Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τα ελλείμματα

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια οξυμένη αντιπαράθεση στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, με έντονα τα στοιχεία του λαϊκού αποπροσανατολισμού, για το επίπεδο των ελλειμμάτων και των χρεών, για τη δημιουργική λογιστική.

Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στην αναθεώρηση, διά μέσου της απογραφής των συγκεκριμένων μεγεθών, εμμένοντας στη λογική του συνθήματος περί «ισχυρής Ελλάδας». Μιας «ισχυρής Ελλάδας», η οποία στην πράξη αναδείχτηκε ότι ήταν ισχυρή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας με ταυτόχρονη χειραγώγηση της θέσης των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας αυτά τα νέα μεγέθη, τη διεύρυνση δηλαδή των ελλειμμάτων και του χρέους, αναδεικνύει τη λογική της «καμένης γης», της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης, για να προβάλλει την αναγκαιότητα της «ήπιας προσαρμογής». Να δικαιολογήσει δηλαδή τη λήψη αυτών των οικονομικών μέτρων, με βάση και τις υποδείξεις ΕΕ και ΔΝΤ, αξιοποιώντας βεβαίως την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Μέτρα για τη στήριξη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, για να δημιουργήσει μια νέα «άνοιξη επιχειρηματικότητας», μέσα από την απελευθέρωση των αγορών. Τα νέα κίνητρα και προνόμια για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου που θα περιέχονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο και τις νέες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο από τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Τα παραπάνω θα συνοδεύονται ταυτόχρονα, με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με πρόσχημα τη συγκράτηση και μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Μέτρα όπως:

  • Συμπίεση του εργατικού εισοδήματος, με αυξήσεις στα όρια του επίσημου πληθωρισμού (3,5%), οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε το νέο κύμα ανατιμήσεων ούτε την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ (7,5%). Δηλαδή η όποια αύξηση του κοινωνικού πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας θα μεταφραστεί σε στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
  • Φορολογικές επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των δημόσιων εσόδων από τις φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Περιορισμό των δημόσιων δαπανών, μέσα από τη μείωση των δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας κ.ά. και με συνέπεια την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, αλλά και από τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών (ελεγκτικές υπηρεσίες) και την παράδοσή τους στους ιδιώτες.

Για την υιοθέτηση αυτών των μέτρων και την αποδοχή τους από τα λαϊκά στρώματα θα αξιοποιήσουν την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν για την ανάγκη συμμόρφωσής της με τους δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και την επαπειλούμενη παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνο Σταθερότητας με το οποίο επιδιώκεται η διασφάλιση της κοινής νομισματικής πολιτικής και η θωράκιση του ευρώ, σαν μέσου συγκόλλησης ανισόμετρων οικονομιών των χωρών - μελών, για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού εδάφους, το οποίο θα εξασφαλίζει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων για επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις, για την εκμετάλλευση νέων αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και εργατικής δύναμης.

Η όποια συζήτηση για την ανάγκη αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας δεν ανατρέπει την ουσία του, αλλά αντανακλά τις δυσκολίες που προκύπτουν ανάλογα με τη φάση του οικονομικού κύκλου, για τη συγκράτηση από τη μια μεριά των ελλειμμάτων και των χρεών με την ταυτόχρονη, από την άλλη μεριά, στήριξη των επενδύσεων για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, χωρίς να θίξουν, αλλά και ενισχύοντας την κερδοφορία του.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στη λογική των υψηλών ή χαμηλών ελλειμμάτων. Να μην επιτρέψουν τη θυσία του λαϊκού εισοδήματος στο όνομα της συγκράτησης και μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους. Να απαιτήσουν να τα πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία, γιατί αυτή ωφελήθηκε από αυτήν την πολιτική. Να σηματοδοτήσουν την απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να περάσουν στην αντεπίθεση προβάλλοντας συνδυασμένους στόχους και αιτήματα ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στην προοπτική της αντιστοίχισης του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής, της εργασίας με την κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.


Νίκος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ