφάσεις συλλόγων στη Θεσσαλονίκη επιμένουν να διοργανώσουν δικό τους συλλαλητήριο (προφανώς για να μαζέψουν τα κομμάτια τους).

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες

Η Πανσπουδαστική καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας να βάλουν οι ίδιοι πλάτη στο ξεπέρασμα των αρνητικών συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα, να κάνουν στην άκρη τις ξεπουλημένες, συμβιβασμένες παρατάξεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ.

Δρόμος άλλος δεν υπάρχει, μόνο αυτός του αγώνα, μαζί με το λαό για τις ανάγκες μας για μόρφωση - δουλιά, για πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, το επόμενο διάστημα, με τις κινητοποιήσεις μας, να βάλουμε φρένο στην πολιτική της κυβέρνησης και όσων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υπηρετούν, να πάρουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.


Θανάσης ΤΖΙΜΑΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία πείνας για στεγαστικό επίδομα(2008-06-11 00:00:00.0)
Αισιοδοξία και νέες ευθύνες(2008-04-12 00:00:00.0)
Ανοδική πορεία στους συλλόγους(2005-05-21 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή(2004-05-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-03-20 00:00:00.0)
Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά(2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ