Με μεσοβέζικες «λύσεις» και πυροσβεστικά μέσα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια
ICON |
Εντονα προβληματισμένοι οι καταναλωτές από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης |
Από τις τιμοληψίες των υπηρεσιών του υπουργείου προκύπτει ότι στο οκτάμηνο από τον προηγούμενο Γενάρη μέχρι και τον Αύγουστο οι τιμές σε 19 από τα 26 είδη διατροφής που περιλαμβάνει ο πίνακας των τιμοληψιών του υπουργείου αυξήθηκαν μέχρι και 12,41%. Στο δωδεκάμηνο - από τον Αύγουστο του 2003 μέχρι τον Αύγουστο του 2004 - οι ανατιμήσεις στα ίδια προϊόντα έφτασαν μέχρι 17,55%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα άσκησης πίεσης προς τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για τη συγκράτηση των τιμών. Στα πλαίσια αυτά αξιοποιεί και το, αναμενόμενο, πόρισμα της επιτροπής ανταγωνισμού γύρω από ζητήματα συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ σούπερ μάρκετ και προμηθευτών. Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης διοχετεύουν πληροφορίες ότι η πολιτική ηγεσία εξετάζει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο γύρω από τον προσδιορισμό του κόστους με στόχο να φαίνονται οι πραγματικές εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ και άρα η διαμόρφωση της λιανικής τιμής να ξεκινάει από χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό θα γίνει, λένε οι ίδιοι, αφαιρώντας από τη σχετική διάταξη για τον ορισμό του κόστος τον όρο «τιμολογιακό» έτσι ώστε ως κόστος να λαμβάνεται υπόψη ως βάση για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής το κόστος που προκύπτει μετά τον υπολογισμό και των εκπτώσεων.
Είναι φανερό το γεγονός πως κατά καιρούς η εκάστοτε κυβέρνηση επιδιώκει με πυροσβεστικές τακτικές να συγκρατήσει προσωρινά το ύψος των δεδομένων ανατιμήσεων, είτε αναπροσαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο αλλάζοντας... λέξεις στην ίδια πάντα φιλοσοφία του σεβασμού στην «ελεύθερη αγορά» είτε κάνοντας το διαιτητή ανάμεσα στα συμφέροντα που λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα. Καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό έλεγχο των τιμών που έχουν ανάγκη τα λαϊκά νοικοκυριά.