Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Προγράμματα
Ο ήλιος, η βροχή και τα δένδρα του Κλεμάν

Η Μαρλέν Ζομπέρ και ο Τσαρλς Μπρόνσον στην ταινία του Ρενέ Κλεμάν «Ο ταξιδιώτης της βροχής»
Η Μαρλέν Ζομπέρ και ο Τσαρλς Μπρόνσον στην ταινία του Ρενέ Κλεμάν «Ο ταξιδιώτης της βροχής»
«Γυμνοίστο ήλιο» είναι η ταινία του Ρενέ Κλεμάν, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στις 24.00 από την ΕΤ-3, με πρωταγωνιστές τους Αλεν Ντελόν, Μαρί Λαφορέ, Μορίς Ρονέ και Ελβίρ Ποπέσκο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θρίλερ γυρισμένο στα 1960, σε σενάριο Ρενέ Κλεμάν και Πολ Γκεγκόροφ, βασισμένο σε μια νουβέλα της Πατρίτσια Χάισμιθ. Ενας τεμπέλης νεαρός προσλαμβάνεται από έναν πολύ πλούσιο κύριο για να πείσει έναν φίλο του να επιστρέψει στην πατρική στέγη. Ομως, εντελώς ξαφνικά τον χτυπά ο μεσογειακός ήλιος στο κεφάλι και εκεί που νομίζει ότι εκτελεί το καθήκον του, ο αργόσχολος νέος άνδρας, συλλαμβάνει μια σατανική ιδέα: Να εκτελέσει το φίλο του, να πάρει τη θέση του, και φυσικά τα χρήματά του. Είναι μια έξυπνη παραλλαγή ενός αμερικανικού φιλμ νουάρ, η οποία εκπέμπει το μεσογειακό ήλιο που τυφλώνει, που ανάβει τα πάθη, που μεγεθύνει τις επιθυμίες. Που τις παραμορφώνει. Κάθε στιγμή ο θεατής γεύεται μια ερωτική ασάφεια, αλλά και τη σαφήνεια της συνεχούς αγωνίας αναλύοντας συνάμα τη φαντασία μιας διαταραγμένης κοινωνίας που ποθεί διπλές ταυτότητες και πολλές ιδιότητες.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρενέ Κλεμάν, γεννήθηκε στα 1913. Σπούδασε αρχιτεκτονική, αλλά σύντομα στράφηκε προς τον κινηματογράφο. Στην αρχή ξεκίνησε σαν οπερατέρ και κατόπιν ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους. Ανάμεσα στις πρώτες του επιτυχίες ήταν: ο «Τατί» και το «Βελτίωσε το αριστερό σου».

Το 1945 ο Κλεμάν γύρισε τη «Μάχη των σιδηροδρομικών». Ηταν ένας σεμνός και λιτός φόρος τιμής στους αντιστασιακούς σιδηροδρομικούς, ήταν ένα έργο αντίστοιχο εκείνων της ιταλικής νεορεαλιστικής σχολής. Από τις ταινίες του Κλεμάν ξεχωρίζουμε: «Απαγορευμένα παιχνίδια», «Πέρα από τα τείχη». «Η ταβέρνα»,«Κάψτε το Παρίσι» και τα έργα που θα δούμε την Τετάρτη και την Πέμπτη, για τα οποία θα μιλήσουμε αμέσως μετά.

Την Τετάρτη από την ΕΤ-3, στις 24.00 θα παρουσιαστεί η εξαιρετική, απολαυστική ταινία - θρίλερ του Ρενέ Κλεμάν « Ο ταξιδιώτης της βροχής». Η Μελαγχολί είναι σύζυγος ενός πιλότου των γαλλικών αερογραμμών και ζει σε ένα απομονωμένο σπίτι κάπου, στη Νότια Γαλλία. Η νέα γυναίκα είναι χαριτωμένη, σεμνή, εσωστρεφής και μοναχική, ντυμένη πάντα λευκά. Δείγμα αγνότητας; Ισως. Ομως ένα απόγευμα, και ενώ ο σύζυγός της λείπει σε ταξίδι, ένας άγνωστος άνδρας κάνει διάρρηξη στη βίλα της και προσπαθεί να τη βιάσει. Η γυναίκα αυτή, στην απελπισμένη προσπάθειά της να γλιτώσει από τα σατανικά του χέρια, καταφέρνει να τον σκοτώσει. Από εκείνη τη στιγμή θα ζήσει στιγμές εφιαλτικές, στιγμές που μόνον ένας Χίτσκοκ, ένας ντε Πάλμα, ένας Σαμπρόλ και ένας Κλεμάν μπορούν να δημιουργήσουν. Τον σκοτώνει, εν αμύνη, μάλιστα. Ομως ποιος θα την πιστέψει. Πρέπει να απαλλαγεί από το πτώμα. Πώς; Περνάει πολύ δύσκολες στιγμές και τελικά το ξεφορτώνεται. Λίγο αργότερα, θα εμφανιστεί μέσα στο σπίτι της ένας παράξενος και μυστηριώδης Αμερικάνος, ο Χάρι Ντομπς, ο οποίος μοιάζει να γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση και την ανακρίνει κατά τον πιο ανηλεή, απάνθρωπο και εξαντλητικό τρόπο. Η Μελαγχολί, όμως αρνείται να ομολογήσει την πράξη της. Σιγά σιγά ανακριτής και ανακρινόμενη θα γίνουν φίλοι. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί κάτι περισσότερο από μια απλή φιλία, μια τρυφερή πλατωνική ερωτική σχέση. Πρόκειται για ένα γοητευτικό φιλμ νουάρ με πολλά ευρήματα και εξαιρετικές ερμηνείες, που πολλά οφείλει στην εξαιρετική, δροσερή παρουσία της Μαρλέν Ζομπέρ, που έχει πλάι της τον σκληρό Τσαρλς Μπρόνσον.

Την Πέμπτη στις 00.30 θα δούμε «Το σπίτι κάτω από τα δέντρα». Εδώ ο Ρενέ Κλεμάν μας αφηγείται ένα νεο-φιλμ νουάρ στο οποίο χρησιμοποιεί θαυμάσιους Αμερικανούς ηθοποιούς που βοηθούν με τη λιτή ερμηνεία τους στην εξαιρετική καταγραφή της ψυχολογίας των ηρώων. Η Ζιλ ξαφνιάζεται και θυμώνει όταν ο πανέξυπνος προγραμματιστής υπολογιστών, φίλος της, αποφασίζει να παρατήσει τη δουλιά του σε μια μεγάλη εταιρία, χωρίς να έχει βρει κάτι άλλο. Μια μέρα τα παιδιά της θα εξαφανιστούν μυστηριωδώς και όλα θα δείχνουν ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Αλλα και ή ίδια έχει εγκλωβιστεί σε μια θανάσιμη παγίδα. Με τη Φέι Νταναγουέι, τον Φρανκ Λανγκέλα και την Μπάρμπαρα Πάρκινς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυγουστιάτικες προβολές σε Καισαριανή και Χαϊδάρι(2018-08-18 00:00:00.0)
Φιλμ νουάρ, θρίλερ, αλλά και Κόμης Δράκουλας(2015-06-18 00:00:00.0)
Κλασικά νουάρ στον «ΑΛΦΑΒΙΛ»(2003-08-30 00:00:00.0)
Ενα όμορφο κορίτσι(1999-07-29 00:00:00.0)
Ο Ερρίκος του Ολίβιε(1996-02-21 00:00:00.0)
"Το γεράκι της Μάλτας"(1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ