Θεωρεί την Ελλάδα ως έναν από τους ασθενέστερους «κρίκους» κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη!
Η έκθεση αρχίζει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα παρέμεινε ένας από τους ασθενέστερους κρίκους στις προσπάθειες της Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας» και υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα σημειώθηκαν οι περισσότερες αντιαμερικανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη το 1999, και ήταν δεύτερη μόνο μετά την Κολομβία».
Ειδικότερα αναφέρει ότι «Ελληνες τρομοκράτες διέπραξαν είκοσι ενέργειες βίας κατά συμφερόντων της αμερικανικής κυβέρνησης και αμερικανικών ιδιωτικών εταιριών στην Ελλάδα, και αύξησαν δραματικά τις επιθέσεις τους εναντίον ελληνικών και άλλων χωρών στόχων. Η απουσία ισχυρής δημόσιας κυβερνητικής ηγετικής στάσης και πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των δυνατοτήτων και του ηθικού της αστυνομίας συνέβαλαν στην έλλειψη επιτυχιών κατά των τρομοκρατών. Οι διαμορφωτές κοινής γνώμης γενικά υποβαθμίζουν την τρομοκρατία ως κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, ακόμη και όταν οι τρομοκράτες συνεχίζουν να ενεργούν χωρίς περιορισμούς».
Η έκθεση αναφέρεται στη συνέχεια στην υπόθεση Οτσαλάν, σημειώνοντας ότι «στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον ηγέτη του τρομοκρατικού ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν να σωθεί, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκόλυναν τη διέλευσή του από την Ελλάδα και του προσέφεραν προσωρινή διαμονή στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, όπως και ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας παραιτήθηκαν για το ρόλο τους σε αυτές τις ενέργειες. Μετά τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση παρέσχε πολιτικό άσυλο σε δυο συνεργάτες του. Το Μάρτη η "17Ν" εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τη σύλληψη του Οτσαλάν και προκαλούσε τις ΗΠΑ να τη συλλάβουν».
Στο επόμενο σημείο της η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπαίνει - για πρώτη φορά τόσο προκλητικά - στο «ψητό», κάνοντας φανερό ακόμα και στους πλέον αμύητους τι ακριβώς οι ιμπεριαλιστές εννοούν όταν αναφέρονται στην «τρομοκρατία». Ο λόγος γίνεται για το μαζικό λαϊκό κίνημα, πιο συγκεκριμένα για το αντιιμπεριαλιστικό. Στο κέντρο του στόχου τους βρίσκονται οι εκδηλώσεις του φιλειρηνικού λαού μας κατά των ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. «Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας προκάλεσαν πολύμηνες βίαιες αντιαμερικανικές και αντινατοϊκές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Από το Μάρτη έως το Μάη, δυτικά συμφέροντα υπέστησαν 40 περίπου επιθέσεις. Στις αρχές Απρίλη μια γυναίκα που ετοιμαζόταν να πετάξει βόμβα μολότοφ στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη από φύλακα του προξενείου, αλλά οι ελληνικές αρχές την άφησαν ελεύθερη μετά από λίγες ημέρες κράτηση και την καταβολή χρηματικού προστίμου. Το περιστατικό αυτό ήταν η μόνη σύλληψη από τις ελληνικές αρχές σε τρομοκρατική ενέργεια το 1999».
«Αργότερα», συνεχίζει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «τον ίδιο μήνα η ελληνική αστυνομία εξουδετέρωσε μια βόμβα έξω από το κτίριο του ιδρύματος Φούλμπράιτ στη Θεσσαλονίκη. Στις 27 Απρίλη μια βόμβα εξερράγη στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" στην Αθήνα σκοτώνοντας μια Ελληνίδα πολίτη και τραυματίζοντας έναν άλλο. Η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη. Σειρά βομβιστικών απειλών κατά της πρεσβείας, του προξενείου και του αμερικανικού σχολείου αποδείχτηκαν φάρσες. Αντιδρώντας σε αυτά τα περιστατικά η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση τον Απρίλη με την οποία ενημέρωνε τους Αμερικανούς πολίτες και επισκέπτες για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ελλάδα».
Η «17Ν» δεν μπορούσε, φυσικά, να λείπει από την έκθεση. Διαβάζουμε λοιπόν παρακάτω:
«Αν και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη, η "17Ν" είναι ύποπτη για την πραγματοποίηση επτά επιθέσεων με ρουκέτες και βόμβες εναντίον αμερικανικών, ελληνικών και άλλων στόχων από το Μάρτη έως το Μάη. Οι στόχοι περιλάμβαναν δυο γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΠΑΣΟΚ, αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές τράπεζες, και την κατοικία του Ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα. Μια επίθεση με ρουκέτα κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη προσέφερε άριστα στοιχεία ιατρικής φύσης (forensic), αλλά οι ελληνικές αρχές δεν ερεύνησαν πιεστικά την υπόθεση και δεν προέβησαν σε συλλήψεις. Σειρά από άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη διάρκεια του έτους έγιναν με εκρηκτικούς μηχανισμούς ή πυροβολισμούς από μοτοσικλέτες».
Δεν έχει όμως ακόμη ξεμπερδέψει με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Ετσι παίρνοντας αφορμή από την «υποδοχή» που ο ελληνικός λαός επιφύλαξε στον πρόεδρο Κλίντον η έκθεση σημειώνει:
«Η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον το Νοέμβρη προκάλεσε βίαιες και μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον αμερικανικών, ελληνικών και τρίτων χωρών στόχων. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια συνθήκη αμοιβαίας νομικής συνεργασίας και μέχρι το τέλος του έτους είχαν σχεδόν ολοκληρώσει μια συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας. Ο νεοδιορισθείς υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε τον Ιούλη με το συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, πρέσβη Μάικλ Σίαν, για να συζητήσουν τη βελτίωση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Μέχρι το τέλος του έτους οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν καταλήξει σε αποτελέσματα. Η αντιτρομοκρατική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή και αφοσίωση, εάν πρόκειται να σημειώσει η Ελλάδα επιτυχία».
Η έκθεση τέλος ολοκληρώνει τις εκτιμήσεις του υπερατλαντικού μας «φίλου» με τη σύλληψη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, λέγοντας ότι «συνελήφθη στις 23 Δεκέμβρη και ότι ήταν ύποπτος για έξι δολοφονίες και μια απόπειρα δολοφονίας από το 1980. Καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση κατηγορούμενος για πλημμελήματα που αφορούσαν τα πλαστά έγγραφα που χρησιμοποίησε και την παράνομη είσοδό του στη χώρα, ενώ θα ακολουθούσε δίκη για τις σοβαρότερες κατηγορίες. Ο Λεσπέρογλου πιστεύεται ότι συνδέεται με τον "Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα" και πιθανώς άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».