Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλεσμα στην αγροτιά

Φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους. Κοντά στο 1.000.000 τόνοι σιτηρών μένουν απούλητα στις αποθήκες, χιλιάδες τόνοι βιομηχανικής ντομάτας, πατάτας, κρεμμυδιών σαπίζουν στα χωράφια κι ανάλογες δυσκολίες είχαν οι παραγωγοί φρούτων, (κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια) κι άλλων αγροτικών προϊόντων. Το πρόβλημα φαίνεται να οφείλεται σε δυο, κυρίως, λόγους: Στις αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων και στην κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι καθυστερούν, επίτηδες, να «βγουν» στην αγορά, με στόχο να εκβιάσουν τους παραγωγούς για ν' αρπάξουν στη σοδειά τους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Αλλά κι όταν ο παραγωγός καταφέρει να βρει αγοραστή, πάλι δε λύνει το πρόβλημά του, καθώς αναγκάζεται να πουλήσει το προϊόν του σε τόσο χαμηλή τιμή, που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. Π.χ. πουλάει την πατάτα 8 - 10 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής της φτάνει στα 15 λεπτά, το ροδάκινο 22 λεπτά το κιλό, όταν τα έξοδά του ξεπερνούν τα 25 λεπτά. Χασούρα θα έχουν και οι παραγωγοί βαμβακιού, καθώς, φέτος, η τιμή του προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από πέρσι, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξουν και ποσότητες που θα μείνουν εκτός επιδότησης. Με λιγότερα λεφτά στις τσέπες θα βρεθούν οι καπνοπαραγωγοί, που ζουν υπό την απειλή αφανισμού της καλλιέργειας, όπως όλοι, σχεδόν, οι μικροκαλλιεργητές.

Ποιος φταίει για όλα αυτά; Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται ν' αντιληφθεί ότι τα προβλήματα δεν είναι τυχαία, ούτε παροδικά. Πηγή τους είναι η «ελεύθερη» αγορά που λειτουργεί σε βάρος των παραγωγών - και των καταναλωτών, που αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα και τα παράγωγά τους - και υπέρ των «μεσαζόντων» και του κεφαλαίου. Αυτή τροφοδοτεί την κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων και επιβάλλει την ελευθερία των εισαγωγών. Θα πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις αποσκοπεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Εκεί στοχεύουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί στον αγροτικό τομέα η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της ΚΑΠ κι άλλων αντιαγροτικών αποφάσεων.

Αν οι αγρότες εξετάσουν το βάθος των αιτιών, δε θα παρασυρθούν στην αδιέξοδη τακτική των συγκυριακών διεκδικήσεων για λίγα λεπτά παραπάνω και θα οργανώσουν τον αγώνα με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα. Κι αν καταφέρουν να απεγκλωβιστούν από την πολιτική επιρροή των κομμάτων εξουσίας, μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον. Αυτό, πάντως, που επείγει τώρα είναι η αγροτιά να συμπαραταχτεί με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη μάχη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ευκαιρία για να ξεκινήσει η λαϊκή αντεπίθεση δίνει το κάλεσμα του ΚΚΕ για παλλαϊκή συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει, στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ