Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
Μια απάντηση στη δήθεν κρατική ευαισθησία

Με αφορμή την προχτεσινή φιέστα του υφυπουργείου Αθλητισμού για τον Ειδικό Αθλητισμό

Ερωτηματικά προκαλεί η διοργάνωση από πλευράς κυβέρνησης μιας δεύτερης φιέστας, για να «προβάλει» το δήθεν έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον Ειδικό Αθλητισμό των αναπήρων στη χώρα μας. Φαίνεται ανησυχούν ότι με όσες προπαγανδιστικές εκστρατείες και να κάνουν, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των δυο μεγάλων κομμάτων για τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα ο λαός, σαν αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής αντιαναπηρικής πολιτικής των κυβερνήσεων του Ευρωμονόδρομου.

Με πλασματικά στοιχεία για το τι έγινε στον Ειδικό Αθλητισμό τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και με γενικόλογες διακηρύξεις προσπαθούν να εμφανιστούν σαν δήθεν κοινωνικά ευαίσθητοι και τιμητές των δικαιωμάτων των αναπήρων στη χώρα μας. Είπαν ότι θα ενισχύσουν τον Ειδικό Αθλητισμό και μέσα από τα ειδικά σχολεία, αλλά για ποια ειδικά σχολεία μιλάνε: Γι' αυτά που καλύπτουν μόνο το 7% των παιδιών με αναπηρία που είναι σε σχολική ηλικία; Δηλαδή 14.000 παιδιά, από τα 200.000 που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Αλλα και αυτά τα λίγα ειδικά σχολεία που υπάρχουν, είναι σε κατάσταση διάλυσης. Αλλωστε πολλά από αυτά δεν έχουν ανοίξει για τη νέα χρονιά.

Ισχυρίστηκαν ότι χρηματοδότησαν τον Ειδικό Αθλητισμό, αλλά στους πραγματικά αθλητικούς συλλόγους αναπήρων οι επιχορηγήσεις έχουν σταματήσει από το 2000. Πού πήγαν τα λεφτά που ισχυρίστηκαν ότι έδωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Εκτος αν θεωρούν ότι τα λεφτά που δόθηκαν ένα μήνα πριν την έναρξη των Παραολυμπιακών, για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων και μόνο, μπορούν να θεωρηθούν επένδυση για την ανάπτυξη του Ειδικού Αθλητισμού στην Ελλάδα. Και για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν ο ίδιος ο υφυπουργός αποκαλύπτει εμμέσως με τα σχέδιά του για το μέλλον, ότι θα επιχορηγούνται τα σωματεία αναλογα με τις διακρίσεις που θα προσφέρουν οι αθλητές τους; Λες και το ζητούμενο είναι μόνο η επιτυχία, η διάκριση. Δεν έδωσε καμιά απάντηση στις καταγγελίες μιας σειράς αθλητικών συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, για επιχορηγήσεις σε συλλόγους - «μαϊμού» ή στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), που ελέγχεται για μια σειρά άλλες «αμαρτίες». Επιχορηγήσεις που ποτέ δε χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο τον αθλητισμό των αναπήρων.

Μίλησε ο κύριος Ορφανός για τις επιχορηγήσεις στα «SPECIAL OLYMPICS», δε μας είπε όμως τι οργάνωση είναι αυτοί οι αγώνες; Από πού και ως πού οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, που επικεφαλής τους είναι διάφοροι εφοπλιστές, πουλάνε φιλανθρωπία με λεφτά από τον κρατικό κορβανά; Από πού και ως πού μια οργάνωση που δεν ελέγχεται από τους ίδιους τους αναπήρους για τη δράση της, αλλά ούτε και από το κράτος, που στην ηγεσία της σε διεθνές επίπεδο είναι διάφοροι Αμερικανοί γερουσιαστές και στρατηγοί του ΝΑΤΟ -όπως και ο επικεφαλής των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ο γνωστός Γουέσλι Κλαρκ- μπορεί να θεωρηθεί οργάνωση που νοιάζεται πραγματικά για τον αθλητισμό των αναπήρων; Φαίνεται όταν με τις μπότες σου φτιάχνεις αναπήρους και μετά δίνεις κανένα φράγκο για τον αθλητισμό τους, είσαι περί πολλού κοινωνικά ευαίσθητος!!!.

ΕΣΑΕΑ - κυβέρνηση τσακώνονται για το... πάπλωμα. Μόλις προχτές βγήκε με έκτακτη ανακοίνωσή της και η λεγόμενη ΕΣΑΕΑ που «καταγγέλλει την κυβέρνηση για περιορισμό της αντιπροσώπευσης της λεγόμενης αθλητικής ομοσπονδίας αναπήρων στην παραολυμπιακή επιτροπή. Υποκριτική και εντελώς στο παιχνίδι της δικομματικής αντιπαράθεσης θα πρέπει να θεωρηθεί αυτή η ανακοίνωση. Το μόνο που τους νοιάζει είναι το ποιοι θα διαχειρίζονται τα κονδύλια και το ποιοι θα χειραγωγούν και για λογαριασμό ποιων τους αναπήρους και τους αθλητικούς τους συλλόγους.

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Μια άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει τα δικαιώματα των αναπήρων σε όλα τα επίπεδα, στη μόρφωση, στη δουλιά, σε μια ποιότητα ζωής και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δωρεάν μαζικό Ειδικό Αθλητισμό χωρίς χορηγούς και «μεγαλοφιλανθρώπους». Ειδικό Αθλητισμό που θα αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες των αναπήρων, με βάση το ειδικό σχολείο και τη γειτονιά. Δωρεάν και με δημόσιες δομές, που θα εκτείνονται σε όλη τη χώρα.

2. Την εξυγίανση και εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των αναπήρων, αλλά και των αθλητικών συλλόγων, απαλλαγμένου από τους ανάπηρους - «μαϊμού» και τη δικομματική χειραγώγηση. Αθλητικούς φορείς και συνδικαλιστικούς συλλόγους που θα είναι εξασφαλισμένη η δημοκρατία στη λειτουργία τους, με εκλογικό σύστημα αυτό της απλής αναλογικής,

3. Επιτέλους πλήρης έλεγχος σε βάθος στην ΕΣΑΕΑ και στην αθλητική ομοσπονδία αναπήρων για το πού πήγαν τα κονδύλια για αναπήρους και ιδιαίτερα για την Παραολυμπιάδα και τον Ειδικό Αθλητισμό.

Οι ανάπηροι που σέβονται τον εαυτό, οι ανάπηροι με αξιοπρέπεια γυρίζουν την πλάτη στο άθλιο δικομματικό παιχνίδι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν για μια ακόμη φορά εις βάρος των αναπήρων και στην αναπηροκαπηλεία που είναι σε έξαρση, με αφορμή την Παραολυμπιάδα.

Δυναμώνοντας τη συσπείρωσή τους γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, της αγωνιστικής συμπαράταξης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν την πολιτική που στηρίζουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Που το μόνο που τους νοιάζει είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να επιβληθεί μια πολιτική και μια εξουσία, που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ανάγκες του, καθώς και το δικαίωμά του στον Αθλητισμό.


του
Χρήστου ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *
* Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος είναι στέλεχος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και γραμματέας της ΕΣΚ Τυφλών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ