Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, ενώ αβέβαιη είναι και η επαγγελματική προοπτική των σπουδαστών που αποφοιτούν από τα περισσότερα τμήματα αυτού του ΤΕΙ. Η υποβάθμιση των ΤΕΙ είναι ένα θέμα που πολλές φορές έχουμε θίξει μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», ωστόσο οι φωνές διαμαρτυρίας των σπουδαστών δε σταματούν, και αυτή τη φορά επεκτείνονται, εκτός από τα προβλήματα των ΤΕΙ, και σε παρατράγουδα των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως «εθελοντικά» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις γραμματείες των σχολών στο Μεσολόγγι, μετατρέποντάς τις - σύμφωνα με καταγγελίες σπουδαστών - σε «μαγαζάκια ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων». Τις παρακμιακές αυτές καταστάσεις που αναπαράγουν τους μηχανισμούς εξαγοράς συνειδήσεων και στο ΤΕΙ, οι σπουδαστές καλούνται να καταδικάσουν στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές, και με την ψήφο τους. Οι σπουδαστές οφείλουν να καταψηφίσουν τις παρατάξεις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ και να ενισχύσουν την Πανσπουδαστική ΚΣ, τη μόνη παράταξη που μιλάει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, για αγωνιστική διεκδίκηση μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του λαϊκού κινήματος των δικαιωμάτων στη μόρφωση και στη δουλιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Λ. Παναγιωτόπουλο, υπάρχουν ελλείψεις και στα 5 τμήματα του ΤΕΙ σε αίθουσες, εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλία, διδακτικό (γύρω στις 15 κενές οργανικές θέσεις) και διοικητικό προσωπικό. Για τη στέγαση 5 χιλιάδων σπουδαστών υπάρχει μία φοιτητική εστία, με 60 θέσεις μόνο, και δύο ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία, με άλλες 50 θέσεις. Επιπλέον, το τμήμα Εφαρμογής Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία Συστημάτων κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία του, διότι χρηματοδοτείται από τα ΕΠΕΑΕΚ και τον Αύγουστο λήγει η χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον της σχολής και των σπουδαστών. Σε συζήτηση που είχε με το «Ρ», για την επαγγελματική διέξοδο που δίνουν τα τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου στους σπουδαστές, είπε πως υπάρχει κάποια απορρόφηση στην αγορά εργασίας των πτυχιούχων των τμημάτων Πληροφορικής και Λογιστικής, ενώ τα τμήματα Γεωργικών Μηχανημάτων και Αρδεύσεων, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων, Καλλιέργειας Θερμοκηπίων, Ιχθυοκαλλιέργειας δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Υπάρχει, όπως είπε, σχετική πρόταση του ΤΕΙ για αλλαγή της ονομασίας και του προγράμματος σπουδών των τμημάτων αυτών.

Οι μαρτυρίες σπουδαστών των ΤΕΙ επιβεβαιώνουν τα όσα μας είπε ο πρόεδρος του ΤΕΙ και καταγγέλλουν την απαράδεκτη ρουσφετολογική πρακτική των παρατάξεων ΠΑΣΠ - ΔΑΠ στις γραμματείες των σχολών, την παρουσία των οποίων στις γραμματείες για... μικροβοήθειες επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ στο «Ρ». Ο Ν. Μεσάδος, σπουδαστής Πληροφορικής, μας είπε: «Εχουμε πολλές ελλείψεις σε εξοπλισμό, βιβλία, το εισιτήριο είναι ακριβό (0,50 λεπτά), το τμήμα μου δεν έχει δικό του κτίριο και η χρηματοδότησή του από τα ΕΠΕΑΕΚ σταματάει το καλοκαίρι. Εκτός από αυτά, στις γραμματείες όλων των σχολών οι παρατάξεις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ δίνουν τα πάσο, έγγραφα, φωτοτυπίες. Και ανάλογα με ποια παράταξη είσαι, έχεις και την ανάλογη εξυπηρέτηση».

Ο Δ. Στάικος, σπουδαστής του Τμήματος Συνεταιριστικών Οργανώσεων, σημείωσε: «Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπαίνουν ακόμα και στους υπολογιστές των γραμματειών. Η ΠΑΣΠ, να φανταστείς, έχει κάνει αποθήκη για τα υλικά της τη γραμματεία της Πληροφορικής. Μου έχει συμβεί και εμένα να θέλω βεβαίωση για την Εφορία και να μου τη δώσει η ΠΑΣΠ. Και είναι... αυτονόητο ότι το ρουσφέτι πάει σύννεφο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ