Το μαύρο δρακόψαρο είναι ένα από τα ψάρια που παρουσιάζουν τον εντυπωσιακότερο βιοφωτισμό |
Αν και είναι γνωστή εδώ και αιώνες, η βιοφωταύγεια παραμένει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της θάλασσας και μόλις τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να θέτουν σημαντικά ερωτήματα γύρω απ' αυτήν, όπως ποια είναι τα χαρακτηριστικά των φωτεινών εκπομπών των οργανισμών που παρουσιάζουν βιοφωταύγεια, πώς τις παράγουν και - το σημαντικότερο από οικολογική σκοπιά - γιατί τις παράγουν.
Το φως παράγεται πάντα από την ίδια φυσική διαδικασία: Ενα ηλεκτρόνιο που περιφέρεται γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου στη συνηθισμένη τροχιά του διεγείρεται - συνήθως λόγω αύξησης της θερμοκρασίας - και μεταπηδά σε υψηλότερη τροχιά. Καθώς επανέρχεται στην αρχική, χαμηλότερη ενεργειακά τροχιά, απελευθερώνει μέρος της ενέργειας υπό μορφή φωτός, απελευθερώνει δηλαδή ένα φωτόνιο. Στις λυχνίες πυράκτωσης εκείνο που προκαλεί το ανέβασμα των φωτονίων σε ανώτερες τροχιές είναι η προσφορά θερμότητας από το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος διά μέσου του νήματος. Στη βιοφωταύγεια, τα ηλεκτρόνια διεγείρονται από δύο βιοχημικές ουσίες που αλληλοεπιδρούν. Η μία, η λουσιφεράση, διεγείρει την άλλη, τη λουσιφερίνη, οξειδώνοντάς την, αντίδραση κατά την οποία παράγεται ενέργεια που ανεβάζει ηλεκτρόνια σε ανώτερες τροχιές. Οταν αυτά επανέλθουν μετά από λίγο στις αρχικές, εμφανίζεται η βιοφωταύγεια. Το παραγόμενο φως είναι συνήθως μπλε ή πράσινο. Αν παραγόταν κόκκινο φως η βιοφωταύγεια μάλλον δε θα ήταν τόσο διαδεδομένη στα ζώα της θάλασσας, αφού το κόκκινο φως απορροφάται γρήγορα από το θαλασσινό νερό.
Το εντυπωσιακό μπλε φως που εκπέμπει η μέδουσα μεγάλων βαθών της φωτογραφίας (αριστερά) είναι ένα είδος συναγερμού. Το χρησιμοποιεί για να προσελκύσει τα ψάρια που κυνηγούν το ψάρι που την απειλεί. Το κτενοφόρο (δεξιά) που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αντί να απελευθερώνει λαμπυρίζοντα σωματίδια για να διώχνει τα αρπακτικά που το κυνηγούν, απελευθερώνει κάτι που μοιάζει με φωτοβόλο καπνό |
Αλλά και τα υποθαλάσσια ζώα που παράγουν μπλε-πράσινο φως έχουν αποκτήσει εξελικτικά χρήσιμες τεχνικές. Μερικά απ' αυτά, όπως το δρακόψαρο, χρησιμοποιούν βιοφωτιζόμενες αποφύσεις σαν δολώματα για να προσελκύουν την τροφή κοντά στο στόμα τους. Αλλα ζώα χρησιμοποιούν το φως για να αναζητήσουν ταίρι. Η αρσενική πυγολαμπίδα της θάλασσας, ένα καρκινοειδές μεγέθους σπόρου σουσαμιού, εκπέμπει «τελείες» φωτός σαν τα ψίχουλα του κοντορεβιθούλη. Οι θηλυκές πυγολαμπίδες της θάλασσας αρκεί να ακολουθήσουν το φωτεινό μονοπάτι για να βρουν ένα αρσενικό που είναι έτοιμο να ζευγαρώσει.
Μερικοί θαλάσσιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν το φως σαν όπλο. Ενα ψάρι εκπέμπει μια εκτυφλωτική ριπή φωτός, από σωλήνα που βγαίνει πίσω από το κεφάλι του, πετυχαίνοντας ό,τι και το καλαμάρι όταν χύνει μελάνι. Ο εχθρός του σαστίζει και τυφλώνεται για λίγο, δίνοντας χρόνο στο ψάρι για να ξεφύγει. Αλλα ζώα πάλι, χρησιμοποιούν τη βιοφωταύγεια σαν προειδοποίηση του τύπου «είμαι τοξικό, άφησέ με ήσυχο» κι άλλα για να προσελκύσουν τον εχθρό του εχθρού τους, μήπως και γλιτώσουν.
Η ...κοπέλα της φωτογραφίας είναι ένα θηλυκό ονειρώδες (έτσι είναι το επιστημονικό τους όνομα), που μπορεί να «ανάψει» την απόφυση σε σχήμα πυρσού που έχει στο μέτωπο, για να προσελκύσει ένα αρσενικό. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που τα ζώα της θάλασσας χρησιμοποιούν το φως που μπορούν να παράγουν |
Κάθε πλοίο και κάθε υποβρύχιο προκαλεί αναστάτωση στα ζώα της θάλασσας που παρουσιάζουν βιοφωταύγεια, έτσι είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί τη νύχτα ακολουθώντας το μονοπάτι φωτός που αφήνει πίσω του. Σαν αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τις έρευνες για τη βιοφωταύγεια των θαλάσσιων ζώων. Ακόμα και οι υπεράνω υποψίας και φαινομενικά άκακες ερευνητικές προσπάθειες μπορεί να κρύβουν από πίσω τους την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να αποκτήσουν υπεροπλία ή την αγωνία τους για καταστολή των λαϊκών κινημάτων.