Σε φάση παρατεταμένης και αποπροσανατολιστικής προεδρολογίας εισέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου εξαιτίας των δύο μονομάχων, οι οποίοι στη σκιά της παίζουν διάφορα μικροκομματικά παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες του λαού.
Το μείζον ζήτημα και αυτό που καίει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ είναι αν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη. Αν και είναι ολοφάνερο ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν σε μια κοινή υποψηφιότητα, όπως έγινε στην περίπτωση του Κ. Στεφανόπουλου, ωστόσο η «ευκαιρία» που δίνεται για πρόωρες εκλογές δημιουργεί «δεύτερες σκέψεις», καθώς η κυβέρνηση κυρίως δε βλέπει με άσχημο μάτι το ενδεχόμενο μιας ανανέωσης της λαϊκής εντολής, που θα της «λύσει τα χέρια» για μια τετραετία. Κομβικό σημείο είναι να καταφέρει να ρίξει το βάρος της ευθύνης για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να μη δώσει «πατήματα», κινούμενη σε συναινετικό κλίμα.
Αν και η επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το θέμα είναι «πρόωρο», ωστόσο υπάρχουν στα συρτάρια διάφορα σενάρια. «Οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρόωρη», επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας δηλώνοντας: «Εμείς έχουμε πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό να εξαντλήσουμε την τετραετία. Εχουμε πολλές ευθύνες και είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε τα σημερινά υπαρκτά προβλήματα».
Στο κλίμα αυτό σημειώθηκε παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, «κόντρα» στο συναινετικό κλίμα, τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών την άνοιξη. «Θεωρώ υποκρισία τη συζήτηση ότι πρέπει να βρίσκουμε πάντοτε συναινετικές λύσεις και ότι δεν μπορεί η εκλογή Προέδρου να αποτελέσει αφορμή για να προκαλέσει ένα κόμμα εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποδεικνύοντας μάλιστα στην κυβέρνηση να προκαλέσει η ίδια εκλογές: «Οταν το Σύνταγμα σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, η χρήση αυτής δεν αποτελεί ποτέ κατάχρηση. Αρα, είναι λογικό ένα κόμμα που διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εδρών να θελήσει να προκαλέσει εκλογές του χρόνου την άνοιξη».
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει τη θέση του για την «ανάγκη» άσκησης «περιοριστικής πολιτικής» και λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται τομές και ρήξεις», που «δεν μπορούν να γίνουν με συναίνεση». Δε διστάζει ταυτόχρονα να προσδιορίσει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» κάνοντας λόγο για «γρήγορες και αληθινές ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των δεσμών στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση δασικών εκτάσεων, κατάργηση του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», κ.ά. Οσο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προτείνει: «Και μίσθωση και συνεργασίες και πωλήσεις. Ενα μόνο δεν πρέπει να κάνουμε: Να κρατήσουμε όλα αυτά τα έργα υπό την ευθύνη του δημοσίου».
Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» υποστηρίζει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πρέπει να συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας». Οσον αφορά στην οικονομική πολιτική τάσσεται υπέρ ενός «μείγματος», το οποίο «θα ισορροπεί τις διαρθρωτικές τομές με τα αναπτυξιακά μέτρα», με στόχο την «αύξηση της παραγωγικότητας».
Το παιχνίδι της προεδρικής εκλογής συντηρούν και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία επιχειρούν να εμφανιστούν ότι προωθούν τη «συναινετική επιλογή», με κύριο στόχο να μη δώσουν κίνητρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές.
Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι του εσωκομματικού «παζλ», αφού πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη με δηλώσεις τους προτείνουν τον τέως πρωθυπουργό για την προεδρική θέση.
Με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης δηλώνει ότι «πάγια θέση» του ΠΑΣΟΚ είναι η «συναινετική επιλογή», αλλά συγχρόνως πλέκει το εγκώμιο του Κ. Σημίτη: «Αν η πολιτική ζωή της χώρας και τα κόμματα ήταν στο ύψος τους και δεν "έπαιζαν" με την προεδρική εκλογή, θα μπορούσε από τώρα να λυθεί το θέμα στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη ως της συναινετικής πρότασης»...
Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου κάθε φορά που καλείται να πάρει θέση για το θέμα, επιχειρεί να μεταφέρει τις «ευθύνες» στην κυβέρνηση και δηλώνει ότι όλα θα κριθούν από «τις κυβερνητικές επιλογές». Βέβαια, θέλοντας να τονώσει το ηθικό των στελεχών και των οπαδών του κόμματός του, δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο».