Eurokinissi |
Ενα - ένα τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στρώνουν το δρόμο στην κυβέρνηση για να εκχωρήσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε επιχειρηματίες (φωτό από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο) |
Η «διαφορετικότητα» της θέσης της ΕΝΑΕ, σε σχέση με τα άλλα όργανα, είναι πως δε διστάζει να δηλώσει καθαρά ότι «δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των εγκαταστάσεων». Αποψη, που συνδυάζεται - μάλλον ανεπιτυχώς - με τη δήθεν επιδίωξη της ΕΝΑΕ να προωθηθεί ο μαζικός αθλητισμός, προφανώς σε μια προσπάθεια να «τα 'χει καλά» και με τους δημότες, καθώς αρχίζει να διαφαίνεται πως ο λαός και πάλι θα πληρώσει το κόστος της «μεγάλης ιδέας». Η λογική του πολιτικού κόστους είναι αυτή που ακόμα δεν έχει επιτρέψει σε ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ να ομολογήσουν - στα ψηφίσματά τους - τη βούλησή τους για σύμπραξη με ιδιώτες. Ομολογείται, όμως, από την ίδια τους τη στάση, καθώς αρνούνται να λάβουν πολιτική θέση μη εκχώρησης των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες και διαχείρισής τους από το κράτος.
Η συγκεκριμένη, πάντως, επιδίωξη της ΕΝΑΕ να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοτών, φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένο το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς. Αφού δηλώνεται η ...αντίθεση στην «ιδιωτικοποίηση και εκποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που υπηρετούν το μαζικό αθλητισμό», προτείνεται η αξιοποίησή τους με «την αγαστή συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα».
Ενα προσεκτικό ανάγνωσμα καταδείχνει και πώς εννοεί η ΕΝΑΕ το μαζικό αθλητισμό, δηλαδή ως συνεδριακή και τουριστική δραστηριότητα. «Με τη σωστή χρήση και συνεργασία, μπορούμε να διοργανώσουμε και μεγάλα αθλητικά γεγονότα και πολιτιστικές εκδηλώσεις και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερες επιχειρηματικές δράσεις, όπως, για παράδειγμα, ο αθλητικός, προπονητικός και συνεδριακός τουρισμός». Ενώ «δεν αποκλείεται η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων (εμπορίου, αναψυχής, τουρισμού) στον περιβάλλοντα των αθλητικών εγκαταστάσεων χώρο, όπου βεβαίως αυτό επιτρέπεται από τις χρήσεις γης».
Συνάντηση με στελέχη της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» (σ.σ. αρμόδια για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων), είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.