Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Παιχνίδια σκοπιμότητας

Η ελληνική αποστολή της Παραολυμπιάδας στην Ατλάντα, το 1996

Sportidea

Η ελληνική αποστολή της Παραολυμπιάδας στην Ατλάντα, το 1996
Σε «απειλές» για τη μη ανάθεση στη χώρα μας των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 προχώρησε η Διεθνής Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε πως δεν μπορεί να παραδώσει τη σημαία των αγώνων στην Αθήνα, όταν ολοκληρωθούν οι Αγώνες στο Σίδνεϊ - αρχίζουν στις 18 και τελειώνουν στις 29 του μηνός - χωρίς να έχει υπογραφεί το συμβόλαιο με την ελληνική πλευρά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Μάριος Καμακάρης, μέλος της Γραμματείας της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι αναμενόμενα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας στο ζήτημα του μαζικού αθλητισμού για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

«Ως ΕΣΚ -ΑμΕΑ θεωρούμε υποκρισία τα όσα γίνονται σχετικά με την υπογραφή ή μη της σύμβασης για την Παραολυμπιάδα», υπογράμμισε. «Το μόνο που νοιάζει όλους αυτούς τους κυρίους, συνέχισε, είναι η προβολή τους και η πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος, ο καθένας για τη δική του σκοπιμότητα. Σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι εμπόρευμα, όπου ο αθλητισμός λειτουργεί με χορηγούς και σπόνσορες, όπου στα Ειδικά σχολεία δεν υπάρχουν ούτε καν χώροι άθλησης για χιλιάδες παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, το ότι σε επίπεδο γειτονιάς, πόλης, χωριού οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, επιβεβαιώνει το μέγεθος της υποκρισίας».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, Ρόμπερτ Στίντγουορντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα στις επόμενες εφτά μέρες «θα πρέπει να κοιτάξουμε εναλλακτικές λύσεις». Από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, Παναγιώτης Παπακωνσταντόπουλος, δήλωσε, πως σε κάθε συμφωνία υπάρχουν δύο μέρη και υποστήριξε πως η υπογραφή των συμβολαίων καθυστέρησε και από το γεγονός ότι η Διεθνής Επιτροπή άλλαξε κάποιες λεπτομέρειες του συμβολαίου, που επρόκειτο να υπογραφεί.

Με αφορμή το γεγονός αυτό η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην οποία του ζητεί να παρέμβει προσωπικά στο ζήτημα της ανάθεσης στη χώρα μας των Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και γενικότερα, στο να υπάρχει η διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις σχετικές με την Ολυμπιάδα εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Βεβαίως, το γεγονός δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», όπως θέλει να το παρουσιάζει η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ. Ο μαζικός αθλητισμός για τα ΑμΕΑ στη χώρα μας είναι υποβαθμισμένος έως ανύπαρκτος, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ η οποία ουδέποτε διεκδίκησε τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα αυτό.

Το πολυδιαφημιζόμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλείται στις φιέστες και στη χορήγηση κάποιων πριμ και επιχορηγήσεων σε ένα μέρος παραγόντων και αθλητών. Λείπουν οι υποδομές και τα μέτρα για μαζικό αθλητισμό, που είναι αναγκαία τόσο για τη χειραφέτηση όσο και για θεραπευτικούς λόγους σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού, ενώ παράγοντες που πρωτοστατούν στη νόθευση και στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΑμΕΑ, κρατούν τα ηνία και στον ειδικό αθλητισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ