Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σαρώνει ο «Ιβάν»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο τυφώνας «Ιβάν» έχει πλήξει τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια έκταση περίπου εξακοσίων χιλιομέτρων, από τη Λουιζιάνα μέχρι τη Φλόριντα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 8 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και χιλιάδες άλλοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνεμοι είχαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ταχύτητα 217 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο φονικός τυφώνας, που ξεκίνησε από την Καραϊβική, έφτασε στην Αλαμπάμα και κατευθύνεται στο Μισισιπή, στη Λουιζιάνα και τη Φλόριντα. Περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Εντούτοις, η πόλη της Νέας Ορλεάνης που κινδύνευε να «βυθιστεί», αφού βρίσκεται 3 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, διασώθηκε, αφού ο «Ιβάν» έκανε μία ακόμη στροφή - όπως και στην Κούβα - προς ανατολάς αυτή τη φορά.

Στο μεταξύ, ένας άλλος τυφώνας, ο τυφώνας «Τζιν» αυτή τη φορά, έπληξε το Πουέρτο Ρίκο πριν κατευθυνθεί προς τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Μπαχάμες.

Ο «Ιβάν», όμως, δεν πλήττει μόνο πολιτείες, αλλά και τις τιμές του πετρελαίου, καθώς, εξαιτίας του φονικού τυφώνα, έχει ανασταλεί η παραγωγή 1.3 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από τον Κόλπο του Μεξικού και η παραγωγική δυναμικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας διύλισης έχει μειωθεί, προληπτικά, κατά 13%. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού μειώθηκαν, τη βδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτέμβρη, κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τη μείωση που προέβλεπαν οι αναλυτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ