Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
2004 ΑΜΑΡΤΙΕΣ
Ο στόχος...

«Από τους πρώτους αγώνες της προεδρίας μου, εκείνους του Σαράγεβο (σ.σ.: 1984), αντιλήφθηκα ότι μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους χώρους (σ.σ.: Ολυμπιακές εγκαταστάσεις) για τη διάδοση του λογότυπου των Αγώνων, έτσι ώστε οι πέντε κύκλοι να διακοσμούν όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Υπολογισμένη σε χρήμα, η εκστρατεία διάδοσης των συμβόλων μας θα κόστιζε εκατομμύρια δολάρια. Εξάλλου, με το πέρασμα του χρόνου η παρουσία του λογότυπου κατέληξε να αποκαλύπτει το είδος των Αγώνων σε οποιονδήποτε κοιτάζει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο».

... η υλοποίηση...

«Η ιδέα αυτού του προγράμματος επιχορήγησης (σ.σ.: αναφέρεται στο χορηγικό πρόγραμμα TOP) ανήκε στον Γκάρι Χάιτ, υπεύθυνο του τμήματος σχέσεων με τον αθλητισμό της πολυεθνικής εταιρίας ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ».

... τα αποτελέσματα...

«Το πρόγραμμα TOP1 (1985 - 1988) ετοιμάστηκε για τους Αγώνες της Σεούλ και κατόρθωσε να συγκεντρώσει έσοδα της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Με το TOP2 (1989 - 1992) φθάσαμε στο επίπεδο των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα κέρδη συνέχιζαν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Ετσι, με το πρόγραμμα TOP4 (1997 - 2000) αγγίξαμε το ύψος των 550 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σήμερα έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα προγράμματα TOP5 (2001 - 2004) και TOP6 (2005 - 2008), στα οποία μερικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να συνεχιστεί η συμμετοχή τους».

... οι συνεργάτες

«Ο Χορστ Ντάσλερ, γιος του δημιουργού της Adidas, άνθρωπος ευφυέστατος στον οποίο τόσα οφείλει ο αθλητισμός των χωρών του τρίτου κόσμου, πρότεινε την ίδρυση της εταιρίας ISL (International Sport Laisure) που θα μπορούσε να ασχοληθεί με τη διαπραγμάτευση με όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές διεθνώς και, επιπλέον, θα προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με τους χορηγούς του προγράμματος TOP. Τελικά, στο Ολυμπιακό σχέδιο προσχώρησαν οι μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο (ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΚΟΝΤΑΚ, 3Μ, PANASONIC, ΤΙΜΕ, PHILIPS, DRAVER, VIZA, MCDONALDS, SAMSUNG, ZEROX, SENA)...»

* * *

Τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από την εξομολόγηση του πρώην προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, στην αυτοβιογραφία του «21 χρόνια στην προεδρία της ΔΟΕ». Και επειδή χτες οι Αγώνες ξεκίνησαν, θυμηθήκαμε τον άνθρωπο από τον οποίο αναλάβαμε να τους διοργανώσουμε και «του δώσαμε το λόγο» για να μας εξηγήσει πώς έχτισε το δημιούργημα.

Καλές εισπράξεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ