Ελληνικές γεύσεις φαγητών, μυρωδιές αλλά και μια ιστορικο-κοινωνικο-διατροφική αναδρομή στον αιώνα που σε λίγες μέρες μάς αποχαιρετά, προσφέρει η ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ «Η κατσαρόλα, το γεύμα κι ο ουρανίσκος». Ενα οδοιπορικό υπό τη μορφή ντοκιμαντέρ, που εκτός από το ενδιαφέρον «γεύμα» που έχει ετοιμάσει για την εποχή που ήδη έχουμε διανύσει, ρίχνει και μια ματιά στη νέα εκατονταετία που είναι προ των πυλών με θέμα την παγκοσμιοποίηση της διατροφής. Με χιούμορ η σειρά παρουσιάζει τις διατροφικές μας συνήθειες κατά το πέρασμα των δεκαετιών, ενώ μέσω του φαγητού και των ανθρώπων, δίνει μια εικόνα της εποχής και της κοινωνίας που ζούμε. Η οθόνη κατακλύζεται, από εικόνες, «αναδύοντας» μυρωδιές και προσφέροντας ιδιαίτερες γεύσεις και οσμές. Μαγειρικά σκεύη, πίτες, ποτά, γλυκά, καρυκεύματα, συνθέτουν ένα γευστικό παζλ αυτής της τηλεοπτικής.... τροφής. Η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι του Μάνου Γεράνη. (Κυριακή ΝΕΤ 17.30)
Στη χώρα των Φαραώ, στη μαγευτική Αίγυπτο με την πλούσια αρχαία ιστορία, μας ταξιδεύει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ γαλλοαγγλικής συμπαραγωγής «Αίγυπτος». Οι πυραμίδες, οι τάφοι των βασιλέων, έχουν τη δική τους γοητεία και ιστορία. Μια ιστορία που μέρα με τη μέρα «σημάδια» της, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μέσα από τη σκαπάνη των αρχαιολόγων και των ιστορικών. Η σειρά παρουσιάζει ακριβώς αυτές τις ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις μέσα από πέντε ωριαία επεισόδια, που έχουν τους εξής τίτλους: «Το χάος και οι βασιλιάδες», «Μνημεία της Ανάστασης», «Ο αιώνας του χρυσού», «Θεοί και δαίμονες», και «Νεκροψία». Για την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή παραγωγή, συνεργάστηκαν το Βρετανικό Μουσείο, το κανάλι «Discovery» των ΗΠΑ, το κανάλι «Cinquieme» της Γαλλίας, καθώς και διάσημοι αιγυπτιολόγοι. Τα γυρίσματα έγιναν στην Αίγυπτο και το Σουδάν. (Τρίτη ΝΕΤ 12.01)
Στα «θαύματα» του κόσμου, εστιάζεται ο φακός της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα θαύματα του κόσμου», δίνοντας στους τηλεθεατές την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μέρη, μνημεία της φύσης αλλά και του ανθρώπου. Μια περιήγηση σε σημαντικά σημεία και επιτεύγματα του κόσμου, που άλλα τα «γέννησε» η φύση και άλλα τα ανθρώπινα χέρια. Θα ταξιδέψουμε στα Ιμαλάια, στον Αμαζόνιο, στους καταρράκτες Ιγκουασού της Βραζιλίας και σε τόπους-μνημεία που έγραψαν ιστορία, όπως στην Αγία Σοφία, στο Κρεμλίνο, στο Σινικό Τείχος και στο Ταζ Μαχάλ των Ινδιών. (Τρίτη ΕΤ-1 18.00)
Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», παρουσιάζει η Ολια Λαζαρίδου, στη σειρά εκπομπών «Ιστορίες της Αθήνας». Πρόκειται για την ιστορία ενός πνευματικού ανθρώπου, που βρίσκεται και τριγυρνά μόνος στους δρόμους της Αθήνας, ενός ανθρώπου φτωχού που δεν έχει στέγη. Τριγυρίζει στους δρόμους παίζοντας το νάι του, ένα μελαγχολικό πνευστό όργανο. Είναι η μόνη του ευχαρίστηση και χαρά, αφού έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να ενταχθεί και να προσαρμοστεί στο σημερινό κόσμο. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Σοφιανόπουλου. (Πέμπτη ΕΤ-1 22.30)